Michael Pettersson lämnar ut utrustning till de poliser som kommer till Malmö från resten av Sverige för att delta i operation Rimfrost.
Bild: Julia Lindemalm
Michael Pettersson lämnar ut utrustning till de poliser som kommer till Malmö från resten av Sverige för att delta i operation Rimfrost.

Rimfrost innebär nya sysslor

PÅ MITT JOBB2020-03-16
Hej Michael Pettersson, arrestantvakt vid Polisen i Malmö.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– Vi får in en hel del lite tyngre kriminella med droger och vapen, tack vare operation Rimfrost. Satsningen startade i november och syftar bland annat till att minska skjutningar och sprängningar och att reducera antalet personer i kriminella nätverk. Jag är också utsedd till att lämna ut kommunikationsutrustning – ”raklar” – och tillfälliga tjänstekort till de poliser som kommenderas till operationen. De kommer från hela landet och stannar oftast tre till fyra dagar.

Vad gör du på jobbet till vardags?

– Jag tar emot intagna, skriver in, transporterar till förhör eller tingsrätt och tar prover som DNA och urinprov. När de intagna anländer skriver jag in vad de har för grejer med sig och gör en yttre kropps­visitation. Vi har också tillsyn, från en gång i kvarten till en gång i timmen. Vi är ­Nordens största arrest, med 78 platser. Den viktigaste egenskapen hos oss arrestantvakter är att kunna ta folk på rätt sätt. Vi har ju allt ifrån folk som är påtända och har vanföreställningar eller allmänt agg mot poliser till folk som aldrig gör något.

Varför är du medlem i ST?

– Jag blev medlem för många år sedan när jag arbetade på SJ. Jag arbetar även fackligt för att jag vill hjälpa andra, då jag själv fått hjälp av facket när jag har haft problem med arbetsgivare. 

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.