Utredare föreslår att möjligheterna att använda hemliga tvångsmedel utökas

RÄTTSVÄSENDET2022-10-13

En särskild utredare föreslår förändringar i lagstiftningen som ska ge större möjligheter att med hemliga tvångsmedel hitta personer som rymt från häktet eller håller sig undan ett fängelsestraff.

Den särskilda utredaren Barbro Thorblad har haft i uppdrag att se över regleringen om hemliga tvångsmedel för att ta fram förslag på hur dessa verktyg i större utsträckning ska kunna användas för att bekämpa allvarlig brottslighet.

Hon föreslår nu bland annat att det ska bli möjligt att använda hemlig övervakning av elektronisk kommunikation och hemlig dataavläsning för att hitta en person som är anhållen eller häktad i sin frånvaro. Utredningen vill också att det införs en lag som tillåter motsvarande åtgärder för att hitta den som håller sig undan från någon annan frihetsberövande påföljd.

Utredaren vill också öka möjligheterna att använda hemliga tvångsmedel för att hitta utlänningar som är anmälningsskyldiga och missköter sin anmälningsskyldighet.

I april lämnades ett delbetänkande med förslag om ökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel mot allvarlig brottslighet. Förslagen rörde bland annat ”straffvärdeventiler” vid flerfaldig brottslighet och möjligheten att knyta tillstånd till hemlig rumsavlyssning och hemlig kameraövervakning till en person i stället för en viss plats.

Enligt utredningen bör lagändringarna träda i kraft 1 januari 2024.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA