Annons:
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Charlotta Buxton: Regeringens tjänstemän styr över brexit

Vad betyder brexit egentligen? Ingen vet. Det finns lika många versioner av utträdet som det finns britter. Det skriver Charlotta Buxton, korrespondent i London för Svenska dagbladet.


»Varför har Storbritannien inte lämnat EU redan?«, frågar min trafiklärare som tycker att brexit går alldeles för långsamt. Hon röstade för utträdet därför att det enligt henne finns för många invandrare i landet. Två av mina vänner från EU-länder har svårt att sova. De oroar sig för att de inte ska få stanna efter utträdet. En annan vän har ansökt om med­borgarskap. Mina svärföräldrar röstade »stanna«, men stöder nu brexit eftersom »Bryssel behandlar Stor­britannien så uselt«. Mina vänner i Glasgow anser att regeringen i Westminster är galen och att Skottland borde lämna resten av Storbritannien.

Vad betyder brexit egentligen? Ingen vet. Det finns lika många versioner av utträdet som det finns britter. En del har börjat hamstra mat. Andra anser att det inte finns något att oroa sig över, även om Storbritannien skulle lämna EU utan ett avtal.

Mätningarna säger följande: Lite mer än häften av britterna tycker att Storbritannien borde stanna kvar i EU. 73 procent av britterna anser att förhandlingarna med Bryssel går dåligt. Bara 22 procent tror att Storbritannien får ett avtal innan landet lämnar EU i mars nästa år. Enligt undersöknings­företaget Yougov svarar 69 procent att de inte ens vet vad den brittiska premiärministerns Theresa Mays brexitförslag handlar om, eftersom de slutat följa nyheterna om planen.

Problemet är att den förra premiärministern David Cameron aldrig räknade med att britterna skulle rösta för att lämna EU. Ingen, inte ens de grupper som drev på för brexit, hade en klar plan för hur utträdet skulle se ut.

20 dagar efter att britterna röstat för brexit meddelade David Cameron att han avgår. Hans efterträdare Theresa May lyckades länge komma undan med att bara upprepa »brexit betyder brexit«. Men nu är det mindre än ett halvt år kvar tills Storbritannien lämnar EU. Nu måste det finnas en plan.

I det här skedet är det svårt att hitta en brexit som kan ena ett land där sprickorna bara blivit tydligare under de senaste två åren. Theresa Mays förslag har fått underkänt i Bryssel, i Westminster och av britterna. Men det är den enda plan som finns.

Och vem är det som ligger bakom den? Tjänstemännen. Storbritanniens chefsförhandlare är varken Theresa May eller hennes brexitminister – det är brexitministeriets departementsråd Olly Robbins.

På grund av brexit växer den offentliga sektorn nu kraftigt. Det finns rekordmånga lediga jobb på regeringens kontor i Whitehall. Under det senaste året har över 10 000 nya tjänster skapats. I år behövs närmare 1 500 nya anställda. De flesta jobbar med brexit.

Britterna och politikerna i Westminster har svårt att enas kring hur utträdet ska se ut. Det är tjänstemännen som styr landet genom stormen.


Charlotta Buxton är Svenska dagbladets korrespondent i London.

Bli den första att tycka till!
KriminalvårdenNyhetEn kriminalvårdare har åtalats för tjänstefel, sedan han beordrat stopp för kisspaus under transporten av en intagen. Den 25-årige mördaren är fortfarande på rymmen, uppger SVT.
ArbetsförmedlingenNyhetUppgiven och kaotisk. Så beskriver Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, stämningen på myndigheten efter varslet.
RättsväsendetNyhetRegeringen har beslutat om nya regleringsbrev för Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. De båda myndigheterna ska tillsammans redovisa hur de kan bli bättre på att utreda brott och ställa skyldiga inför rätta.
Aktivitetsbaserat kontorFördjupningLinda Fors och Marie-Louise Häggman tar plats på den eftertraktade sjätte våningen i Trafikverkets regionkontor i Göteborg. Marie-Louise Häggman var först skeptisk inför flytten till aktivitetsbaserat kontor. ”Även om allt inte är perfekt har det ändå blivit mycket bättre än befarat”, säger hon.
Ny säkerhetsskyddslagNyhetDet kan handla om spelskulder eller en kriminell familjemedlem. Anställda med säkerhetsklassade tjänster kan förlora sina arbetsuppgifter och sitt jobb – utan att de själva eller deras fackliga företrädare får veta varför. Nu varnar fack och arbetsgivare för att en ny lag kan leda till att det blir fler sådana fall.
StatsförvaltningNyhetDen statliga myndighet som har högst förtroende i klassen för svenska institutioner är Polisen. I botten finns Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Det framgår av årets upplaga av Förtroendebarometern.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde fel när myndigheten inte hjälpte en arbetslös kvinna att skydda sin sjukpenninggrundade inkomst, SGI. Det slår Justitieombudsmannen, JO, fast i ett beslut.
ArbetsmarknadNyhetFör att klara välfärden fram till år 2030 kommer det enligt Arbetsförmedlingen att behövas närmare en halv miljon fler i jobb i Sverige. Det kommer enligt en rapport att förutsätta en betydande nettoinvandring.
HÖGSKOLANNyhetMer än hälften av de statliga myndigheternas utsläpp från flygresor kommer från universitets- och högskoleområdet, uppger Sveriges Radios Ekot.
Göteborgs universitetNyhetMedarbetare som hotats till livet och hatats i sociala medier. Uppmärksamheten kring djurförsök på sex hundar vid Göteborgs universitet utlöste en stor kris vid lärosätet. Nu ska en samlad polisanmälan göras. ”Vi var inte beredda”, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef.
PubliktNyhetTidningen Publikt är nominerad till Fackförbundspressens journalistpris i klassen bästa kommenterande text för Per Naroskins krönika "Duglighet är en undervärderad egenskap".
StatsförvaltningNyhetAntalet anställda i staten minskade under förra året, för första gången sedan 2008. Det framgår av Arbetsgivarverkets årliga löneutvecklingsrapport. Andelen kvinnor bland statens anställda fortsätter att öka och är nu 52 procent.
A-kassanNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, beräknar att felaktiga utbetalningar från a-kassan kostade minst 261 miljoner kronor under 2017.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera medier rapporterar att Arbetsförmedlingen kommer att lägga ned betydligt fler än de 130 kontor som tidigare aviserats. Men myndigheten dementerar uppgifterna.
HÖGSKOLANNyhetDet är positivt att Styr- och resursutredningen vill ge lärare och forskare ökat inflytande, menar fackliga förtroendevalda och forskare som Publikt talat med. Men de befarar att en ökad frihet för lärosätena att fördela sina resurser kan leda till konflikter.
RättsväsendetNyhetJustitieminister Morgan Johansson lovar att rättsväsendets myndigheter kommer att få höjda anslag i vårbudgeten. Enligt ministern var det regeringens avsikt att redan i höstas räkna upp anslagen.
DOMSTOLARNyhetRegeringen föreslår flera lagändringar i syfte att förbättra säkerheten och integriteten i svenska domstolar. TCO har tidigare kritiserat de delar av förslaget som kan försvåra journalistisk bevakning av rättegångar.
HÖGSKOLANNyhetArbetsgivaren gör inte tillräckligt mot sexuella trakasserier och en ”destruktiv arbetsmiljö”, hävdas det i en anmälan till Arbetsmiljöverket rörande institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet.
RättsväsendetNyhetDe prognoser rättsväsendets myndigheter levererar till regeringen är så dåliga att de knappt går att använda för planeringen. Det anser Statskontoret efter en granskning.
MIGRATIONSVERKETNyhetEn anställd på Migrationsverket skrev i ett mejl till en sökande att hen skulle betala 100 000 kronor för att få hjälp av en handläggare. Chefen ville ge den anställde sparken men myndighetens personalansvarsnämnd nöjde sig med löneavdrag.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen inleder nu en utredning med anledning av platsbristen i häktena. Det är allvarligt att bristen på platser i landets häkten leder till att kraven i rättegångsbalken inte uppfylls - en häktad ska bli förd till häkte utan dröjsmål, konstaterar chefs-JO Elisabeth Rynning.
IT-säkerhetNyhetFörsvarets radioanstalt, FRA, och Åklagarmyndigheten har hittat allvarliga it-brister i ett lönesystem som används av både stat, regioner och kommuner. Statens servicecenter är mitt uppe i arbetet med att införa det för fler statliga myndigheter, rapporterar Dagens Nyheter.