Så stärker du din självkänsla

PÅ JOBBET: SJÄLVKÄNNEDOM2008-04-23

Har du en hög självkänsla på jobbet? Eller bara gott självförtroende? Skillnaden är kanske större än du tror. Och saknas det förra finns en rad fällor att falla i.

Av:  Sofia Brax

Det är lätt gjort att blanda ihop de två begreppen självkänsla och självförtroende.

   – Men i själva verket är de två helt olika saker, säger karriärcoachen Nina Jansdotter, aktuell med boken Självkänsla på jobbet.

Självkänsla handlar om det inre och vem du är. Människor med hög självkänsla tycker att de duger som de är, oavsett vad de gör, har eller presterar.

Självförtroende handlar däremot om det yttre och vad du gör. Det är kopplat till olika roller och uppgifter och höjs av beröm eller en fin titel. Men det är också beroende av dessa yttre saker.

Många vanliga fällor som vi faller i på jobbet, menar Nina Jansdotter, går att undvika eller ta sig ur genom att just stärka vår självkänsla. Här delar hon med sig av sex sådana fällor.

För den som blir inspirerad att jobba med sin självkänsla, finns det massor av böcker i handeln just nu.

– Om det är djupt rotat, är det inte dumt att gå en sväng i terapi, säger Nina Jansdotter.

För som tur är, är självkänslan något som kan påverkas under hela livet.

Bekräftelsefällan

Du är en duktig typ som alltid jobbar över, är engagerad överallt och har höga krav på dig även hemma. Du ställer upp på allt fast du länge känt att energin håller på att ta slut.

Så funkar det: Den som har låg självkänsla har ständigt en känsla av att inte duga, och suktar därför efter beröm, att bli sedd och tenderar ofta att överprestera.

Lösning: Börja tala om för sig själv att du är värdefull och duger som du är. Lär dig känna igen oduglighetssignalerna och kontra med: Det är helt ok för mig att säga nej eller inte göra saker perfekt.

Har detta präglat hela ditt liv kan du behöva gå tillbaka i tiden och se vems den kritiska rösten egentligen är, för att kunna förstå och gå vidare.

De flesta har åtminstone en fot i denna fälla. Det är en livsprocess att jobba med.

Fel jobb

Av någon anledning har du hamnat på fel arbetsplats. Eller så gör du det konstant, trots att du byter jobb. Förmodligen känner du dig missnöjd eller till och med bitter.

Så funkar det: Låg självkänsla ger ofta inställningen: Vem är jag att kräva att jag ska trivas på jobbet – somliga har ju inget jobb alls…? Låg självkänsla brukar också gå hand i hand med låg självkännedom. Man tycker sig inte värd tiden att grubbla över vad man behöver. Då är risken att man hamnar fel igen och igen.

Lösning: Boka in tid med dig själv och fundera kring: Vem är jag? Vad vill jag? Hur ska jag nå dit? Det här tar tid, du kan behöva flera år på dig. Din dröm kan vara begravd i många lager av vet inte, kan inte, vågar inte… Ofta hjälper det att ha ett bollplank.

Fel chef

Du är oerhört missnöjd med din chef. Ditt favoritsamtalsämne är hur dålig chefen är. Även din fritid färgas av detta missnöje. Ändå byter du inte jobb.

Så funkar det: Du ser inte att du är värd en bra chef. Det krävs självkänsla och självtillit för att tacka nej till ett jobb bara för att chefen känns fel. Kanske har du inte självkännedomen att veta vad som är en bra chef just för dig.

Lösning: Tag reda på vem du är och vad du behöver. Titta tillbaka på chefer du gillat och ogillat. Försök påverka din befintliga chef, med strategin att bekräfta de saker du gillar: Tack för att jag fick leda detta projektet med så fria tyglar. Funkar det inte, så bör du försöka söka dig därifrån. Och ta din kravspecifikation med dig.

Konfliktfällan

Du hamnar lätt i konflikt, strider om varje skitsak. Varje tendens till kritik slår du ifrån dig med näbbar och klor. Detta gör dig impopulär på jobbet och dränerar dig också på energi.

Så funkar det: Den som har låg självkänsla har ofta svårt att skilja på vad man gör och vem man är. En kommentar om ett sakfel kan misstolkas som ett ogillande av ens person. Man tar lätt saker personligt, går i försvarsställning och blir aggressiv.

Lösning: Tänk efter vad du har för förhållande till konflikter. Kan de vara bra eller dåliga? Hur tycker du att man löser en konflikt? Lär dig av sånt som funkat tidigare. Undvik sätt som ofta misslyckats. Med ökad självkännedom kan du själv välja vilka konflikter du vill gå in i.

Mammafällan

Du har valt att göra karriär trots att du har små barn. Eller valt bort karriären. Eller valt bort barn. Oavsett vilket, känner du sig ständigt dålig och otillräcklig på grund av omgivningens hårda dom.

Så funkar det: Det finns så många motstridiga krav på kvinnor i dag, att hur du än gör finns det alltid någon som kan ifrågasätta dig. Har du låg självkänsla kan du ha ett behov av att duga i allas ögon. Och då kan du få det svårt.

Lösning: Du är värd att äga ditt eget liv. Det är viktigt att du fattar medvetna beslut om vad som är rätt för dig. Då blir det lättare att stå upp för beslutet utan att gå i försvar. Och att förstå att andras reaktioner ofta bottnar i bitterhet över egna försakelser.

Lagomfällan

Du är rädd att misslyckas. Men kanske ännu mer rädd för att lyckas. För oavsett vilket, så faller du ut ur gruppens trygghet och bekräftande.

Så funkar det: Den som lyckas utmanar gruppens resurser; man får mer lön, mer uppskattning, mer bekräftelse. Den som sticker ut står mer i skottgluggen för kritik, avundsjuka och rivalitet. Om du har en hög självkänsla och unnar dig själv framgången, kommer du inte att ta omgivningens reaktioner lika personligt, utan mer notera att jaså, är det så här folk brukar reagera.

Lösning: Ta små steg, vänj dig vid att gå utanför gruppen och smaka på det. Kom ihåg att du är värd den framgång du har. Välj dina strider, men våga konfrontera dem som spelar fult.                

Läs mer

Nina Jansdotter har gjort en gratis e-kurs i självkänsla på jobbet. Den finns på www.livshandboken.se/sjalvkanslapajobbet.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA