Vård Av Barn

KORT OM: VAB2019-11-15

Höstblåsor, vattkoppor och kräksjuka. Nu börjar högsäsongen för småttingarnas smittor – och föräldrars vabbande. Här är viktiga fakta om vård av barn.  

 1. Till tolvårsdagen
  Om du stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn kan du få tillfällig föräldra­penning från Försäkringskassan för vård av barn, vab. Du kan få ersättning för vab från det att barnet är 8 månader till dagen innan barnet fyller 12 år.
 2. Avtal kan ge mer
  Ersättningen från Försäkringskassan motsvarar strax under 80 procent av lönen upp till taket på 29 063 kronor i månadslön. Många kollektivavtal ger anställda som tjänar över taket en ersättning från arbetsgivaren, bland dem villkors­avtalet för statligt anställda.
 3. Enklare med nya regler
  Från 1 januari 2019 ansöker du om tillfällig föräldrapenning hos Försäkringskassan först när barnet är friskt och du är tillbaka på jobbet, det vill säga när du vet hur många dagar du varit hemma. Du måste ansöka senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med barnet. Det är en förenkling jämfört med tidigare regler.
 4. Vab vid läkarbesök
  Du kan få ersättning för vab också för att följa med ett barn till läkare, barna­vårdscentral, tandläkare eller barn- och ungdomspsykiatri.
 5. Tiden kan delas upp
  Två föräldrar kan vabba halva dagen var, varannan dag eller dela upp det på annat sätt. Båda föräldrarna kan dock inte få ersättning för vab samtidigt, med undantag för om barnet är inlagt på sjukhus.
 6. Läkarintyg efter en vecka
  Från den åttonde sjukdagen – helgdagar inräknade – krävs läkarintyg för att få ersättning för vab. Läkarintyget ska skickas till Försäkringskassan.
 7. Inte bara föräldrarna
  ­­Även personer som inte har den rättsliga vårdnaden om barnet kan vabba, exempelvis vänner och släktingar. För att få ersättning från Försäkringskassan måste personen som vabbar gå miste om inkomst. Morfar som är pensionär kan alltså inte få ersättning.

Tvååringar sjuka mest
Ersättning vid vab infördes 1974 och kallades då sjukpenning vid vård av sjukt barn. Då gavs ersättning för högst 10 dagar per familj och år. Numera är taket 120 dagar per barn och år. Tvååringar är den åldersgrupp som kräver flest vab-dagar, i snitt drygt åtta dagar per år. Februari är oftast den månad då flest vab-dagar tas ut.

Vanligt att vobba
Enligt Språkrådet etablerades verbet vobba i svenskan 2011, och sedan dess har fenomenet blivit allt vanligare. Vobba innebär att man vårdar sjukt barn i hemmet samtidigt som man jobbar hemifrån med bibehållen lön. Men din arbetsgivare kan inte tvinga dig att vobba om ditt sjuka barn behöver dig – det är en lagstadgad rättighet att vabba.

Klimat-vab inte okej
Pappan Erik Kropf ansökte i mars i år om vab för att delta i en klimat­demonstration med sin dotter. På den skylt han bar under demonstrationen stod: ”Klimat-vab för skolstrejken”. ”Jag ville få ut idén om att jag faktiskt vårdar mitt barn i dag i och med mitt engagemang för klimatet”, sade han till Expressen. Precis som Erik förväntat sig blev han nekad ersättning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA