Annons:
företagshälsovård
Fördjupning
AVMarianne Wiberg0 kommentarerTyck till!

Facket tappade intresset

Facken bevakade inte vad som hände, när statssubventionen och Statshälsans verksamhet upphörde. Pengar, avsedda för företagshälsovård, kom att användas till annat.

I och med att statsbidragen togs bort för företagshälsovård införde Statshälsan avgifter för sina tjänster. När verksamheten senare avslutades var kostnaden 1 540 kronor per anställd och år.

– Den kostnaden skickades tillbaka till myndigheterna som ett budgettillskott och vi uppmanade facken att se till att detta användes till företagshälsovård.

Det berättar Ulf Åhlstedt på Offentliganställdas Förhandlingsråd. Han var på föregångaren TCO-S när Statshälsan byggdes upp och är kritisk till att facken inte följde uppmaningen.

Enligt hans mening ledde det till ett minskat intresse för arbetsmiljö,  mer tystnad på arbetsplatserna och till att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerat.

I Arbetsmiljölagen står att företagshälsovård (fhv) ska finnas om det är nödvändigt. Den ska ha en medicinsk, en teknisk och en psykosocial del.

Enligt ett centralt ramavtal för samverkan på statens område ska arbetsgivaren tillhandahålla företagshälsovård men där nämns inget om volym eller innehåll. Det är upp till de lokala parterna.

Ulf Åhlstedt anser att många av dagens fhv-avtal håller låg nivå. Han är också kritisk till att dagens fhv hållit fast vid gamla metoder istället för att ta in nya kunskaper.

– Kontakten med arbetslivsforskare är otillräcklig, anser han. Företagshälsovården måste, istället för att presentera arbetsmiljöundersökningar som en kostnad, redovisa vad de ger i färre sjukskrivningar, bättre trivsel och därmed bättre arbetsresultat.

Ulf Åhlstedt framhåller att relationen fhv–arbetsgivare bör vara långsiktig. Varje undersökning som görs borde sammanställas i en sorts ”loggbok” hos arbetsgivaren så att både fack och arbetsgivare kan följa företagshälsovårdens arbete genom åren.

– Det är avsikten med systematiskt arbetsmiljöarbete, betonar han.

Om Jan Rydhs förslag (se sidan 17) att göra företagshälsovård obligatorisk och få den certifierad säger Ulf Åhlstedt:

– Rydh vill ge företagshälsovård samma status som ekonomiska revisorer, en självständig ställning. Om de får sådan status kan de reagera på annat sätt när personalekonomiska bokslut görs. Jag tror att han tänker rätt, för idag behöver ingen bry sig om vad företagshälsovården säger.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.