Annons:
Film och DVD
Kultur
AVFredrik Sahlin0 kommentarerTyck till!

Krig, krig och åter krig

Denna gång är filmspalten marinerad i krigsångest, av olika slag och på olika fronter. Vi börjar i Polen.
  • Ida är något av det snyggaste man kan se just nu. Jo, det gäller förvisso även den begåvade Agata Trzebuchowska i titelrollen, men här åsyftas den slående suggestiva bild­behandlingen – varenda scen skulle kunna fronta en utställning på Fotografiska museet. Pawel Pawlikowski och hans fotografer målar med miljoner nyanser av grått när de berättar om en ung novis som innan hon ska avlägga nunnelöftet ger sig ut för att söka sina rötter – i ett 1960-talets Polen som fortfarande är sargat av den nazistiska ockupationen. Snyggt, starkt och synnerligen sevärt. (Bio 24/10)
  • En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Roy Andersson vann nyligen, som förste svensk, det åtråvärda Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig för denna tredje del i hans trilogi »om att vara människa«. Även här saxas det vilt mellan nutid och krigisk dåtid. I en av de maffigaste och mest humoristiska scenerna tar Karl XII och hans armé en paus, på vägen till Poltava, på en ölbar i förorten. Bländande bildverk också här, även om Roy och kompani håller sig till variationer på färgtemat smutsgult. (Bio 12/11)
  • Fury. Det här är inget tips, det är en varning. Fury utger sig för att vara en antikrigsfilm men är rena värvnings­verket. Brad Pitt spelar ett desillusionerat pansarbefäl som med sina handplockade män rensar upp bakom fiendens linje vid slutet av andra världskriget. En pacifistisk ungdom lär sig att våld är nödvändigt, de amerikanska bombplanen flyger i gudomligt ljus på himlen och i slutet genomför de gudfruktiga jänkarna ett heligt självmordsuppdrag. Jihadism på amerikanska. (Bio 24/10)
  • Den tunna röda linjen. För att väga upp ovanstående propaganda kan man se detta sant icke-romantiserande krigsdrama. Den estetiskt och etiskt framstående regissören Terrence Malick kom 1998 med den här stjärnspäckade och svårt suggestiva skildringen av jänkarnas krig i Stilla havet 1942. Sean Penn, John Travolta, George Clooney och alla de andra irrar omkring i ett våldsinferno medan naturen tittar på i förundran över människans dårskap. (Dvd)
  • Apornas planet – Uppgörelsen. Ja, aporna är ju inte bättre de… I alla fall inte i det sista (?) kapitlet i sagan om fajten mellan håriga och mindre håriga primater som påbörjades 1968 i sci-fi-klassikern Apornas planet. (Dvd 24/11)
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.