Lagförslag om visstidsjobb till lagrådet

VISSTIDSANSTÄLLNINGAR2015-10-23

Regeringens lagförslag som ska förhindra missbruk av visstidsanställningar går nu på remiss till lagrådet. Syftet med lagen är att förbättra situationen för visstidsanställda.

Under flera års tid har EU-kommissionen försökt att få Sverige att ändra lagarna så att arbetsgivare inte ska kunna stapla visstidsanställningar på varandra. Som Publikt tidigare har rapporterat anser kommissionen att den svenska lagstiftningen är oförenlig med EU-rättens krav.

Om inte en lagändring görs omgående är risken överhängande att EU-kommissionen går vidare och stämmer Sverige i EU-domstolen, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Före sommaren presenterade regeringen sina förslag till lagförändringar i en så kallad departementspromemoria. Bland annat vill regeringen att en visstidsanställning automatiskt går över i fast jobb i flera fall än i dag.

”Under arbetet med lagförslaget har en nära dialog förts med företrädare för både arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer. Det är min uppfattning att det finns en acceptans bland parterna för inriktningen på det förslag som regeringen nu går fram med”, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Nu går lagförslaget på remiss till lagrådet. Regeringen planerar att lägga fram en proposition i december. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 maj 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA