Annons:
Utlandsmyndigheter
Fördjupning
AVMinna Ulin0 kommentarerTyck till!

New York lockar trots osäkra arbetsvillkor

Anställda på svenska utlandsmyndigheter omfattas inte av svenska lagar som medbestämmandelagen och lagen om anställningsskydd. På generalkonsulatet i New York har medarbetarna haft några turbulenta år när konsulatet hotats av nedläggning och sedan återuppstått.

Sex personer sitter hopträngda i hörnkontoret på nittonde våningen. Bruset från trafiken på 445 Park Avenue, mitt på Manhattan i New York, klättrar ända upp hit. Det hamrar och slamrar från bygget av nästa skyskrapa som växer upp alldeles intill generalkonsulatet.

Melinda Martino, främjare med ansvar för kommunikation och besöksprogram, släpper ned anteckningsblocket i knäet.

– Kan vi inte skjuta fram podcastmötet, annars går hela eftermiddagen till möten, säger hon.

Kollegerna nickar. Nästa fråga ger upphov till en liten diskussion: behövs det namnlappar på veckans företagsmingel? Förra gången var det några som inte riktigt kom in i samtalen.

– Vi får hjälpas åt så att alla känner sig välkomna och har roligt, säger näringslivsfrämjaren Ulrika Johnson.

Kulturfrämjaren Niklas Arnegren reser sig och kränger sig förbi stolarna.

– Jag har ett telefonmöte om fem minuter om ett designprojekt som låter jättespännande, säger han och lämnar rummet.

På generalkonsulatet i New York arbetar åtta personer, varav fem är lokalanställda. Konsulatet är en del av den svenska utrikesrepresentationen – tillsammans med bland annat ambassader, delegationer och ungefär 350 honorärkonsulat. Konsula­tets så kallade främjare ska rikta ett positivt ljus mot Sverige och hjälpa svenska företag och kultur­utövare som vill etablera sig i New York-området. Målet ligger i linje med Sveriges exportstrategi: att främja investeringar, export och tillväxt – och att attrahera talanger.

När Publikt besöker generalkonsulatet håller SVT just på att spela in serien »En kväll i New York«. Titiyo, Zara Larsson, Niklas Strömstedt och tio andra artister medverkar och serien avslutas med att musikerna uppträder med en gospelkör på anrika Apollo Theater i Harlem.

– Vi hjälper till med arrangemangen och med att sprida budskapet i våra sociala medier, säger Melinda Martino.

Hon började på generalkonsulatet 2004, när det var en utlandsmyndighet med 25 anställda. Sedan dess har det varit en turbulent tid – både för Melinda Martino och för konsulatet. Hon trivdes bra, men efter tre år lyste gräset på andra sidan Atlanten frestande grönt. Melinda Martino sade upp sig och började på Regeringskansliet i Stockholm. Men saknaden efter New York växte sig allt starkare. Hon var tillbaka hösten 2009, som frilansande kommunikatör och skribent – men vid den tiden började tillvaron på den forna arbetsplatsen skaka. Plötsligt kom beskedet att det 175 år gamla generalkonsulatet skulle stängas, av besparingsskäl. Beslutet kom som en chock för många. Protesterna var omfattande, men lönlösa.

– Alla mina gamla arbetskamrater blev uppsagda, det var traumatiskt.

Men, skulle det visa sig, historien om Sveriges representation i New York var långt ifrån över.

Snart kom ett nytt beslut: generalkonsulatet skulle ersättas av ett honorärkonsulat. Den ameri­kanske affärsmannen David Dangoor blev honorär­konsul, ett oavlönat uppdrag, och regeringen anslog medel för att anställa fem personer.

Många som jobbat på generalkonsulatet var intresserade. Men chanserna var små när 20 lokal­anställda skulle tävla om fem tjänster.

Melinda Martino var en av de lyckligt lottade.

Hennes två kolleger, främjaren Niklas Arnegren och konsulära medarbetaren Gunilla Forsberg, kom direkt från generalkonsulatet. Första dagen gick de runt på sin gamla arbetsplats och satte upp lappar på möbler som skulle flytta med.

