Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Absurd och härlig läsning

Livet i världen är absurt, så varför skulle inte litteraturen vara detsamma? Släpp nu greppet och släng alla återhållsamma förnuftsresonemang över bord. Låt oss segla ut på det förrycktas hav och ta oss ett vanvettigt dopp eller två.
  • Det storslagna näsblodet och andra historier av Edward Gorey har inte bara en fantasi­eggande titel, det är även en bok som det är nästan omöjligt att tröttna på. Det beror på att den är så renodlat absurd, att man inte kan hitta vare sig förnuft, relevans eller logik i den. Gorey är en av de stora i nonsenslitteraturen. Med bilder som är uppbyggda av tunna streck och med vansinniga texter förbryllar han alla och envar. Man vill bläddra och försjunka. Det påminner ibland om min och mångas älsklingspoet Emily Dickinson som jag heller aldrig förstår, bara anar. (Sanatorium förlag, översättning Erik Andersson och Jonas Ellerström)
  • Varg bland vargar  av Hans Fallada är också absurd, i sin ofantlighet. Boken är på nästan tusen sidor och väger säkert flera kilo. Fallada är aktuell i dag eftersom han skildrade en tid som tyvärr kan jämföras med vår egen. Hans romaner handlar om människoöden som kastas hit och dit genom de politiska skeendena. I denna roman, som är som en evighetslång tv-serie, skildras tiden innan nazismen, med den stora inflationen och hopplösheten som brer ut sig. Det är många personer som fladdrar förbi, men alla har på ett eller annat sätt med varandra att göra. En stor läsupplevelse väntar, det kan jag lova, men man ska ha gott om tid och starka armar, åtminstone om man vill ligga på rygg i sängen och läsa. (Lind & Co, översättning Martin Stubbendorff)
  • Violencia och hennes far av Lina Hagelbäck är en poetisk och demonisk historia om en kvinna som letar efter sin försupne och svekfulle far. I denna flödande ordrikedom finns en bitskhet som jag gillar, Violencia tar sig fram i livet, svingar sig mellan vinrus, kyssar och roliga referenser till de bästa författarna. Allt medan hon närmar sig vulkanen Etna och sin far som spelar olika instrument på en bar i Taormina. Knäppt – det är bara förnamnet. Under tiden som man läser kan man njuta av Hagelbäcks överlastade meningar och förundras över att de aldrig kantrar. Men det beror ju förstås på att man själv plaskar runt i galenskapens vatten. (Brombergs förlag)
Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.