Annons:
LEDARSKAP
Fördjupning
AVAnn DahlinEva Spira0 kommentarerTyck till!

"Förändringsagenter" efterlyses

–Öppenheten och insynen gör skillnad mellan att vara chef i staten jämfört med i ett privat företag. I staten måste alla beslut och beslutsunderlag vara offentliga, säger Monica Wåglund på Statens kvalitets- och kompetensråd, KKR.

–Demokrati, rättssäkerhet och effektivitet är grundvärden som ska genomsyra allt som görs i myndigheterna. De olika värderingarna kan ibland också ställas mot varandra och skapa komplicerade situationer, anser Monica Wåglund.

Av bland annat den anledningen är det svårt att värdera och mäta om statliga myndigheter har uppnått sina mål, menar hon.

Monica Wåglund ansvarar för frågor kring chefsutveckling på KKR. Ett av KKRs uppdrag är att utveckla och förmedla chefsutvecklingsprogram för statsförvaltningen. I det ingår att verka för att det blir fler kvinnor på högre chefsnivåer i förvaltningen.

KKR förordar inga speciella modeller för chefskap.

–Vi tycker det är viktigt att få chefer som reflekterar över sitt ledarskap och hur de ska kunna lösa olika situationer, säger Monica Wåglund.

Rådet poängterar också behovet av ledare i förändring, "förändringsagenter".

–Man ska både kunna "eleva för dagen"e och leda arbetet på kort och lång sikt. Det är ganska svårt, för förändringar går snabbt i dag.

KKR har hittills genomfört två utbildningsprogram för kvinnliga chefer på mellannivå och två program för högre chefer och dessa program kommer att genomföras igen med start nästa år. Just nu gör man dessutom en upphandling av åtta konsultföretag för chefsutbildning som övriga myndigheter ska kunna använda sig av.

Utvecklingsprogrammet för kvinnliga chefer syftar till att uppmuntra kvinnor på mellanchefsnivå att söka högre tjänster.

–Vårt mål är att hälften av kvinnorna ska ha fått eller vara på väg till en högre chefstjänst efter ett år.

Programmet för högre chefer handlar om strategiskt chefskap. I det ingår omvärldsbevakning, strategiskt tänkande och hur myndigheter ska utvecklas utifrån omvärldens förändring.

Rådet har skapat Mentorforum, där man bygger upp en bank av mentorer som utbildas av KKR och som erbjuds chefer som önskar en mentor.

–Genom Mentorforum kan vi para ihop adepter och mentorer successivt under året och ge möjlighet för många chefer att få en mentor, förklarar Monica Wåglund.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.