– Det var en omtumlande, rolig och svår period. Vi fick bokstavligen snickra ihop kontoret själv, skaffa konst och bygga upp allt från scratch, säger Melinda Martino.

Under våren 2010 anställdes två personer till och styrkan var komplett.

– Vi skötte den operativa verksamheten, David Dangoor var chef på distans. Formellt var vi anställda av hans företag och arbetade under ameri­kanska villkor, till exempel två veckors uppsägningstid. Så såg det ut i sex år, säger Melinda Martino.

nästa stora förändring skulle dröja till efter riksdagsvalet 2014. Den 21 november besökte Sveriges nye statsminister Stefan Löfven New York. Under ett lunchmöte med svensk-amerikanska handelskammaren släppte han nyheten att generalkonsulatet skulle öppna igen.

Det tog nästan ett år innan regeringen gick ut med ett formellt beslut. Under tiden svävade Melinda Martino och kollegerna i ovisshet.

– Vi var ett jättebra team och tyckte att vi gjort mer än någon kunde förvänta sig. Hösten 2015 fick vi besked om att vi skulle bli uppsagda och att de nya tjänsterna skulle utlysas. Även om vi hade goda chanser var det olustigt.

I december 2015, två veckor innan generalkonsulatet öppnade, var allting klart. Alla som sökte sina tjänster fick dem.

– Det har varit en lång process. Vi jobbar fort­farande i dubbla system med två datorer var, eftersom vi inte kunnat föra över all information.

Uppgraderingen till en svensk utlandsmyndighet innebar flera förändringar. Nu finns en diplomat på plats, generalkonsuln Leif Pagrotsky. Medarbetarna har åter tillgång till det svenska residenset för olika evenemang. Budgeten kommer direkt från UD och är större än tidigare, liksom det geografiska området.

För Melinda Martino innebar skiftet en stor personlig fördel.

– Vi har flextider sedan vi blev en myndighet, det känns väldigt bra. Min partner är hemma på förmiddagen och jag går hem lite tidigare för att minimera tiden som vi behöver barnvakt, eftersom det är så dyrt här.

Lokalanställda på svenska utlandsmyndigheter står med fötterna i två arbetsrättsliga världar. De arbetar på uppdrag av Sverige, men omfattas inte av svenska lagar som medbestämmandelagen, lagen om anställningsskydd eller arbetsmiljölagen. Förtroendemannalagen gäller inte heller, vilket innebär att fackligt arbete och möten får ske på fritiden – om inte arbetsgivaren ger grönt ljus för att sköta det på arbetstid.

I grunden lyder lokalanställda under lagarna i landet där de är anställda, men skillnaderna suddas delvis ut av villkor i kollektivavtal.

Britt-Marie Forslund är ordförande för den sektion på ST inom Regeringskansliet som kallas utlandsmyndigheten, och som har runt 300 medlemmar i hela världen. Hon arbetar på ambassaden i Washington och säger att svenska medborgare här till och med är sämre skyddade än amerikanska, på grund av ett bilate­ralt rege­ringsavtal som utesluter svenskar från amerikanska trygghetssystem. En svensk som drabbas av en funktionsnedsättning på grund av en olycka kan inte ansöka om social security och är dessutom utesluten från sjukförsäkringen Medicare som pensionär. Någon annan gruppförsäkring finns inte för den som fyllt 65 år. Enligt Britt-Marie Forslund finns det svenska lokalanställda som därför tvingas flytta till Sverige vid pensioneringen.

Hon har besökt personalen på generalkonsulatet i New York och berättat om facket och villkoren. Johanna Asp, som är en av konsulatets medarbetare, blev lite förskräckt när hon insåg vidden av det hon fick höra.

– Om något händer kan vi inte sjukskrivas, vare sig i USA eller i Sverige. Det är ganska galet att vi arbetar för en svensk myndighet och inte har ett grundskydd.

