Bild: Ingegerd Rönnberg

Engagemanget ökar dina jobbchanser

PÅ JOBBET: KARRIÄR2014-01-21

Det är inte bara utbildning och tidigare jobb som lägger en grund för din fortsatta karriär. Ideellt engagemang kan öka dina chanser till ett nytt arbete.

Av:  Ingegerd Rönnberg

– Att en sökande har ett ideellt enga­gemang visar att personen brinner för något och kan ta ansvar. Oftast har man också haft en arbetsliknande befattning. Så det frivilliga arbetet bör vara med i platsansökan, säger Håkan Sandberg som driver ett rekryteringsföretag.

Ett ideellt engagemang kan dess­utom göra att du sticker ut lite bland andra arbets­sökande, säger Håkan Sandberg.

–Det är vanligt att rekryterare vid anställningsintervjun ställer frågor om ideella erfarenheter. Det frivilliga enga­gemanget ger en mer komplett bild av personen och kan fälla avgörandet i en tuff konkurrens.

Karriärcoachen och författaren Charlotte Hågård håller med om att erfarenhet av ideellt arbete är en viktig pusselbit när rekryterare bedömer kandidater till ett jobb.

– Det visar att du är en aktiv och enga­gerad person och har tagit dig tid att syssla med något väsentligt utanför arbetsplatsen, säger hon.

Håkan Sandberg tror att männi­skor som utför ideellt arbete gör det för att det ger tillfredställelse att hjälpa till och känna sig behövd, men konstaterar att det också kan ge arbetserfaren­heter som man kanske inte kan få genom sitt ordinarie jobb.

– Du kan få testa dina ledaregenskaper, lära dig administration och organisation, säger han.

Charlotte Hågård ger exempel på vad det kan handla om:

– Som tränare för ett idrottslag får du öva dig att bygga team och att inspi­rera människor. Jobbar du fackligt lär du dig att förhandla och driva frågor. Har du varit med om att dra i gång en verksamhet, till exempel ett föräldrakooperativ eller en filmklubb eller tagit initiativ till en insamling – berätta hur resultatet blev.

Ett ideellt arbete ger ofta energi, lust och glädje. Detta välmående kan i sig också påverka dina jobbchanser.

– Engagemanget kan ge dig nya insik­ter och bidra till personlig utveckling. Som exempel kan du som volontär inom Stadsmissionen få se andra sidor av samhället och du får arbeta för andra än dig själv, säger hon.

Håkan Sandberg menar att engagemanget bör stå med i ditt cv bland dina arbetserfarenheter – i alla fall om det pågått en längre tid.

– Många unga har luckor i sin merit­förteckning men är duktiga på att fylla tiden med andra vettiga saker, som inte är rena anställningar. Att du under en period av arbetslöshet har jobbat ideellt – kanske varit utomlands och arbetat med uppbyggnad av barnhem – är viktigt att poängtera, säger han.

Han tycker även att du kan ta upp det ideella engagemanget i det personliga brevet.

– Berätta vad du har bidragit med och vad du har lärt dig genom det frivilliga åtagandet. Bred dock inte ut dig för mycket om det. Då kan det verka som om du är mer engagerad i ditt fritids­intresse än i den anställning som du söker.

Också Charlotte Hågård anser att ett ideellt engagemang ska synas i ditt cv, även om hon skulle välja att placera det under rubriken övriga meriter.

– Men det måste vara en verksamhet som du verkligen har varit aktiv i. Att bara ha skakat bössa för Röda korset är till exempel inte värt att nämna.

Arbetsgivare brukar inte kräva intyg på ideellt arbete. Ändå kan det vara bra att skaffa det, om du har haft en hög­re position eller om det är ett längre åtagande.

– För yngre som inte har så många arbets­erfarenheter kan det vara idé att be någon i en ideell organisation du jobbat för att vara referensperson. Det ger bättre intryck än att uppge kompisar och vänner som referens, säger Håkan Sandberg.

Både Håkan Sandberg och Charlotte Hågård tycker att det finns ideella verksamheter du bör överväga att ligga lite lågt med: politiska och
religiösa engagemang. Deras råd är att det som kan skapa tveksamhet hos en arbetsgivare inte ska tas upp i platsansökan.

– Har du jobbat kommunalpolitiskt kan det vara klokt att inte nämna vilken partifärg du har, säger Håkan Sandberg.

Generellt sett tycker han ändå inte att det finns något negativt med att jobba ideellt.

– Det enda är väl att man kan bli för uppslukad av engagemanget och riskera att bli utbränd, säger Håkan Sandberg.

5 råd om ideellt arbete som merit

  • Ta upp det ideella arbetet, eventuellt både i ditt cv och i det personliga brevet. Det kan göra att du sticker ut bland andra sökande.
  • Motivera vad du har tillfört och lärt genom ditt engagemang.
  • Får du frågor om ditt ideella arbete – tänk på att inte breda ut dig alltför mycket om just det.
  • Politiska och religiösa uppdrag kan vara kontroversiella. Fundera över om du vill lyfta fram dem eller ligga lågt med dem i din ansökan.
  • En kontaktperson inom ideell verksamhet kan vara en bra referens.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Var lagom personlig när du söker jobb

RÅD OM JOBBET: KARRIÄR2017-08-30
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA