Annons:
Film och DVD
Kultur
AVFredrik Sahlin0 kommentarerTyck till!

Krig, krig och åter krig

Denna gång är filmspalten marinerad i krigsångest, av olika slag och på olika fronter. Vi börjar i Polen.
  • Ida är något av det snyggaste man kan se just nu. Jo, det gäller förvisso även den begåvade Agata Trzebuchowska i titelrollen, men här åsyftas den slående suggestiva bild­behandlingen – varenda scen skulle kunna fronta en utställning på Fotografiska museet. Pawel Pawlikowski och hans fotografer målar med miljoner nyanser av grått när de berättar om en ung novis som innan hon ska avlägga nunnelöftet ger sig ut för att söka sina rötter – i ett 1960-talets Polen som fortfarande är sargat av den nazistiska ockupationen. Snyggt, starkt och synnerligen sevärt. (Bio 24/10)
  • En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Roy Andersson vann nyligen, som förste svensk, det åtråvärda Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig för denna tredje del i hans trilogi »om att vara människa«. Även här saxas det vilt mellan nutid och krigisk dåtid. I en av de maffigaste och mest humoristiska scenerna tar Karl XII och hans armé en paus, på vägen till Poltava, på en ölbar i förorten. Bländande bildverk också här, även om Roy och kompani håller sig till variationer på färgtemat smutsgult. (Bio 12/11)
  • Fury. Det här är inget tips, det är en varning. Fury utger sig för att vara en antikrigsfilm men är rena värvnings­verket. Brad Pitt spelar ett desillusionerat pansarbefäl som med sina handplockade män rensar upp bakom fiendens linje vid slutet av andra världskriget. En pacifistisk ungdom lär sig att våld är nödvändigt, de amerikanska bombplanen flyger i gudomligt ljus på himlen och i slutet genomför de gudfruktiga jänkarna ett heligt självmordsuppdrag. Jihadism på amerikanska. (Bio 24/10)
  • Den tunna röda linjen. För att väga upp ovanstående propaganda kan man se detta sant icke-romantiserande krigsdrama. Den estetiskt och etiskt framstående regissören Terrence Malick kom 1998 med den här stjärnspäckade och svårt suggestiva skildringen av jänkarnas krig i Stilla havet 1942. Sean Penn, John Travolta, George Clooney och alla de andra irrar omkring i ett våldsinferno medan naturen tittar på i förundran över människans dårskap. (Dvd)
  • Apornas planet – Uppgörelsen. Ja, aporna är ju inte bättre de… I alla fall inte i det sista (?) kapitlet i sagan om fajten mellan håriga och mindre håriga primater som påbörjades 1968 i sci-fi-klassikern Apornas planet. (Dvd 24/11)
Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.