Annons:
»Tackar man ja till ›Så mycket bättre‹ blir man automatiskt folklig. För min egen del har det bara varit positivt«, säger Ebbot Lundberg. Foto: Creative Commons/Stefan Tell
Musik
Kultur
AVAnders Dahlbom1 kommentarerTyck till!

Han blev så mycket folkligare

Från punkig rockstjärna till folklig soloartist. Efter »Så mycket bättre« blir Ebbot Lundberg ofta stoppad av fans som vill ta selfies. »Jag kan bli förbannad om det inte händer något när jag går på stan«, säger den albumaktuelle artisten.

Under lång tid sågs han som en udda figur i rockbranschen. I nästan tjugo år frontade han den Göteborgs­baserade gruppen The Soundtrack of Our Lives – Sveriges kanske mest hyllade rockband med en internationell karriär. Dessförinnan var han mytomspunnen sångare i garagerockbandet Union Carbide Productions. Ändå var det först för två år sedan, när Ebbot Lundberg var med i TV4-succén »Så mycket bättre«, som han blev något mer för geme­ne man än en klurig sånga­re i skägg och kaftan.

– Tackar man ja till »Så mycket bättre« blir man automatiskt folklig. För min egen del har det bara varit positivt. Nu är det non stop selfies när jag går på stan, säger Ebbot Lundberg i tele­fon från sin studio i Göteborg.

I vår är han dubbelt aktuell, både med en lång turné och med sin förs­ta traditionella soloplatta – den allra första, som kom för några år sedan, hade snarast formen av ett ljudexperiment.

Hur den nya skivan kommer att låta vet han inte riktigt än. Kanske blir den klar till turnéstarten, kanske inte.

– När jag var med i en grupp var jag spindeln i nätet och ville att de andra skulle komma med idéer. Vi skulle vara ett lag. Samtidigt försakade jag mitt eget material.

Nu jobbar han vidare med de låtar som han tidigare har skjutit åt sidan, säger han.

– Jag har sparat jokrarna! Sam­tidigt gillar jag inte begreppet solo över huvud taget. Jag ser mig som en låt­skrivare som går igenom olika faser, själv eller med andra.

Den nya folkligheten blev tydlig när Ebbot Lundberg dök upp i »Julgalan« i Globen förra året, delade scen med Lena Ph och Magnus Uggla och skrålade julcovers.

– För mig var det lägligt att vara med, det gjorde att jag fick råd att bekosta min skiva. Förr var det mer markerade läger, schlagervärlden och indievärlden möttes aldrig. Det där har suddats ut, vilket är rätt skönt.

För ett tag sedan föll Ebbot Lundberg genom taket under en fest i samband med Grammisgalan. Han landade i en tom säng på våningen under. Kvälls­tidningarna slog upp historien stort, på sociala medier var kommentaren »Så typiskt Ebbot!« vanlig.

– Uppenbarligen höll inte taket för en artist på över hundra kilo, säger Ebbot Lundberg med sin typiska blandning av humor och allvar.

Han säger att han »skiter i« att folk nästan tycks uppfatta honom som en sorts clown ibland.

– Jag ser mig själv som en ganska komisk figur. Det viktiga är ändå att det jag gör som artist ska hålla för mig själv och att det ska ge något kreativt.

Han förklarar hur han menar:

– Man ställer upp på grejer för att sälja skivor, och det i sin tur ska fylla något slags vacuum för mig själv och andra. Men om jag inte tycker att det är intressant att vara med håller jag mig borta.

Nyligen dök hans bakgrund upp i ett nytt sammanhang: I vinterns SVT-serie »Viva Hate« spelade han en musik­journalist i 1990-talets Göteborg. I serien fanns flera referenser till hans eget första punkband.

– Vi var någon sorts Kalle Sändare-punkare, skrev ned surrealistiska låttitlar som vi sedan spelade efter. Vi gav ut en kassett 1982 i tjugofem exemplar under namnet Sune Tråkings Trio. Nyligen gick jag igenom gamla inspelningar och hittade original­kopian.

Nu är han sugen på att ge ut musiken på nytt.

– Den var otroligt rolig att återupptäcka. Vi var tre märkliga individer på femton bast och man hör det så tydligt.

Själv tycker han inte att steget är så långt mellan tonårspunkaren Ebbot och soloartisten som drygt trettio år senare ger ut låtar som landar mellan rock och psykedelica.

– Det går en röd tråd genom allt jag har gjort. Jag skriver en krono­logisk dagbok i olika dimensioner, även om det inte är en linjär resa. Mina texter handlar ofta om att något håller på att skapas och lösas upp i världen. Det är existentiella låtar om vart vi är på väg. Det går inte att förklara mer än så, och det ska man inte heller göra.

Han säger att det finns ett Terry Gilliam-tänk i allt han gör: Terry Gilliam är Monty Python-medlemmen som regisserat skruvade klassiker som Brazil och Fisher King.

– Det jag gör studsar fram och tillbaka mellan allvar och humor. Jag vill vara någonstans där det händer, jag vet inte om det är en diagnos. Jag hade lätt kunnat vara bergsklättrare eller fri­dykare. Jag vill inte att allt ska vara efter boken och korrekt, då är inte livet värt att leva. 

Berättarröst i julkalender
  • Namn: Torbjörn »Ebbot« Lundberg.
  • Född: 1966 i Västerås.
  • Bakgrund: Uppväxt i Göteborg, sångare i Union Carbide Productions (1987–1993) som senare blev The Soundtrack of Our Lives (1995–2012). Har sommarpratat i P1 (2012), varit med i TV4s »Så mycket bättre« (2013) och gjorde berättar-rösten till radions julkalender förra året.
  • Aktuell: Med en ny solo­skiva samt en vårturné som startar i Göteborg 26 mars.
Inlagt av sokrates mån, 06/25/2018 - 23:26
Helt genial den mannen! Tack för allt du gjort och gör i detta fyrkantiga svenne-land
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.