Annons:
»Tackar man ja till ›Så mycket bättre‹ blir man automatiskt folklig. För min egen del har det bara varit positivt«, säger Ebbot Lundberg. Foto: Creative Commons/Stefan Tell
Musik
Kultur
AVAnders Dahlbom1 kommentarerTyck till!

Han blev så mycket folkligare

Från punkig rockstjärna till folklig soloartist. Efter »Så mycket bättre« blir Ebbot Lundberg ofta stoppad av fans som vill ta selfies. »Jag kan bli förbannad om det inte händer något när jag går på stan«, säger den albumaktuelle artisten.

Under lång tid sågs han som en udda figur i rockbranschen. I nästan tjugo år frontade han den Göteborgs­baserade gruppen The Soundtrack of Our Lives – Sveriges kanske mest hyllade rockband med en internationell karriär. Dessförinnan var han mytomspunnen sångare i garagerockbandet Union Carbide Productions. Ändå var det först för två år sedan, när Ebbot Lundberg var med i TV4-succén »Så mycket bättre«, som han blev något mer för geme­ne man än en klurig sånga­re i skägg och kaftan.

– Tackar man ja till »Så mycket bättre« blir man automatiskt folklig. För min egen del har det bara varit positivt. Nu är det non stop selfies när jag går på stan, säger Ebbot Lundberg i tele­fon från sin studio i Göteborg.

I vår är han dubbelt aktuell, både med en lång turné och med sin förs­ta traditionella soloplatta – den allra första, som kom för några år sedan, hade snarast formen av ett ljudexperiment.

Hur den nya skivan kommer att låta vet han inte riktigt än. Kanske blir den klar till turnéstarten, kanske inte.

– När jag var med i en grupp var jag spindeln i nätet och ville att de andra skulle komma med idéer. Vi skulle vara ett lag. Samtidigt försakade jag mitt eget material.

Nu jobbar han vidare med de låtar som han tidigare har skjutit åt sidan, säger han.

– Jag har sparat jokrarna! Sam­tidigt gillar jag inte begreppet solo över huvud taget. Jag ser mig som en låt­skrivare som går igenom olika faser, själv eller med andra.

Den nya folkligheten blev tydlig när Ebbot Lundberg dök upp i »Julgalan« i Globen förra året, delade scen med Lena Ph och Magnus Uggla och skrålade julcovers.

– För mig var det lägligt att vara med, det gjorde att jag fick råd att bekosta min skiva. Förr var det mer markerade läger, schlagervärlden och indievärlden möttes aldrig. Det där har suddats ut, vilket är rätt skönt.

För ett tag sedan föll Ebbot Lundberg genom taket under en fest i samband med Grammisgalan. Han landade i en tom säng på våningen under. Kvälls­tidningarna slog upp historien stort, på sociala medier var kommentaren »Så typiskt Ebbot!« vanlig.

– Uppenbarligen höll inte taket för en artist på över hundra kilo, säger Ebbot Lundberg med sin typiska blandning av humor och allvar.

Han säger att han »skiter i« att folk nästan tycks uppfatta honom som en sorts clown ibland.

– Jag ser mig själv som en ganska komisk figur. Det viktiga är ändå att det jag gör som artist ska hålla för mig själv och att det ska ge något kreativt.

Han förklarar hur han menar:

– Man ställer upp på grejer för att sälja skivor, och det i sin tur ska fylla något slags vacuum för mig själv och andra. Men om jag inte tycker att det är intressant att vara med håller jag mig borta.

Nyligen dök hans bakgrund upp i ett nytt sammanhang: I vinterns SVT-serie »Viva Hate« spelade han en musik­journalist i 1990-talets Göteborg. I serien fanns flera referenser till hans eget första punkband.

– Vi var någon sorts Kalle Sändare-punkare, skrev ned surrealistiska låttitlar som vi sedan spelade efter. Vi gav ut en kassett 1982 i tjugofem exemplar under namnet Sune Tråkings Trio. Nyligen gick jag igenom gamla inspelningar och hittade original­kopian.

Nu är han sugen på att ge ut musiken på nytt.

– Den var otroligt rolig att återupptäcka. Vi var tre märkliga individer på femton bast och man hör det så tydligt.

Själv tycker han inte att steget är så långt mellan tonårspunkaren Ebbot och soloartisten som drygt trettio år senare ger ut låtar som landar mellan rock och psykedelica.

– Det går en röd tråd genom allt jag har gjort. Jag skriver en krono­logisk dagbok i olika dimensioner, även om det inte är en linjär resa. Mina texter handlar ofta om att något håller på att skapas och lösas upp i världen. Det är existentiella låtar om vart vi är på väg. Det går inte att förklara mer än så, och det ska man inte heller göra.

Han säger att det finns ett Terry Gilliam-tänk i allt han gör: Terry Gilliam är Monty Python-medlemmen som regisserat skruvade klassiker som Brazil och Fisher King.

– Det jag gör studsar fram och tillbaka mellan allvar och humor. Jag vill vara någonstans där det händer, jag vet inte om det är en diagnos. Jag hade lätt kunnat vara bergsklättrare eller fri­dykare. Jag vill inte att allt ska vara efter boken och korrekt, då är inte livet värt att leva. 

Berättarröst i julkalender
  • Namn: Torbjörn »Ebbot« Lundberg.
  • Född: 1966 i Västerås.
  • Bakgrund: Uppväxt i Göteborg, sångare i Union Carbide Productions (1987–1993) som senare blev The Soundtrack of Our Lives (1995–2012). Har sommarpratat i P1 (2012), varit med i TV4s »Så mycket bättre« (2013) och gjorde berättar-rösten till radions julkalender förra året.
  • Aktuell: Med en ny solo­skiva samt en vårturné som startar i Göteborg 26 mars.
Inlagt av sokrates mån, 06/25/2018 - 23:26
Helt genial den mannen! Tack för allt du gjort och gör i detta fyrkantiga svenne-land
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.