Annons:
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Charlotta Buxton: Regeringens tjänstemän styr över brexit

Vad betyder brexit egentligen? Ingen vet. Det finns lika många versioner av utträdet som det finns britter. Det skriver Charlotta Buxton, korrespondent i London för Svenska dagbladet.


»Varför har Storbritannien inte lämnat EU redan?«, frågar min trafiklärare som tycker att brexit går alldeles för långsamt. Hon röstade för utträdet därför att det enligt henne finns för många invandrare i landet. Två av mina vänner från EU-länder har svårt att sova. De oroar sig för att de inte ska få stanna efter utträdet. En annan vän har ansökt om med­borgarskap. Mina svärföräldrar röstade »stanna«, men stöder nu brexit eftersom »Bryssel behandlar Stor­britannien så uselt«. Mina vänner i Glasgow anser att regeringen i Westminster är galen och att Skottland borde lämna resten av Storbritannien.

Vad betyder brexit egentligen? Ingen vet. Det finns lika många versioner av utträdet som det finns britter. En del har börjat hamstra mat. Andra anser att det inte finns något att oroa sig över, även om Storbritannien skulle lämna EU utan ett avtal.

Mätningarna säger följande: Lite mer än häften av britterna tycker att Storbritannien borde stanna kvar i EU. 73 procent av britterna anser att förhandlingarna med Bryssel går dåligt. Bara 22 procent tror att Storbritannien får ett avtal innan landet lämnar EU i mars nästa år. Enligt undersöknings­företaget Yougov svarar 69 procent att de inte ens vet vad den brittiska premiärministerns Theresa Mays brexitförslag handlar om, eftersom de slutat följa nyheterna om planen.

Problemet är att den förra premiärministern David Cameron aldrig räknade med att britterna skulle rösta för att lämna EU. Ingen, inte ens de grupper som drev på för brexit, hade en klar plan för hur utträdet skulle se ut.

20 dagar efter att britterna röstat för brexit meddelade David Cameron att han avgår. Hans efterträdare Theresa May lyckades länge komma undan med att bara upprepa »brexit betyder brexit«. Men nu är det mindre än ett halvt år kvar tills Storbritannien lämnar EU. Nu måste det finnas en plan.

I det här skedet är det svårt att hitta en brexit som kan ena ett land där sprickorna bara blivit tydligare under de senaste två åren. Theresa Mays förslag har fått underkänt i Bryssel, i Westminster och av britterna. Men det är den enda plan som finns.

Och vem är det som ligger bakom den? Tjänstemännen. Storbritanniens chefsförhandlare är varken Theresa May eller hennes brexitminister – det är brexitministeriets departementsråd Olly Robbins.

På grund av brexit växer den offentliga sektorn nu kraftigt. Det finns rekordmånga lediga jobb på regeringens kontor i Whitehall. Under det senaste året har över 10 000 nya tjänster skapats. I år behövs närmare 1 500 nya anställda. De flesta jobbar med brexit.

Britterna och politikerna i Westminster har svårt att enas kring hur utträdet ska se ut. Det är tjänstemännen som styr landet genom stormen.


Charlotta Buxton är Svenska dagbladets korrespondent i London.

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetFlera universitet drar ned på personal. Umeå universitet har skurit bort 435 årsarbetskrafter sedan 2014, trots att verksamheten går med överskott.
NORGENyhetNorska YS Stat hotar med strejk från 24 maj. I ett första steg kommer 250 medlemmar vid departementen och universitetet OsloMet att tas ut i strejk, om inte medlingen mellan parterna ger resultat.
StatsförvaltningNyhetRegeringen utnämnde på torsdagen Sofia Wallström till ny generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Karin Grönvall till riksbibliotekarie och chef för Kungliga biblioteket, KB.
Försöket på FörsäkringskassanFördjupningForskarna beskrev dem som burfåglar. Trots att dörren var öppen satt de länge kvar på sin pinne, innan de till slut flög ut. I mer än ett år fick personalen på Försäkringskassan i Torsby själva planera sitt arbete, utan styrning uppifrån.
Offentlig upphandlingNyhetRegeringen har presenterat ett förslag till en ny lag som ska ge bättre statistik om offentlig upphandling. Statistiken ska bland annat ge svar på hur vanligt det är att arbetsrättsliga krav ställs i upphandlingar.
REGERINGENNyhetModeraterna väcker misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S. Motivet är ministerns agerande i samband med att Ann-Marie Begler fick lämna jobbet som generaldirektör för Försäkringskassan, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetDen offentliga sektorn visar låg mognad i att hantera nya digitala investeringar samtidigt som den dras med konsekvenserna av tidigare digitala satsningar. Det visar en ny rapport från Göteborgs universitet.
StatsförvaltningNyhetRiksrevisionen pekar på brister i myndigheternas digitala stöd till företagare. Bristerna beror bland annat på föråldrade tekniska lösningar, fragmenterad styrning och splittrat ansvar.
FörsäkringskassanNyhetTvå tidigare chefstjänstemän vid Försäkringskassan, Adriana Lender och Eva Nordqvist, anklagar i ett brev socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att ha vilselett och ljugit för riksdagens konstitutionsutskott.
Socialförsäkringar NyhetEn vanlig medelinkomsttagare kan drabbas mycket hårt ekonomiskt vid sjukdom eller arbetslöshet. Taken i de allmänna försäkringarna gör att ersättningen inte motsvarar inkomstbortfallet, konstaterar TCO i en ny rapport.
SocialförsäkringarNyhetInförandet av tre öronmärkta pappamånader i föräldraförsäkringen har lett till att fler pappor tar ut föräldraledighet, visar en ny rapport från Försäkringskassan.
LänsstyrelsernaNyhetRegeringen håller i stora drag med Riksrevisionen i dess kritik mot hur länsstyrelserna styrs. I en skrivelse till riksdagen slås fast att ambitionen är att minska detaljeringsgraden i styrningen och öka anslagsfinansieringen.
HögskolanNyhetEn arbetsmiljöutredning visar att Södertörns högskola begått en rad misstag i samband med att en doktorand polisanmält den numera dömde ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault för övergrepp. Högskolans rektor Gustav Amberg har bett personalen om ursäkt.
ArbetsmiljöNyhetSjukfrånvaron i staten minskade något mellan åren 2017 och 2018, från 4,0 till 3,9 procent. Men frånvaron är alltjämt långt över nivån för år 2013, då den var 3,2 procent, konstaterar Statskontoret i sin årliga sammanställning.
ArbetsmarknadNyhetArbetslösheten fortsätter att minska, men i långsammare takt. Det framgår av ny statistik från Arbetsförmedlingen. Också antalet långtidsarbetslösa har minskat rejält sedan förra sommaren.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg ser inget i regeringens nya uppdrag som gör att myndigheten måste ändra på inslagen väg. ”Det arbete som är påbörjat ligger i linje med uppdraget som vi fått”, säger han till Publikt.
KriminalvårdenNyhetNationella transportenheten, NTE, inom Kriminalvården har åter anmälts till Arbetsmiljöverket för brister i arbetsmiljön. Enligt anmälan vill inte arbetsgivaren samverka till en sund och god arbetsmiljö för ett långt och hållbart arbetsliv.
StatsförvaltningNyhetDet finns stor oklarhet kring den statliga utredningen som förvaltningsform. Det konstaterar Statskontoret i en granskning av otraditionella kommittéer, med rubriken Udda fåglar i kommittéväsendet.
StatsförvaltningNyhetVar åttonde statsanställd lämnade sitt jobb mellan 2017 och 2018. Men variationerna är stora. Vid exempelvis Barnombudsmannen slutade 61 procent av de anställda under perioden. På Trafikverket var siffran 7 procent. Publikt har siffrorna för personalomsättningen vid landets myndigheter.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetRegeringen vill att den nya Arbetsförmedlingen ska stå färdig under 2021. Det blir tufft, menar facket. ”Frågan är hur vi ska hinna med allt det här och hur de externa aktörerna ska hinna vara på plats”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetI dag presenterade regeringen ett nytt uppdrag till Arbetsförmedlingen. Myndigheten ska bland annat ta fram en plan för hur externa aktörer kan ta över matchningen av arbetssökande. ”Men Arbetsförmedlingen ska säkerställa att andra aktörer finns på plats innan man lämnar en ort”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Publikt.
GränskontrollNyhetRegeringen har beslutat behålla den inre gränskontrollen ytterligare sex månader. Beslutet motiveras av bedömningen att det alltjämt finns ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige.
ESF-rådetNyhetSvenska ESF-rådet har använt EU-medel för att finansiera egna utåtriktade informationssatsningar, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen har flera miljoner kronor betalats ut i strid med gällande regler.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket anmäler en manlig chef för att ha låtsats visa sitt könsorgan för en kvinnlig kollega. Mannen ska också ha antytt för andra kolleger att de båda har haft en sexuell relation. Chefen försvarar sig med att det hela var på skoj, rapporterar SVT.