Det finns risker med att vilja för mycket

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2017-05-30
Vår vilja har stor betydelse för hur vår tillvaro blir, oavsett om viljan är svag eller stark. Min förra krönika handlade om bristande motivation. Efter många coachsamtal är jag säker på att även en mycket stark målmedvetenhet kan ställa till problem.
Av:  Inger Ehn Knobblock

Det finns flera skäl till varför du bör fundera på om du helt enkelt vill för mycket och om det är därför du har svårt att nå dina mål.

För det första kan personer med en alltför stark vilja leva alltför mycket i framtiden och missa livet här och nu. Den som hela tiden riktar blicken mot fjärran mål ser inte de möjligheter som ligger rakt framför fötterna.

För det andra kan en viljestark person bli dominerande och rent av hänsynslös. Den som är alltför upptagen av att lyckas blir mer intresserad av sina egna prestationer än av omgivningen. Det är viktigt att inte strunta i andras idéer och förslag, att inte såra människor genom att kliva över dem, att inte blåsa upp sin egen betydelse och förminska andras.

För det tredje räcker det inte med att vilja bli världsmästare, den bästa chefen eller den mest framgångsrika forskaren. Viljan tar onekligen människor långt, men för att nå sina mål krävs närvaro, insikt och inte minst hårt arbete. Den stora visionen måste brytas ned i ett antal mer hanterliga uppgifter. Det är också viktigt att ställa frågan: är mina ambitioner realistiska och besitter jag de färdigheter som krävs? Utan att granska dina verkliga möjligheter riskerar du att orientera dig i en terräng med fel karta.

I strävan att hantera sin starka vilja på bästa sätt kan man lära sig av andras erfarenheter och ta emot råd från erfarna kolleger eller utomstående. Börja gärna med att skaffa en mentor som vägleder dig och visar hur du tar dig fram till ditt mål. Du kan också ha glädje av en coach som belyser dina drivkrafter, svagheter och styrkor.

Men – trots alla reservationer – sluta för allt i världen inte att drömma! Din starka vilja kan försätta berg och få dig att göra det omöjliga.

Inlagt av victor (ej verifierad) mån, 07/23/2018 - 23:41
fyran för jantelagen! uppmuntra folk istället till att tänka större så att vi sätter landet i rullning, inte vill vi utifrån ses som det landet som fortfarande är kvar i vikingatiden för att ingen utvecklas
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.