Kollektivavtal för individuell frihet

DEBATT: KOLLEKTIVAVTAL2011-08-23

Kollektivavtalet är en ram som varje individ kan använda sig av efter behov. Det är bättre än enskilda överenskommelser, som bara gynnar vissa medlemmar, skriver sju fackliga företrädare för ST.

Ordet individualisering användes till för inte så länge sedan mest inom undervisningen och avsåg anpassning av kurs- och timplaner till den enskilde elevens förutsättningar, behov och intressen. Det handlade då ofta om elever med funktionshinder eller inlärningssvårigheter men även om elever med särskilda förutsättningar, till exempel i musik, konst eller idrott. Den obligatoriska skolan var en förutsättning för att individualiseringstanken skulle utvecklas och ramen inom vilken individualiseringen skulle organiseras. Skattemedlen skulle inte bara säkra alla barns rätt till utbildning, utan även se till de individuella förutsättningarna hos varje barn.

På en arbetsplats är ramen för individualiseringen de kollektivavtal vi tecknar. När alla anställda omfattas av kollektivavtalen kan varje individ använda sig av dessa efter behov. Det är på detta sätt kollektivavtalen skapar individuell frihet. Någon begär ersättning för läkarvård eller läkemedel, någon annan tränar på arbetstid, ytterligare någon kompetensutvecklar sig.
 
Kollektivavtalen ska ge stöd för att anpassa arbetsvillkoren till varje medlems förutsättningar, behov och intressen – och inte enbart vissa medlemmars, på det sätt som enskilda överenskommelser gör. Kollek­tivavtal inom den statliga sektorn bekostas, på samma sätt som skolan, av skattemedel och därför ska resurserna användas på ett sätt som även stödjer verksamheten och får acceptans av allmänheten. Individualisering ställer samtidigt stora krav på det fackliga arbetet, där förankring på arbetsplatsen, medlems­inflytande och kunskap om verksamheten är central. Hur ska vi annars veta vilka nya arbetsvillkor som behöver regleras i kollektivavtal? Som förtroendevalda hävdar vi att det är medlemmarna vi företräder, i alla sammanhang. Därför tror vi på individuali­se­ring som bygger på medlems­dialoger och kollek­tiva lösningar som gynnar alla medlemmar. Kollektivavtal skapar individuell frihet!
 
Jan-Erik Gustavsson
KTH
Laila Haglund
Försäkringskassan Gotland
Peter Karlberg
Skolverket
EvaLena Moser
Umeå universitet
Kjell Nilsson
Lunds universitet
Alejandra Pizarro Carrasco
Stockholms universitet
Stig Thörnqvist
Havs- och vattenmyndigheten, Göteborg

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Kollektivavtal
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA