Coronaviruset skapar problem för SJ

SPÅRTRAFIK2020-03-18

En störtdykning för efterfrågan på biljetter, reducerat antal avgångar och trots det svårigheter att få ihop tillräckligt med personal. Coronaviruset har skapat stora problem för tågtrafiken, enligt Hans Pilgaard, ordförande för ST inom SJ.

I dagarna meddelade SJ att företaget kommer att dra ned på tågtrafiken framöver. Sjukfrånvaro gör att det inte går att få personal till tågen och därför glesas trafiken ut. Tåg till Köpenhamn och Oslo har ställts in helt, sedan Danmark och Norge beslutat att stänga gränserna.

Enligt Hans Pilgaard, ordförande för ST inom SJ, är situationen ansträngd men under kontroll.

– Just nu har vi någorlunda koll på läget, men det ändras ju timme för timme. Man får ta allt som det kommer, säger han.

Personalplaneringen på SJ har redan innan pandemin varit hårt ansatt. Under hösten lämnade skyddsombuden på SJ en framställan till arbetsgivaren om problemen med planeringen. Där vittnade man bland annat om svårigheter att få ledigt, plötsliga schemaändringar tätt inpå pass och ökat antal övertidstimmar.

– Coronaviruset har inte direkt underlättat situationen, säger Hans Pilgaard.

Samtidigt som andra branscher kopplade till resor, bland dem flyg och hotell, har kommit med varsel och besked om permitteringar är det största problemet för SJ enligt Hans Pilgaard att få tag i personal som kan jobba på tågen. Frånvaron ökar hela tiden, berättar han.

– Visst har det diskuterats en del kring permitteringar, men i dagsläget ser man inte att det behövs. Om vi ska upprätthålla trafiken har vi snarare en brist på personal. Det är ju därför vi tvingas ställa in. Samtidigt är det inte direkt så att efterfrågan ökar heller, vi säljer ju knappt några biljetter längre.

Hans Pilgaard berättar att det finns oro bland många anställda. Både kring coronaviruset och kring de ekonomiska konsekvenserna.

– Det finns förstås en rädsla för att bli drabbad av viruset, men sedan också en oro över den ekonomiska situationen. Man hör om andra som blir permitterade eller förlorar jobbet, det är mycket sjukskrivningar och det påverkar så klart också ekonomin, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA