DI varnar för mer registrering

INTEGRITET2012-03-26

Datainspektionen, DI, kritiserar ett förslag om att Arbetsförmedlingen ska registrera i vilken utsträckning arbetslösa söker jobb. Det skulle leda till att känsliga uppgifter lagras, anser DI.

Arbetsmarknadsdepartementet har tagit fram ett lagförslag som gör det möjligt för Arbetsförmedlingen att i sina IT-system registrera uppgifter om vad arbetslösa gör för att få jobb. Tanken är att den sökande själv ska fylla i uppgifterna, bland annat i fritextfält.

”Fritextsfält är alltid förenat med risker som att onödigt mycket och känsliga personuppgifter skrivs in, och därmed sparas för lång tid framöver och blir tillgängliga för många personer”, säger DIs generaldirektör Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

I sitt yttrande till regeringen påpekar DI att det under kort tid kommit flera förslag om ändringar i Arbetsförmedlingens registerlag som skulle försvaga skyddet för den personliga integriteten. Kravet har tagits bort att arbetssökande måste ge sitt medgivande för att vissa uppgifter ska registreras . Handläggarna får göra bredare sökningar i förmedlingens databaser och uppgifter om lagöverträdelser och andra känsliga personuppgifter får registreras.

”Dessa utökade möjligheter att registrera och hantera känsliga personuppgifter gör det angeläget att Arbetsförmedlingen skyddar dessa uppgifter på ett bra sätt”, anser Göran Gräslund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA