Utredning ser över reglerna för SGI

SOCIALFÖRSÄKRING2021-10-20
Regeringen tillsätter en utredning för att förstärka skyddet i socialförsäkringen för personer som har oregelbundna anställningar. Utredningen ska se över reglerna för sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

– Socialförsäkringen ger inte alltid människor den trygghet de förtjänar.

Det sade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, när utredningens uppdrag och utredaren Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker, presenterades vid en presskonferens.

Även kulturminister Amanda Lind, MP, deltog, då utredningen framför allt tar sikte på kultursektorns många frilansar, egna företagare och så kallade kombinatörer med oregelbundna och ofta låga inkomster.

Det regeringen efterfrågar är att regelverket för beräkning av sjukpenninggrundande inkomst ska ge större trygghet och förutsägbarhet för dessa grupper som inte har fast anställning. En annan del i uppdraget är att stärka effektiviteten och kvaliteten i handläggningen på Försäkringskassan.

Utredningen ska även ge besked vad gäller behovet av bättre SGI-skydd för personer som nekas sjukpenning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.