Arbetsmiljöombudet David Karlsson och prefekten Björn Rombach diskuterar gärna arbetsmiljöarbetet på förvaltningshögskolan.
Bild: Jerker Andersson
Arbetsmiljöombudet David Karlsson och prefekten Björn Rombach diskuterar gärna arbetsmiljöarbetet på förvaltningshögskolan.

De lyfte arbetsmiljön på sin institution

PÅ JOBBET: HÖGSKOLAN2012-03-27

För sex år sedan låg förvaltningshögskolan inom Göteborgs universitet i botten av alla arbetsmiljöundersökningar. I dag håller institutionschefen och arbetsmiljöombudet tillsammans föredrag om sitt lyckade arbetsmiljöarbete.

Av:  Sofia Brax

– Det finns jättemycket bra skrivet och tänkt om arbetsmiljö. Men jag tror inte att det gör någon större nytta. Det är inte insikt som saknas, utan handling.

Så säger Björn Rombach, professor i förvaltningsekonomi. När han tillträdde som prefekt 2006 låg institutionen riktigt lågt i universitetets arbetsmiljöbarometer. Egna undersökningar bekräftade missnöje med svågerpolitik, orättvisa ersättningar, maktkamp mellan fraktionsbildningar, mobbning och ryktesspridning. Utöver problemen med den fysiska arbetsmiljön.

– Arbetsmiljöarbetet hade helt havererat, berättar Björn Rombach.

Den arbetsmiljögrupp han startade – med arbetsmiljöombuden, administrativa chefen, intendenten och studeranderepresentanterna – kom att bli central i det fortsatta arbetet.

– Vi tog även med våra likabehandlingsombud, för vi insåg snart att allt det där hängde ihop.

Gruppen bestämde sig rätt snart för några principer:

– Vi bestämde oss helt enkelt för att göra saker åt arbetsmiljön. Det var den stora grejen.

Sedan dess har gruppen oförtrutet arbetat med att fråga personalen om arbetsmiljöbrister, dels genom enkäter men också i samband med medarbetarsamtal och arbetsplatsträffar. Och därefter, så fort som möjligt, åtgärda dem.

– Jag vet inga andra arbetsmiljöombud som har en så förmånlig position, säger David Karlsson.

– När jag hittar och pekar på problem, sätts det genast i gång processer för att lösa dem. På andra delar av universitetet får man kämpa bara för att få till stånd ett möte.

Arbetsmiljögruppen träffas en gång i månaden och lyfter alla aktuella frågor ur ett arbetsmiljöperspektiv – från budget till organisationsförändringar. Lite som en ledningsgrupp, fast med specialfokus.

Gruppen har haft stor betydelse för arbetets framgång, tror David Karlsson.

– Man samlar dem som kan åtgärda och dem som kan lyssna av problemen och ge feedback, säger han.

Men också personalens roll har varit avgörande.

– Utan deras medverkan fungerar inte det här systemet.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA