Annons:

Nr 7 2019

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
ArbetsförmedlingenFördjupningFram till mitten av oktober i år hade 1 113 medarbetare lämnat den sargade myndigheten Arbetsförmedlingen på eget initiativ. Fler väntas sluta. Nu måste myndigheten rekrytera.
Reportage: arbetsförmedlingenFördjupningArbetsförmedlingens anställda måste göra sitt jobb mitt i det kaos som nedskärningar och ett ändrat uppdrag lett till. Erica Sund och Anna Tigér berättar om en arbetsplats där medarbetarna går på knäna.
Kort om: VABFördjupningHöstblåsor, vattkoppor och kräksjuka. Nu börjar högsäsongen för barnens smittor – och föräldrars vabbande. Här är viktiga fakta om vård av barn.  
Min fritidFördjupningAtt träna och tävla med travhästarna Gigantica och Jenna E fyller fritiden för ST-medlemmen Olivia Olsson, som till vardags arbetar som förrättnings- lantmätare vid Lantmäteriet i Uppsala.
Så gjorde viFördjupningPå Transportstyrelsen kan anställda som studerar på fritiden ansöka om att få bidrag till kursavgift, resekostnader och kurslitteratur. Fordonsutredaren Gabriella Lobelius tycker att det är en trevlig gest från arbetsgivaren.
UppföljningenFördjupningTvå år efter krisen vid Statens museer för världskultur har Publikt återvänt till arbetsplatsen. Arbetsmiljön visar sig fortfarande vara instabil.
TillitsreformenFördjupningDen svenska tillitsreformen har en föregångare i Danmark, där regeringen lanserade sin vision om tillitsbaserad styrning i offentlig sektor 2013. Den politiska enigheten om reformen är fortfarande stor, men det är långt från vision till verkstad, säger forskaren Tina Øllgaard Bentzen.
Fördjupning: TillitsreformenFördjupningFör fem år sedan aviserade regeringen en ”tillitsreform” som utlovade större frihet och en minskad administ­rativ börda för offentlig­anställda. Men kritiker varnar för att förändringen kan bli kosmetisk, och facken tycks stå vid sidan om.

Läs mer

Dansk reform med förhinder

Hej medlemFördjupningHej Louise Holmer, biträdande forskare vid institutionen för svenska språket på Göteborgs universitet och en av redaktörerna för nya upplagan av Svensk ordbok.
På jobbet: introduktionPå jobbetIntroduktionen på en ny arbetsplats påverkar inte bara den nyanställdes första intryck. Den kan också bidra till ett effektivare samarbete på sikt.
Kultur: FilmKulturProducenten Stina Gardell lyfter gärna fram kvinnor på film. Nu ska hon göra en dokumentär om den folkkära författaren Sara Lidman.
Krönika: Joakim MedinKrönikaJoakim Medin är journalist och författare. Hans senaste bok Thailandssvenskarna utkom i september 2019.
SatirDebatt
Prenumerera på