Annons:
Intagningen till socionomutbildningen vid Mittuniversitetet har återupptagits. Samtidigt har en professor och ämnesansvarige Masoud Kamali, anmält ledningen för kränkande särbehandling.Bild:Torbjörn Bergkvist
HÖGSKOLAN
Nyhet
AVAnn Dahlin0 kommentarerTyck till!

Fortsatta konflikter på Mittuniversitetet

Mittuniversitetet återupptar antagningen till socionomprogrammet, efter en termins stopp på grund av konflikter inom Avdelningen för socialt arbete, SOA. Samtidigt anklagar en professor på SOA universitetsledningen för kränkande särbehandling.

Den tidigare tillförordnade rektorn på Mittuniversitetet, Mats Tinnsten, beslutade i mars att stoppa höstintagningen till socionomutbildningen vid SOA. Enligt universitetsledningen hade avdelningen omfattande konflikter och arbetsmiljöproblem, och syftet med intagningsstoppet var att ge personalen tid att ta sig igenom problemen.

Flertalet av de anställda på SOA protesterade och menade att beslutet var grundlöst.

Samtidigt som universitetet nu öppnar för nya studenter har en av huvudpersonerna i personkonflikten, professor och ämnesansvarige Masoud Kamali, anmält rektor och den övriga ledningen för kränkande särbehandling. Han hävdar att rektorn vill köpa ut honom. ”Rektorn och universitetsledningen har sedan den nya rektorns tillträde systematiskt kränkt mig genom att framställa mig offentligt som 'problem' för avdelningen”, skriver han.

Den nye rektorn Anders Fällström skriver i ett pressmeddelande att det pågår både kollektiva processer tillsammans med externa konsulter och ”diskussioner kring individärenden”. Han vill dock inte svara på frågor om vilka individärenden det gäller.

– Det är klart att individfrågorna har en betydelse, och att vissa personer är viktigare eller spelar en större roll, säger Anders Fällström. Men situationen är oerhört komplex och det är också en kulturfråga. Problemen har funnits under lång tid, mer eller mindre synliga. Vi måste komma till rätta med grundproblematiken.

Anders Fällström bedömer att det finns minst två grupperingar inom avdelningen som inte kommer överens.

Hur säker är du på att problemen är tillräckligt lösta när ni återupptar intagningen till våren?

– Vi frigör tid under de 3,5 år vi har färre studenter, och vi hoppas och tror att den tiden räcker. Men hade det inte varit frågan om en utbildning som är så viktig för regionen, landet och universitetet skulle man kanske ha kunnat tänka sig att stoppa en termin till.

ST-ombudsmannen Anna Gerdin har stöttat det lokala facket sedan i våras. Hennes bild är att SOA, då som nu, är en delad arbetsplats.

– En del tycker att det är jobbigt, medan andra inte ser några problem alls.

Majen Espvall, som arbetar på SOA, säger att avdelningen inte sett till några externa konsulter, och att många av medarbetarna är lika frågande till grunden för det nya beslutet att återuppta intagningen som vårens beslut att stoppa den. Hon har inte hört om några konkreta individärenden.

– Vi har bara läst om det på hemsidan. ”Handlar det om dig, eller mig?” Processen i sig skapar oro och obehag.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.