Arresten i Växjö anmäld till Arbetsmiljöverket

POLISEN2016-09-01

Arresten i Växjö drivs av timanställd och outbildad personal. Nu anmäler huvudskyddsombudet Polisen i sydöstra Götaland till Arbetsmiljöverket för en ohållbar arbetssituation och kräver anställd och utbildad personal i arresten.

Outbildade, timanställda arrestvakter som arbetar ensamma. Medarbetare som kommenderas till tjänstgöring i arresten trots att de inte har rätt utbildning, ibland med så kort varsel att deras ordinarie verksamhet blir lidande.

Så beskrivs arbetsförhållandena i arresten i Växjö i anmälan. ”Situationen är ohållbar”, skriver huvudskyddsombudet och kräver att arrestvakter anställs och utbildas.

I våras gjordes en riskbedömning av verksamheten men den handlingsplan som därefter gjordes har inte följts.

– Det största problemet är att vi har timanställd personal som enbart är anställda för tillsyn. De arbetar oftast ensamma och har inte adekvat utbildning och oftast rätt dåliga villkor, säger Angelica Hultgren, förste vice ordförande för ST inom Polisen i Sydöstra Götaland.

Att personalen är just timanställd innebär också att de har rätt att tacka nej till eller hoppa av uppdrag så sent som en timme före passet, säger hon. Det innebär att annan personal, både ST-medlemmar och poliser i tjänst, kan få rycka in i arresten, vilket skapar luckor i deras ordinarie verksamhet.

Polismyndigheten i sydöstra Götaland har svarat på anmälan med att det inte är möjligt att ”anställa personal utöver de gällande besluten”, men att man kan rekrytera och utbilda personer som kan ringas in efter behov och komplettera redan befintlig personals utbildning så att de även kan arbeta som arrestvakter.

Det duger dock inte, tycker Angelica Hultgren:

– De timanställda är bara anställda den tid de jobbar och man kan inte kräva att de kommer på utbildning utanför den tiden. De kan också säga nej med väldigt kort varsel. Då blir det luckor som fylls med annan personal och den ordinarie verksamheten som redan är underbemannad, blir ännu mer lidande. Det har rekryterats ett antal nya timanställda men vi anser att fler timanställda inte är lösningen på problemet. Vi behöver fast anställd personal i arresten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA