ST-medlemmen Fredrik Mikaelsson spelar reggae när han inte hjälper klienter som blivit slussade till Arbetsförmedlingen från Försäkringskassan. »Jag tror man behöver någon slags ventil när man jobbar med det man gör.« <br> FOTO: Andreas Carlsson
ST-medlemmen Fredrik Mikaelsson spelar reggae när han inte hjälper klienter som blivit slussade till Arbetsförmedlingen från Försäkringskassan. »Jag tror man behöver någon slags ventil när man jobbar med det man gör.« <br> FOTO: Andreas Carlsson

Arbetsförmedlaren som lirar reggae

FÖRDJUPNING: INTERVJU2011-06-14

Fredrik Mikaelsson jobbar på Arbets­förmedlingen i Stenungsund. Men på kvällen blir han reggaerevolutionär! Nya skivan heter »Ett ansikte bara en mor kan älska«.

Du och Störda Poeters Sällskap har just kommit ut med en EP. Är det skivdebut för dig?

– Nej, jag har gett ut några skivor tidigare som soloartist. I det här projektet har det varit fler inblandade, det började som ett sido­projekt men har växt och blivit stort. Vi planerar nu för att göra en skiva till i samma format.

Har skivan sålt bra?

– Ja, vi har sålt lite från webbbutiken. Men det mesta går till de närmast sörjande. Det är också många kollegor som har införskaffat den. Det är kul, för när de har lyssnat säger de »Fan, Fredrik, den var ju riktigt bra«. »Låt inte så förvånad«, säger jag.

Jag vet inte om någon sagt det, men texterna på skivan är lite åt det mörka hållet. Har det något samband med ditt jobb?

– Jag tror att man behöver någon slags ventil när man jobbar med det man gör. Jag tycker det här är ett väldigt bra sätt att få det att pysa. Reaktionerna har ändå varit positiva, man känner igen den svarta komiken och förknippar den med Monty Python. Jag är inte själv uppväxt med Monty Python, men det är ett bra betyg. Musiken är ju också ett sätt att bryta av vardagen som byråkrat...

Vad spelar du själv för instrument?

– På skivan spelar jag i stort sett allt. I studion kan man mixa och göra omtag tills man är nöjd. Men live spelar jag kompgitarr. Det är så långt modet räcker.

Blir det en turné nu?

– Vi bor så utspritt i landet och alla har sina olika jobb. Det är ett stort jobb att vara ute och spela live – att få in bokningar och sedan vara ute och spela. Dessutom ger det inga pengar. Men vi har inte stängt några dörrar, så vi får väl se.

Spelar du live själv någon gång snart?

– Den 19 juni ska jag spela på ett klimatläger som Jordens Vänner och Studiefrämjandet ordnar i Göteborg. De räknar med att det blir fullsatt.

Då kanske du får lite betalt också?

– Nej, men jag tror att vi får mat…

Skivbolaget som gett ut EPn heter Revelj Records. Är det ditt eget?

– Ja. Men jag har bara gett ut några egna skivor och några live­spelningar. I och för sig har jag en massa andra projekt på gång också. Just nu håller på att göra musik till en artist i Miami.

Hur gick det till?

– Jag blev ombedd att vara med på en samlingsskiva till förmån för hiv-smittade och aidssjuka barn i Afrika. Den som jobbade med skivan undrade om jag hade några rytmer på lager och jag skickade över lite material jag hade. Don Sha i Miami skulle också vara med på skivan. Så han valde en låt som jag skrivit. Jag spelade in musiken, sedan lade han på sången och skickade över, så mixade jag alltihop i min studio. Nu håller jag på att producera mer för honom. Nätterna är lite för korta för att hinna med allt man vill!

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA