Michael Pettersson lämnar ut utrustning till de poliser som kommer till Malmö från resten av Sverige för att delta i operation Rimfrost.
Bild: Julia Lindemalm
Michael Pettersson lämnar ut utrustning till de poliser som kommer till Malmö från resten av Sverige för att delta i operation Rimfrost.

Rimfrost innebär nya sysslor

PÅ MITT JOBB2020-03-16

Hej Michael Pettersson, arrestantvakt vid Polisen i Malmö.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– Vi får in en hel del lite tyngre kriminella med droger och vapen, tack vare operation Rimfrost. Satsningen startade i november och syftar bland annat till att minska skjutningar och sprängningar och att reducera antalet personer i kriminella nätverk. Jag är också utsedd till att lämna ut kommunikationsutrustning – ”raklar” – och tillfälliga tjänstekort till de poliser som kommenderas till operationen. De kommer från hela landet och stannar oftast tre till fyra dagar.

Vad gör du på jobbet till vardags?

– Jag tar emot intagna, skriver in, transporterar till förhör eller tingsrätt och tar prover som DNA och urinprov. När de intagna anländer skriver jag in vad de har för grejer med sig och gör en yttre kropps­visitation. Vi har också tillsyn, från en gång i kvarten till en gång i timmen. Vi är ­Nordens största arrest, med 78 platser. Den viktigaste egenskapen hos oss arrestantvakter är att kunna ta folk på rätt sätt. Vi har ju allt ifrån folk som är påtända och har vanföreställningar eller allmänt agg mot poliser till folk som aldrig gör något.

Varför är du medlem i ST?

– Jag blev medlem för många år sedan när jag arbetade på SJ. Jag arbetar även fackligt för att jag vill hjälpa andra, då jag själv fått hjälp av facket när jag har haft problem med arbetsgivare. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA