Annons:
Utlandsmyndigheter
Fördjupning
AVMinna Ulin0 kommentarerTyck till!

New York lockar trots osäkra arbetsvillkor

Anställda på svenska utlandsmyndigheter omfattas inte av svenska lagar som medbestämmandelagen och lagen om anställningsskydd. På generalkonsulatet i New York har medarbetarna haft några turbulenta år när konsulatet hotats av nedläggning och sedan återuppstått.

Sex personer sitter hopträngda i hörnkontoret på nittonde våningen. Bruset från trafiken på 445 Park Avenue, mitt på Manhattan i New York, klättrar ända upp hit. Det hamrar och slamrar från bygget av nästa skyskrapa som växer upp alldeles intill generalkonsulatet.

Melinda Martino, främjare med ansvar för kommunikation och besöksprogram, släpper ned anteckningsblocket i knäet.

– Kan vi inte skjuta fram podcastmötet, annars går hela eftermiddagen till möten, säger hon.

Kollegerna nickar. Nästa fråga ger upphov till en liten diskussion: behövs det namnlappar på veckans företagsmingel? Förra gången var det några som inte riktigt kom in i samtalen.

– Vi får hjälpas åt så att alla känner sig välkomna och har roligt, säger näringslivsfrämjaren Ulrika Johnson.

Kulturfrämjaren Niklas Arnegren reser sig och kränger sig förbi stolarna.

– Jag har ett telefonmöte om fem minuter om ett designprojekt som låter jättespännande, säger han och lämnar rummet.

På generalkonsulatet i New York arbetar åtta personer, varav fem är lokalanställda. Konsulatet är en del av den svenska utrikesrepresentationen – tillsammans med bland annat ambassader, delegationer och ungefär 350 honorärkonsulat. Konsula­tets så kallade främjare ska rikta ett positivt ljus mot Sverige och hjälpa svenska företag och kultur­utövare som vill etablera sig i New York-området. Målet ligger i linje med Sveriges exportstrategi: att främja investeringar, export och tillväxt – och att attrahera talanger.

När Publikt besöker generalkonsulatet håller SVT just på att spela in serien »En kväll i New York«. Titiyo, Zara Larsson, Niklas Strömstedt och tio andra artister medverkar och serien avslutas med att musikerna uppträder med en gospelkör på anrika Apollo Theater i Harlem.

– Vi hjälper till med arrangemangen och med att sprida budskapet i våra sociala medier, säger Melinda Martino.

Hon började på generalkonsulatet 2004, när det var en utlandsmyndighet med 25 anställda. Sedan dess har det varit en turbulent tid – både för Melinda Martino och för konsulatet. Hon trivdes bra, men efter tre år lyste gräset på andra sidan Atlanten frestande grönt. Melinda Martino sade upp sig och började på Regeringskansliet i Stockholm. Men saknaden efter New York växte sig allt starkare. Hon var tillbaka hösten 2009, som frilansande kommunikatör och skribent – men vid den tiden började tillvaron på den forna arbetsplatsen skaka. Plötsligt kom beskedet att det 175 år gamla generalkonsulatet skulle stängas, av besparingsskäl. Beslutet kom som en chock för många. Protesterna var omfattande, men lönlösa.

– Alla mina gamla arbetskamrater blev uppsagda, det var traumatiskt.

Men, skulle det visa sig, historien om Sveriges representation i New York var långt ifrån över.

Snart kom ett nytt beslut: generalkonsulatet skulle ersättas av ett honorärkonsulat. Den ameri­kanske affärsmannen David Dangoor blev honorär­konsul, ett oavlönat uppdrag, och regeringen anslog medel för att anställa fem personer.

Många som jobbat på generalkonsulatet var intresserade. Men chanserna var små när 20 lokal­anställda skulle tävla om fem tjänster.

Melinda Martino var en av de lyckligt lottade.

Hennes två kolleger, främjaren Niklas Arnegren och konsulära medarbetaren Gunilla Forsberg, kom direkt från generalkonsulatet. Första dagen gick de runt på sin gamla arbetsplats och satte upp lappar på möbler som skulle flytta med.

– Det var en omtumlande, rolig och svår period. Vi fick bokstavligen snickra ihop kontoret själv, skaffa konst och bygga upp allt från scratch, säger Melinda Martino.

Under våren 2010 anställdes två personer till och styrkan var komplett.

– Vi skötte den operativa verksamheten, David Dangoor var chef på distans. Formellt var vi anställda av hans företag och arbetade under ameri­kanska villkor, till exempel två veckors uppsägningstid. Så såg det ut i sex år, säger Melinda Martino.

nästa stora förändring skulle dröja till efter riksdagsvalet 2014. Den 21 november besökte Sveriges nye statsminister Stefan Löfven New York. Under ett lunchmöte med svensk-amerikanska handelskammaren släppte han nyheten att generalkonsulatet skulle öppna igen.

Det tog nästan ett år innan regeringen gick ut med ett formellt beslut. Under tiden svävade Melinda Martino och kollegerna i ovisshet.

– Vi var ett jättebra team och tyckte att vi gjort mer än någon kunde förvänta sig. Hösten 2015 fick vi besked om att vi skulle bli uppsagda och att de nya tjänsterna skulle utlysas. Även om vi hade goda chanser var det olustigt.

I december 2015, två veckor innan generalkonsulatet öppnade, var allting klart. Alla som sökte sina tjänster fick dem.

– Det har varit en lång process. Vi jobbar fort­farande i dubbla system med två datorer var, eftersom vi inte kunnat föra över all information.

Uppgraderingen till en svensk utlandsmyndighet innebar flera förändringar. Nu finns en diplomat på plats, generalkonsuln Leif Pagrotsky. Medarbetarna har åter tillgång till det svenska residenset för olika evenemang. Budgeten kommer direkt från UD och är större än tidigare, liksom det geografiska området.

För Melinda Martino innebar skiftet en stor personlig fördel.

– Vi har flextider sedan vi blev en myndighet, det känns väldigt bra. Min partner är hemma på förmiddagen och jag går hem lite tidigare för att minimera tiden som vi behöver barnvakt, eftersom det är så dyrt här.

Lokalanställda på svenska utlandsmyndigheter står med fötterna i två arbetsrättsliga världar. De arbetar på uppdrag av Sverige, men omfattas inte av svenska lagar som medbestämmandelagen, lagen om anställningsskydd eller arbetsmiljölagen. Förtroendemannalagen gäller inte heller, vilket innebär att fackligt arbete och möten får ske på fritiden – om inte arbetsgivaren ger grönt ljus för att sköta det på arbetstid.

I grunden lyder lokalanställda under lagarna i landet där de är anställda, men skillnaderna suddas delvis ut av villkor i kollektivavtal.

Britt-Marie Forslund är ordförande för den sektion på ST inom Regeringskansliet som kallas utlandsmyndigheten, och som har runt 300 medlemmar i hela världen. Hon arbetar på ambassaden i Washington och säger att svenska medborgare här till och med är sämre skyddade än amerikanska, på grund av ett bilate­ralt rege­ringsavtal som utesluter svenskar från amerikanska trygghetssystem. En svensk som drabbas av en funktionsnedsättning på grund av en olycka kan inte ansöka om social security och är dessutom utesluten från sjukförsäkringen Medicare som pensionär. Någon annan gruppförsäkring finns inte för den som fyllt 65 år. Enligt Britt-Marie Forslund finns det svenska lokalanställda som därför tvingas flytta till Sverige vid pensioneringen.

Hon har besökt personalen på generalkonsulatet i New York och berättat om facket och villkoren. Johanna Asp, som är en av konsulatets medarbetare, blev lite förskräckt när hon insåg vidden av det hon fick höra.

– Om något händer kan vi inte sjukskrivas, vare sig i USA eller i Sverige. Det är ganska galet att vi arbetar för en svensk myndighet och inte har ett grundskydd.

Hon sitter mitt i kontorets hjärta, omringad av skrivare, skärmar och bokhyllor med rader av pärmar. En ung kille står i det minimala väntrummet på andra sidan glasluckan. Han är amerikan med dubbelt medborgarskap och ansöker om att förnya sitt svenska pass och behålla sitt svenska medborgarskap. Johanna Asp skannar finger­avtryck, tar ett foto, ber om en underskrift.

– Allt är helt bra, avslutar hon på svenska.

Det smäller till när hon häftar ihop dokumenten.

Att hjälpa svenska medborgare med allt från borttappade pass till besök på häkten och utfärdanden av intyg är hon van vid. Numera kan hon utfärda mer än provisoriska pass, eftersom generalkonsulatet är en passmyndighet.

New York-kontoret är också överordnad utlands­myndighet för honorärkonsulaten i tre städer. Johanna Asp vägleder och hjälper till med att ringa till svenskar i nöd där det saknas svensk personal. Hon samlar in rapporter och rapporterar i sin tur till UD.

Fram till årsskiftet skötte ambassaden i Washing­ton sådana uppgifter.

– Vi har aldrig varit inblandade i processen från början till slut och det finns många regler som vi inte känt till. Vi har fått lära oss jobbet som ambassaden tidigare gjort. Det är en betydligt högre arbetsbörda än tidigare, men roligt, säger Johanna Asp.

Det var självklart för både henne och Melinda Martino att gå med i ST, men de har ännu inte hunnit fundera så mycket på facket.

– Nu känns det som att vi knappt hinner med våra arbetsuppgifter. Jag hoppas att det blir bättre rutiner när vi flyttat och har nära till kollegerna i den svenska FN-representationen igen. Då blir det lättare att prata fackliga frågor, förr hade vi möten varje månad, säger Melinda Martino.

