Utredning föreslår nytt sätt att beräkna sjukpenninggrundande inkomst

SOCIALFÖRSÄKRING2023-06-27

Flera förändringar av regelverket för sjukpenninggrundande inkomst, SGI, föreslås i en ny utredning. Målen är bland annat att öka tryggheten för de försäkrade och minska risken för felaktiga utbetalningar.

Det var den förra regeringen som tillsatte den utredning som har sett över reglerna för SGI, det inkomstunderlag som ligger till grund för beräkning av bland annat sjukpenning och föräldrapenning.

Utredningen, som nu har lämnats över till äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, M, vill se flera förändringar av regelverket.

Bland annat föreslås att SGI ska bygga på historiska inkomster som den enskilde har haft innan ersättningstillfället. I dag är SGI den årliga inkomst som en försäkrad kan antas komma att få tills vidare för eget arbete.

Förslaget innebär att den historiska inkomsten för anställda ska fastställas utifrån arbetsgivardeklarationer från de senaste tolv månaderna.

Det ska dock vara möjligt att räkna ut SGI utifrån aktuella inkomster om det är mer fördelaktigt. Det kan exempelvis gälla personer som nyligen inträtt på arbetsmarknaden.

Enligt utredaren Calle Nathanson skulle en förändring av regelverket öka tryggheten och förutsägbarheten för den försäkrade.

– Det blir mer korrekt att använda historiska inkomster. Risken för över- eller underkompensation motar vi i grind. Vi vet vad man faktiskt har tjänat. Det gör systemet mer effektivt, sade Calle Nathanson vid en pressträff.

Han menar att utredningens förslag också kommer att ge Försäkringskassan möjlighet att effektivisera och öka automatiseringen av handläggningen.

Utredningen föreslår även förtydliganden av det regelverk som rör personer som har inkomster både från anställning och eget företagande. Den har också tittat på hur bland andra konstnärer och kulturskapare kan få en ökad trygghet.

Utredningens bedömning är att de föreslagna förändringarna kan träda i kraft 1 januari 2026.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA