Lars Lehnert och hans kolleger på isbrytaren Oden lämnade Thule – Qaanaaq på grönländska – på nordvästra Grönland i början av augusti för en drygt månadslång resa in mot den svårtillgängliga Ryderglaciären.
Bild: Lars Lehnert
Lars Lehnert och hans kolleger på isbrytaren Oden lämnade Thule – Qaanaaq på grönländska – på nordvästra Grönland i början av augusti för en drygt månadslång resa in mot den svårtillgängliga Ryderglaciären.

It-specialist på arktisk expedition

PÅ MITT JOBB: HEJ MEDLEM2019-08-30
Hej Lars Lehnert, teknisk specialist på Polarforskningssekretariatet i Luleå.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– Jag befinner mig på isbrytaren Oden, på den första expeditionen någonsin till Ryderglaciären på nordvästra Grönland. Vi är 72 personer ombord och ska bedriva forskning på flera områden under resan. Ett viktigt syfte är att samla kunskap om hur förändringen av klimatet påverkar glaciärernas avsmältning och framtida höjningar av havsnivån. Vi tar också vatten- och sedimentprover och kartograferar havsbotten med ekolod.

Vad gör du på jobbet till vardags?

– Polarforskningssekretariatet stöttar forskning i polarområden, och mina arbetsuppgifter rör främst it och kommunikation på Oden. Vi hyr den av Sjöfartsverket för expeditioner sommartid, men arbetet pågår året om. På våren rustar vi fartyget för resan, på hösten avrustar vi och sedan planerar vi för nästa säsong. Det är mycket som ska med, allt från tunga vinschar och con­tainrar till telefoner och it-­utrustning. På expeditionerna gör jag mycket annat, exempelvis sjösätter jag provtagare och är isbjörnsvakt.

Varför är du med i ST?

– Vår verksamhet är ovanlig och passar inte in i några mallar. Även om vi älskar våra jobb finns oklara situationer där man kan behöva facklig hjälp. En aktuell fråga som jag funderar på är att vi både ska göra avdrag på traktamentet och förmånsbeskattas för måltiderna ombord, vilket vi förlorar tusentals kronor på.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.