I oktober ska nämligen generalkonsulatet få nya lokaler. Flytten blir mer än en nystart för det fackliga arbetet. Kontoret är ritat av ett svenskt arkitektkontor, med svensk design och konst. Melinda Martino ser fram emot större lokaler som ska vara mer funktionella och representativa.

Flytten innebär också att cirkeln sluts. Generalkonsulatet finns åter på sin gamla adress, One Dag Hammarskjold Plaza.

– Men jag har aldrig hört talas om ett bygg­projekt i New York som blivit klart i tid, vi får se hur det går, säger hon.

590 utsända och 1 200 lokalt anställda
  • Sveriges 98 utlandsmyndigheter och 355 honorärkonsulat bildar utrikes­representationen, som tillsammans med utrikesdepartementet utgör utrikes­förvaltningen.
  • Ungefär 590 personer arbetar som utsända från utrikesdepartementet och cirka 1 200 är lokalt anställda utomlands. De lokalanställda kan vara både svenska och utländska medborgare.
  • Sveriges största ambassad finns i Kenyas huvudstad Nairobi med 75 anställda.
Lokal lagstiftning och praxis gäller
  • Enligt Romkonventionen är ett anställningsavtal underordnat anställnings­landets lagstiftning. Anställda på svenska myndigheter utomlands omfattas av centrala och lokala kollektivavtal och delvis av samverkansavtalet inom Rege­ringskansliet, som ger insyn i verksamhetsfrågor.
  • Lokalt avtal för lokalt anställda vid utlandsmyndigheter (L-LOK) trädde i kraft 2014. Grunden är att lokal lagstiftning eller gängse praxis bland goda arbetsgivare i landet gäller. Saknas det träder tillägg i kollektiv­avtalet i kraft. Personalen har rätt till en miniminivå av semester och föräldra­ledighet, oberoende av anställningslandets lagar.
  • Formellt gäller L-LOK svenska med­borgare, men villkoren tillämpas på alla enligt en vägledning som arbetsgivaren tagit fram i samverkan med fackliga parter.
Bli den första att tycka till!
UTRIKESNyhetTyska utrikesdepartementet har satt stopp för videomöten via appen Zoom, som används av flera universitet och högskolor i Sverige. Sedan tidigare har Taiwan förbjudit myndigheter och statliga institutioner från att använda programmet, skriver tyska ekonomitidningen Handelsblatt samt brittiska BBC.
CoronaNyhetAntalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om tillbud beroende på coronapandemin ökar, skriver Arbetsvärlden. Myndigheten redovisar enligt tidningen 63 anmälningar om tillbud och 48 om skyddstopp.
CORONAFördjupningRiksdag och regering gör just nu stora satsningar för att möta coronakrisen. På arbetsmarknaden har avtalsrörelsen skjutits upp till hösten. Men på frågan om vad som krävs av staten och parterna när pandemin är över ger ekonomer delvis olika svar.
POLISENNyhetEfter fyra år och sju månader tycker den tidigare chefen för nationella insatsstyrkan, Marie Jarnérus, att hon fått ”lite upprättelse” när Justitieombudsmannen nu riktar allvarlig kritik mot hur Polismyndigheten skötte tillsättningen av ny insatschef i samband med omorganisationen 2015.
HÖGSKOLANNyhetVid flera universitet har obehöriga tagit sig in på möten som hållits via programmet Zoom. På Linköpings universitet har man nu vidtagit åtgärder för att försvåra för inkräktare. ”Har du möten som behandlar känsliga ämnen så kan det vara klokt att inte använda Zoom eller liknande verktyg just nu”, säger Joakim Nejdeby, it-direktör vid Linköpings universitet.
TillväxtverketNyhetTillväxtverket fick in fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ha statligt stöd för korttidsarbete under det första dygnet som det var möjligt att ansöka. Myndighetens webbplats hade runt 100 000 besökare under samma dygn, uppger SVT.
Statens servicecenterNyhetUnder den senaste veckan har allt fler personer med covid-19 kommit in till Statens servicecenters kontor. Nu har två kontor i Stockholmsområdet stängt och myndigheten ser över säkerheten i hela landet. ”I efterhand kan jag säga att vi kanske skulle ha agerat fortare”, säger Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens servicecenter.
ArbetsförmedlingenNyhetAntalet nyinskrivna arbetslösa är rekordhögt, samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen. Han vill att regeringen åtminstone tillfälligt pausar reformeringen av myndigheten.
StatsförvaltningNyhetRegelbundna revisioner leder till bestående resultat, men det förekommer att brister inte rättas till, konstaterar Riksrevisionen i sin årliga uppföljningsrapport om förra årets granskningar.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig dock med att införa besöksförbud och minska antalet intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Det är en slutsats i forskningsstudien Diginord, som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
RiksantikvarieämbetetNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektivt, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.