Hon sitter mitt i kontorets hjärta, omringad av skrivare, skärmar och bokhyllor med rader av pärmar. En ung kille står i det minimala väntrummet på andra sidan glasluckan. Han är amerikan med dubbelt medborgarskap och ansöker om att förnya sitt svenska pass och behålla sitt svenska medborgarskap. Johanna Asp skannar finger­avtryck, tar ett foto, ber om en underskrift.

– Allt är helt bra, avslutar hon på svenska.

Det smäller till när hon häftar ihop dokumenten.

Att hjälpa svenska medborgare med allt från borttappade pass till besök på häkten och utfärdanden av intyg är hon van vid. Numera kan hon utfärda mer än provisoriska pass, eftersom generalkonsulatet är en passmyndighet.

New York-kontoret är också överordnad utlands­myndighet för honorärkonsulaten i tre städer. Johanna Asp vägleder och hjälper till med att ringa till svenskar i nöd där det saknas svensk personal. Hon samlar in rapporter och rapporterar i sin tur till UD.

Fram till årsskiftet skötte ambassaden i Washing­ton sådana uppgifter.

– Vi har aldrig varit inblandade i processen från början till slut och det finns många regler som vi inte känt till. Vi har fått lära oss jobbet som ambassaden tidigare gjort. Det är en betydligt högre arbetsbörda än tidigare, men roligt, säger Johanna Asp.

Det var självklart för både henne och Melinda Martino att gå med i ST, men de har ännu inte hunnit fundera så mycket på facket.

– Nu känns det som att vi knappt hinner med våra arbetsuppgifter. Jag hoppas att det blir bättre rutiner när vi flyttat och har nära till kollegerna i den svenska FN-representationen igen. Då blir det lättare att prata fackliga frågor, förr hade vi möten varje månad, säger Melinda Martino.

I oktober ska nämligen generalkonsulatet få nya lokaler. Flytten blir mer än en nystart för det fackliga arbetet. Kontoret är ritat av ett svenskt arkitektkontor, med svensk design och konst. Melinda Martino ser fram emot större lokaler som ska vara mer funktionella och representativa.

Flytten innebär också att cirkeln sluts. Generalkonsulatet finns åter på sin gamla adress, One Dag Hammarskjold Plaza.

– Men jag har aldrig hört talas om ett bygg­projekt i New York som blivit klart i tid, vi får se hur det går, säger hon.

590 utsända och 1 200 lokalt anställda
  • Sveriges 98 utlandsmyndigheter och 355 honorärkonsulat bildar utrikes­representationen, som tillsammans med utrikesdepartementet utgör utrikes­förvaltningen.
  • Ungefär 590 personer arbetar som utsända från utrikesdepartementet och cirka 1 200 är lokalt anställda utomlands. De lokalanställda kan vara både svenska och utländska medborgare.
  • Sveriges största ambassad finns i Kenyas huvudstad Nairobi med 75 anställda.
Lokal lagstiftning och praxis gäller
  • Enligt Romkonventionen är ett anställningsavtal underordnat anställnings­landets lagstiftning. Anställda på svenska myndigheter utomlands omfattas av centrala och lokala kollektivavtal och delvis av samverkansavtalet inom Rege­ringskansliet, som ger insyn i verksamhetsfrågor.
  • Lokalt avtal för lokalt anställda vid utlandsmyndigheter (L-LOK) trädde i kraft 2014. Grunden är att lokal lagstiftning eller gängse praxis bland goda arbetsgivare i landet gäller. Saknas det träder tillägg i kollektiv­avtalet i kraft. Personalen har rätt till en miniminivå av semester och föräldra­ledighet, oberoende av anställningslandets lagar.
  • Formellt gäller L-LOK svenska med­borgare, men villkoren tillämpas på alla enligt en vägledning som arbetsgivaren tagit fram i samverkan med fackliga parter.
Bli den första att tycka till!
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem. De ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
HögskolanNyhetRegeringen uppdrar till 18 universitet och högskolor att anordna fler sommarkurser. Lärarutbildningar ska prioriteras särskilt. I budgeten för 2020 finns 75 miljoner kronor avsatt för sommarkurser.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.