Fyra av tio ST-medlemmar ser inga nackdelar med att jobba hemifrån, visar STs nya arbetsmiljöundersökning. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare mätningar.
Pensionsmyndigheten vill minska de anställdas distansarbete från upp till fyra dagar i veckan till högst två. ST-avdelningen inom Pensionsmyndigheten är kritisk och ifrågasätter beslutsunderlaget. ”Vi är förvånade att ledningen inte sett mer till just vår verksamhet och våra behov”, säger Helena Blomkvist, vice avdelningsordförande.
Efter pandemin har det blivit fyra gånger så vanligt att människor jobbar mer än hälften av arbetstiden från hemmet, konstaterar Medlingsinstitutet i en analys.
Försäkringskassan inskränker medarbetarnas möjlighet att arbeta på distans. Efter sommaren måste de tillbringa minst tre dagar i veckan på kontoret. Reaktionerna från medlemmarna är starka, säger STs avdelningsordförande Thomas Åding.
I ett forskningsprojekt vid Umeå universitet undersöker Johan Holm, lektor i juridik, hur dagens arbetsmiljörättsliga regler fungerar vid distansarbete. I samma forskningsprojekt studeras också tillämpningen av socialförsäkringsreglerna vid hemarbete.
Arbetsgivarverket stänger tillfälligt dörren för distansarbete utomlands, men öppnar samtidigt upp för en dialog med facken om att förändra avtalen. På så sätt skulle det i framtiden kunna bli möjligt att distansarbeta från andra länder, menar Åsa Krook, chef för arbetsgivarutveckling på arbetsgivarorganisationen.
Biståndsmyndigheten Sida stramar åt sina riktlinjer för distansarbete. Den maximala arbetstiden på distans sänks från 49 till 40 procent. Ledningen hoppas kunna stärka arbetsplatskulturen, men ST-avdelningen är emot förändringen.
E-hälsomyndigheten, som tidigare inte haft något tak för hur mycket medarbetarna får distansarbeta, kräver nu att de anställda är på plats på kontoret minst två dagar i veckan. Det är en förändring som ST-avdelningen på myndigheten har motsatt sig. E-hälsomyndighetens HR-chef, Helena Wingemo, ser ett behov av att lägga större vikt vid den sociala arbetsmiljön.
Nu ska Riksrevisionen granska hur de statliga myndigheterna hanterar distansarbete. ”Vi vill bland annat veta om arbetsmiljön är god när de anställda arbetar på distans i större utsträckning än tidigare”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg granskningen i ett pressmeddelande.
Mer än hälften av de kontorsanställda jobbar hemifrån trots att de är sjuka, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av tjänsteföretaget ISS. Det främsta skälet är att undvika för stor arbetsbörda när man kommer tillbaka till jobbet.
Att ramla är det vanligaste sättet att skada sig allvarligt vid distansarbete, enligt en ny rapport från Afa Försäkring. Distansarbetare som drabbats har till exempel snubblat på sladdar eller fallit från stolar.
Mer än var tredje tillfrågad myndighet som tillåter distansarbete bidrar inte med någon utrustning alls till hemarbetsplatsen, visar en enkät som Publikt gjort. ”Vi har i grund och botten en arbetsplats, och den är på kontoret”, säger Cathrin Dalmo, HR-chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Anställda som arbetar på distans är både mer produktiva och lojala, visar en genomgång av ett fyrtiotal forskningsstudier som forskare vid Högskolan i Gävle har gjort.
En fjärdedel av alla statligt anställda med skrivbordsarbete uppgav att de arbetade på distans på heltid vid årsskiftet 2021/2022. De som jobbar på distans har sämre fysisk arbetsmiljö än de som arbetar på kontor, visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
Det systematiska arbetsmiljöarbetet bör täcka in arbete både i hemmet, på arbetsplatsen och i hybridform, framhåller Adesuwa Omorede, lektor vid Mälardalens universitet, och Rachael Tripney Berglund, doktorand vid samma lärosäte, efter två enkätstudier av arbetsmiljön vid hemarbete.