Fortsatt kritik mot Socialstyrelsens GD

SOCIALSTYRELSEN2012-03-19

Kritiken mot Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm fortsätter. I tidningen Dagens Medicin vittnar medarbetare på Socialstyrelsen om detaljstyrning och att generaldirektören inte tål att ifrågasättas.

I en rundringning som Dagens Medicin har gjort kritiserar såväl nuvarande som före detta anställda på Socialstyrelsen återigen generaldirektören Lars-Erik Holms ledarstil. Kritiken handlar mycket om att generaldirektören detaljstyr och lägger sig i formuleringar. Ledningen får också kritik för att den inte tål att bli ifrågasatt och att kritiker riskerar att bli utfrysta.

Dagens Nyheter citerar ur ett mejl som en före detta anställd på Socialstyrelsen, numera chefsjurist på Statskontoret, skrivit till en enhetschef på Socialdepartementet. Den före detta anställde skriver enligt Dagens Nyheter att det är sorgligt att bevittna det som sker med hans gamla arbetsplats. ”Med nuvarande ledning går det inte att vara kvar”, står det i mejlet.

Det här är inte första gången som Lars-Erik Holm får kritik för sin ledarstil. Förra året hamnade Socialstyrelsens generaldirektör sist i tidningen Chefs cheftest. Detaljstyrning nämndes då också, liksom ett häftigt humör.

Lars-Erik Holm avvisar kritiken med att myndigheten har gjort stora organisatoriska förändringar, och att den resan inte gillas av alla. Anställda från alla länsstyrelser och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har på kort tid integrerats i myndigheten. På fyra år har personalstyrkan fördubblats.

− Det har varit strama tyglar för att få dessa 23 olika myndighetskulturer att jobba enhetligt över hela landet, samtidigt som vi har haft en hård arbetsbelastning. Det har varit en tuff period, men trots det levererar Socialstyrelsen mer än någonsin, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA