Hellre löneökning än kortare arbetstid

DEBATT: INSÄNT2003-12-05

Jag är en vanlig enkel löntagare som undrar varför den enskilde i frågan om arbetstid och arbetstidsförkortning inte ska ha rätt att själv bestämma hur mycket man jobbar och framför allt ha rätt att välja mellan kortare arbetstid eller mer pengar i plånboken?!

Många lågavlönade skulle mycket hellre välja extra pengar i kassan än mer fritid men det får de alltså inte själva välja utan alla ska kollektivt tvingas in i kortare arbetstid på bekostnad av lönen.

Detta enligt arbetstidskommitténs och vänsterpartiernas linje. Varför är det alltid så svårt i Sverige för politiker att erkänna och inse att människor är olika, tycker olika, har olika behov, olika löner och olika prioriteringar vad som är viktigt.

De som vill byta löneökningar mot mer fritid och har råd med det, låt de göra det, men låt oss andra som hellre vill ha löneökningar få det i stället.

Det är äkta demokrati och respekt för individen!!

Sedan är det ju väldigt märkligt att vi i Sverige, som har halkat ned till 17e, 18e plats i välståndsligan från 4e plats på 60- och 70-talen och kommer att få stor brist på arbetskraft, anser oss ha råd att jobba mindre i stället för mer?!!

Till sist, så består inte hela svenska folket av familjer och småbarnsföräldrar som man kan tro när man hör vänsterpartiet, miljöpartiet, socialdemokraterna och delar av fackrörelsen motivera varför arbetstidsförkortning är så oerhört viktigt!?

Vill regeringen göra oss alla svenskar ännu fattigare med mindre pengar eller vad??!! Att vänstern och miljöpartiet vill detta är ju ingen hemlighet men socialdemokraterna har ju inte tidigare varit tillväxtfientligt och antimaterialistiskt??!!

Bo Lundberg

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA