Annons:

I en främmande värld

Det hamras vilt på tangenterna, skratt och besvikna utrop avlöser varandra. På skärmen ligger till slut en drake dödad, och segrarna samlas för att plundra liket.
En Hordejägare jagar en kvinnlig gnom i World of Warcraft. Jägaren har husdjur som hjälper honom – här en varg. Den lilla katten tillhör också någon, men är bara med för nöjes skull.

Vi är inne i World of Warcraft, ett datarollspel som sedan november 2004 tagit den rika världens ungdomar med storm. Speltillverkaren Blizzard uppger att man i dagsläget har 4,5 miljoner abonnenter.

Två av dem är mina söner: Nisse, 20 år, och Olle, 16 år. När de loggat in i spelet är de irriterande okontaktbara, och det händer att middagar måste skjutas upp för att spelarna är mitt i en strid. Vad det är som gör World of Warcraft så fängslande?

– Rollspelen har en extremt välavvägd balans mellan ansträngning och belöning, framhåller Peder Stenberg, doktorand i etnologi vid institutionen för kultur och medier, Umeå universitet.

– Man får kickar och självförtroende av att klara utmaningarna. Och man får ett socialt samspel genom samarbetet med andra spelare.

World of Warcraft, gemenligen kallat WoW, (»våvv«) spelas online på någon av de servrar som Blizzard håller med. Det betyder att man kan stöta på vem som helst av de tusentals personer som för tillfället är inne i spelets vidsträckta landskap på den servern.

Två läger i krig

I bokhandeln finns strategihandböcker och atlaser över WoW. Warcraft-världen har också sin egen skapelseberättelse och historia. Däri förklaras hur det gick till när de två lägren i WoW, Horde och Alliance, skapades.

Dessa befinner sig nu i ett halvt krigstillstånd. De talar olika språk och kan inte kommunicera med varandra. Som spelare ansluter du dig till endera lägret, och måste vara särskilt vaksam när du möter någon från det andra.

– Men det är inte alltid man slåss, förklarar Nisse, som är med i Alliance. Det finns ett skärmfoto, ett screenshot, där lägren sitter tillsammans vid en stor brasa. Och en gång blev jag hjälpt av en Horde när jag var illa ute med en drake.

När du loggar in i WoW för första gången bestämmer du vem du ska vara i spelet: namn, läger, kön, ras, klass och eventuellt yrke (se "Karaktärerna" längre ned). Du kan till exempel välja att spela ett kvinnligt Horde-troll som är jägare men också ingenjör.
Vad man än väljer är man ofrånkomligen ynkligt svag. Man är på level 1, den lägsta nivån. Den första uppgiften är att döda några kaniner, få hudarna garvade och göra sig ett par byxor.

Genom att döda monster får spelaren såväl högre level som magiska föremål och Guld, den virtuella valutan. Föremålen underlättar det fortsatta stridandet, och Guldet kan man använda för att köpa till exempel en bättre sköld på marknadsplatser och i städernas auktionshus.

Man kan också få hjälp av andra spelare.

– En krigare som nått level 10 kan söka råd av andra som spelat längre och nått en högre level. Hjälpsamheten är slående, anser Peter Zackariasson, spelforskare vid Umeå universitet.

Gillen med egna hemsidor

I datarollspel finns inget mål och inget slut. Drivkraften är att man bygger sin figur till en kraftfull, välutrustad och respekterad individ som kan möta alla faror. För att nå den högsta nivån, level 60, krävs dock direkt samarbete mellan spelarna.

Det kan ske i gillen, som är fasta spellag. Gillena har ofta egna hemsidor med diskussionsforum, spelscheman, och kanske redigerade filmsekvenser från den senast vunna bataljen.

Nisse är med i gillet Illuminators, där så gott som alla hundratalet medlemmar har uppnått level 60. Alla talar svenska, vilket är ovanligt – oftast är samtalsspråket engelska. Det är ett bra gille, anser han, till skillnad från vissa andra.

– Det finns jättegillen som tar in vem som helst, och där finns en hel del rötägg. Det finns även en del extrema Hordegillen som dödar alla Alliance när de ser dem, och de har också dåligt rykte.

Lek med könsidentiteter

Båda mina söner har valt att spela kvinnofigurer.

– Jag är alv, och jag tänker mig alven som en kvinna, förklarar Olle.

Enligt Peder Stenberg, som djupintervjuat spelare, är det ganska vanligt att pojkar och män spelar kvinnor.

– Många tycker att det är visuellt intressantare att vara kvinna, säger han.

