Brister i Säpos hantering av personuppgifter

SÄKERHETSPOLISEN2016-11-30

Säkerhetspolisen, Säpo, kritiseras för sina rutiner i samband med att myndigheten lämnar ut personuppgifter till underrättelse- och säkerhetstjänster i länder utanför EU, rapporterar Dagens Juridik.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har i en granskning undersökt hur Säpo hanterar den personliga integriteten i samband med att personuppgifter lämnas ut till underrättelse- och säkerhetstjänster i andra länder. Nämnden kritiserar Säpo för bristande rutiner och enligt nämnden följer inte Säpo lagen. Nämnden konstaterar dock att det finns behov av undantag i lagen, men dessa möjligheter finns inte i dag.

Det är Säpos rutiner i samband med att myndigheten lämnar ut personuppgifter till underrättelse- och säkerhetstjänster i länder utanför EU, som granskats av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Dagens Juridik citerar ur nämndens beslut:

”Utbyte av personuppgifter är av central betydelse för Säkerhetspolisens verksamhet, inte minst för att bekämpa terroristbrott. Den spridning av personuppgifter som ett sådant utbyte innebär är dock ytterst känslig från integritetssynpunkt.”

Lagen kräver att Säpo i förväg utreder hur personuppgifter kommer att behandlas i respektive land, innan några uppgifter lämnas ut. Några sådana rutiner finns inte hos Säpo, skriver Dagens Juridik. Enligt nämnden uppfyller därmed inte Säpos prövningar av skyddsnivån i länder utanför EU eller EES-samarbetet lagens krav. Därför måste Säpo ändra sina rutiner.

Nämnden konstaterar att det kan finnas behov av att i undantagsfall kunna lämna ut personuppgifter till ett tredjeland, trots att landet inte konstaterats ha en tillräcklig skyddsnivå. Med nuvarande lagstiftningen är detta inte tillåtet, konstaterar nämnden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA