Vänta inte på platsannonsen

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACH2016-10-11
Kanske befinner du dig mitt i yrkeslivet och känner att det är tid för förändring. En medlem som jag talade med nyligen var i en sådan situation. Han var less på jobbet.
Av:  Inger Ehn Knobblock

Mannen var i medelåldern och hade många års arbetslivserfarenhet. Nu ville han få hjälp med att byta jobb. För honom var det förlamande bara att tänka på att sätta ihop en meritlista, skriva ett personligt brev och leta efter lämpliga arbets­givare.

Men så svårt behöver det inte vara. Visser­ligen krävs en gedigen arbetsinsats för att få ett nytt jobb – räkna med att du måste söka minst ett tjugotal.

Den här medlemmen hade inte bråttom. Därför kunde han planera sitt arbetsbyte i lugn och ro. Om du är i samma läge, avsätt någon timme då och då. Analysera vad du längtar efter och vad det är du saknar i ditt nuvarande jobb. Skriv spontant ned dina drömmar, tänk inte på hur du formulerar dig. Vad blir du mest stimulerad av?

Gör en lista med dina jobberfarenheter och använd dig av konkreta exempel – vad du faktiskt har gjort på jobbet. Glöm inte att även om du haft samma titel under en rad år så har innehållet i ditt arbete säkert förändrats över tid. Du har lärt dig en massa saker som du kanske tar för givna.

Därefter är det dags att vända uppmärksamheten utåt. Vilka arbetsgivare kan erbjuda det arbete som du är ute efter? Här måste du ägna tid åt omvärldsbevakning. Läs hemsidor som väcker ditt intresse. Boka en intervju med någon som arbetar där du skulle vilja jobba. Under denna fas bygger du upp din unika kunskapsbank.

När du vet vad du vill jobba med, och var, skriv ditt personliga brev. När du ska skriva ett cv och ett personligt brev kan du använda dig av STs mallar för hur sådana dokument kan se ut. Du hittar dem på www.st.org. Visa i din ansökan hur just du kan motsvara arbetsgivarens behov och på vilka sätt du kan utveckla verksamheten.

Vänta inte på jobbannonser utan skicka in en intresseanmälan. Och glöm inte att kontakta arbetsgivaren efter ett tag. På så sätt sticker du ut bland andra sökande.


Inger Ehn Knobblock är en av STs karriärcoacher.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.