Andra tycker att de får nya perspektiv på kön. Men vissa agerar stereotypt,  hjälplöst och flirtigt, för att få saker gratis av andra spelare.

Denna lek med identiteter är en intressant aspekt av spelandet, anser han.

Leken blir än mer avancerad av att spelarna kan ha flera karaktärer, även om man bara kan spela en i taget.

– Jag brukar spela min krigare väldigt blodtörstigt, berättar Nisse. Det är pang på, och så får det bära eller brista. Men min magiker är väldigt rädd om sitt eget skinn. 

Samtal mellan spelarna förs normalt via chat, textremsor som visas på en liten del av skärmen.

Det gäller att vara kvicktänkt och snabb på tangenterna för att hänga med, och man behöver också använda de många förkortningar som florerar, till exempel wtb=want to buy, plz=please, lfg=looking for group.

Det finns flera chatkanaler, med olika räckvidd. En är till för att whispra, »viska« till en enda person.

Man kan »skrika« i chatten genom att enbart använda stora bokstäver, versaler.

– Men det är inte så populärt att vara skrikig, och många gillen har regler mot användandet av versaler, berättar Peter Zackariasson.

Karaktärer till salu

Något som inte heller gillas i World of Warcraft är fusk. I hederskodexen ingår att alla ska kämpa sig upp på lika villkor.

– Om någon gör ett fel, kan de få höra glåpord som »har du köpt din karaktär på e-Bay?«, säger Peter Zackariasson.

Men går det att »köpa sin karaktär« på e-handelsplatsen e-Bay? Jodå, det går att köpa både karaktärer och Guld, den spelvaluta som spelarna behöver i många situationer.

I låglöneländer finns sweat shops där de anställda arbetar i skift för att spela fram figurer till en viss level. Sedan säljer företaget figurerna på nätet. Det finns också företag som erbjuder sig att spela din karaktär när du själv är på semester.

Marknadskursen för den virtuella valutan är just nu en Guld för något under en krona, enligt Peter Zackariasson. Försäljarna gör till och med reklam för sig inne i spelet.

– Man får ofta chatt från folk som inte kan engelska och vill sälja guld, säger Nisse.

Speltillverkaren Blizzard accepterar inte handeln, och har stängt av många spelare av den anledningen.

Problem med fusk och ojust uppträdande diskuteras på de många WoW-forumen på nätet, inklusive Blizzards egen forumsida. På det senare svarar företaget också på klagomål om spelet, exempelvis gällande inbyggda fel.

Men ibland reagerar Blizzard inte tillräckligt snabbt. Då kan det gå som det gick när gnomerna protesterade, en händelse som sedermera kom att kallas The Gnoom Tea Party.

Bakgrunden var att många spelare i klassen krigare var missnöjda med att deras specialslag inte fungerade. De skapade då tusentals gnomkaraktärer, som gick in till huvudstadens centrum samma tid varje dag i en vecka och minglade runt.
Den tekniska effekten blev att spelet gick mycket trögt för alla andra spelare som var inne på de berörda servrarna.
Blizzard förbättrade sedan situationen för krigarna.

– Det är utmaningarna som får mig att spela World of Warcraft, slår min yngste son Olle fast. Det är kul att träffa andra spelare, men jag gillar att ta mig an saker på egen hand. Samtidigt umgås jag med mina kompisar på chatten.

För hans storebror Nisse, som avancerat längre i spelet, är tjusningen av lite annat slag.

– Själva poängen för mig är att alla gör sitt yttersta för laget och att vi vinner som ett lag. När vi slog en boss senast hade vi arbetat i två månader på det och fick gratulationer överallt ifrån. Det blev lite happening på servern!

Ämnen: Kultur
Fakta World of Warcraft

Karaktärerna
Inom Alliance finns raserna människor, dvärgar, gnomer och nattalver. Horde befolkas av orcher, troll, odöda och tauren. Alla raser har sina egenskaper, till exempel är de tjurliknande tauren fredliga och visa. De lever i samklang med naturen och tror på andar.

Spelaren väljer ras och sedan klass: magiker, jägare, schaman, krigare, druid, präst, svartmagiker, rouge (ung lönnmördare) eller paladin (riddarliknande). Till varje klass knyts specifika förmågor.

Därutöver kan man ta sig ett yrke. Några vanliga yrken är smed, alkemist, ingenjör, skräddare, gruvarbetare och örtsamlare.

Spelekonomi
Spelet World of Warcraft kostar 400–500 kronor i affären. Sedan betalar man 100 kronor i månaden för ett spelkonto. Med 4,5 miljoner konton, den siffra som tillverkaren Blizzard uppger, får företaget in en halv miljard kronor i månaden enbart för kontoavgiften.

Blizzard arbetar nu med en utvidgning av World of Warcraft för att förlänga spelets kommersiella livslängd.

Spelberoende
Dataspel stimulerar hjärnans belöningssystem, som är intimt förknippat med signalsubstansen dopamin. Därför kan intensivt dataspelande leda till ett »beroendeliknande tillstånd«, anser överläkare Per Hamid Ghatan vid Karolinska Institutets institution för klinisk neurovetenskap. Att han inte vill göra en direkt parallell till droger och beroende beror på att det ännu inte finns tillräckligt med fakta kring datorspelande.

Enligt en undersökning beställd av den ideella föreningen Fairplay spelar uppemot 75 000 svenska ungdomar TV- eller datorspel minst tre timmar per dag.

Nära hälften av föräldrarna i undersökningen uppfattar spelandet som ett problem. Fairplay ger råd om spelande på www.fair-play.se.

Bli den första att tycka till!
RättsväsendetNyhetLagrådet ställer sig bakom regeringens förslag om en ny lag om dataavläsning. Lagrådet konstaterar dock att det nya tvångsmedel som regeringen föreslår är mycket integritetskränkande och därför bara kan få tillämpas vid allvarlig brottslighet.
NyhetArbetstagarna vid migrationsdomstolarna måste få en acceptabel arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning. Skjut till mera pengar, kräver ST och Saco-S i en gemensam skrivelse till socialförsäkringsutskottet.
KronofogdenNyhetKronofogden har fått ett extra anslag på 65 miljoner kronor för att öka indrivningen riktad mot kriminellas lyxvaror, uppger SVT. Avsikten är bland annat att fler brottsoffer ska få ut sina skadestånd.
TillitsreformenFördjupningFör fem år sedan aviserade regeringen en ”tillitsreform” som utlovade större frihet och en minskad administ­rativ börda för offentlig­anställda. Men kritiker varnar för att förändringen kan bli kosmetisk, och facken tycks stå vid sidan om.

Läs mer

Dansk reform med förhinder

ArbetsförmedlingenNyhetNär arbetslösa tvingas åka till grannkommunen för att söka jobb kan det ses som en arbetsmarknadspolitisk insats, tycker Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg i en intervju med Arbetet.
ArbetsmarknadNyhetDet är stora skillnader mellan nyanländas etablering i Arbetsförmedlingens regi, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en studie. Nyanlända män klarar sig dubbelt så bra som nyanlända kvinnor.
SWEDAVIANyhetEn man utan svenskt arbetstillstånd och en efterlyst man har jobbat på Arlanda flygplats, trots att de båda har säkerhetsprövats, enligt Aftonbladet. ”Jag har inte fått någon mer information än att ingen av dem är anställd av Swedavia”, säger STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl till Publikt.
POLISENNyhetCivilanställda som går den särskilda polisutbildningen ska ha aspiranttjänstgöring i ett halvår, föreslår regeringen i en promemoria. Remissinstanserna är överlag positiva till förslaget, men akademikerförbunden vill se en mer flexibel utbildningsmodell, visar Publikts genomgång av remissvaren.
StatsförvaltningNyhetDet finns stora brister i ledning och styrning av verksamheten vid Nationalmuseum, konstaterar Statskontoret efter en analys. Myndigheten behöver en omstart för att kunna genomföra sitt uppdrag på ett effektivt sätt.
SpårtrafikenNyhetTrafikverket får regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för att underhålla järnvägen. Bakom beslutet ligger att brister i underhåll påverkar tillförlitligheten i järnvägstrafiken.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetI september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
POLISENNyhetAtt civilanställda inom Polisen ska få använda sig av den logga som poliser har på uniformen är en fråga som ST har drivit en tid. Arbetsgivaren närmar sig nu ett beslut. ”Vi har en positiv inställning till det”, säger Tomas Rosenberg, chef på myndighetens HR-avdelning, till Publikt.
SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
StatsförvaltningNyhetArbetsgivarverket har tagit fram två nya webbutbildningar för ledare och medarbetare i staten. Utbildningarna är tillgängliga för alla på myndighetens webbplats.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
UPPHANDLINGSMYNDIGHETENNyhetLiten, men smart och modern. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten i juryns motivering till priset som Sveriges modernaste myndighet.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. "Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell", skriver partsföreträdarna.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor, enligt en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, skriver Statskontoret.