Forskare vill ge deltidarbetslösa mer

A-KASSAN2011-01-19

A-kassan missgynnar deltidsarbetslösa i onödan. Det hävdar professor Bertil Holmlund i en rapport till Långtidsutredningen.

Samhället skulle tjäna på generösare ersättning till deltidsarbetslösa, hävdar Bertil Holmlund, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet. Rapporten har han tagit fram tillsammans med doktoranden Susanne Ek, och är en av fem forskningsrapporter som Långtidsutredningen beställt.

”En mer generös ersättning till deltidsarbetslösa innebär starkare drivkrafter för arbetslösa att söka efter heltidsarbete”, säger Bertil Holmlund i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten är deltidsarbetslöshet ofta en väg till heltidsjobb. A-kassereglerna begränsar rätten till ersättning för den som är arbetslös på deltid till 75 dagar. Enligt rapporten borde ersättningen till de deltidsarbetslösa vara både längre och högre än för heltidsarbetslösa, men trappas ned till en lägre nivå om deltidsarbetslösheten består.

Avgörande för rätten till ersättning ska vara att den deltidsarbetslöse verkligen aktivt söker ett heltidsjobb, menar Bertil Holmlund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA