Polisen får mer pengar - ska anställa civila

POLISEN2016-09-12

Polisen får drygt två miljarder kronor ytterligare än tidigare aviserat för perioden 2017 till och med 2020. Det ska gå till att öka antalet civilanställda och utbilda fler poliser. Det framkom när regeringen avslöjade delar av den kommande höstbudgeten.

I dag offentliggjorde regeringen att Polismyndigheten i den kommande budgetpropositionen får två miljarder kronor extra för perioden 2017-2020.

Tillskottet blir 100 miljoner kronor år 2017, 280 miljoner kronor år 2018, 700 miljoner kronor år 2019 och 1 miljard kronor år 2020. I år kommer dock Polismyndigheten ha ett överskott på omkring 700 miljoner kronor, därför kommer pengarna inte förrän kommande år.

Regeringen passade också på att leverera kritik mot den omorganisation som pågår.

– Den nya organisationen har inte levererat… vi måste få ut mer av effektivitet och resultat av omorganisationen. För att polismyndigheten ska leva upp till syftet med den nya organisationen krävs att den lokala närvaron och tillgängligheten stärks. För att åstadkomma det på kort sikt behöver myndigheten rekrytera civilanställda för att på så sätt frigöra polisresurser, sade inrikesminister Anders Ygeman vid en presskonferens i dag.

Polismyndigheten har redan tidigare budgeterat för att anställa 1 300 civila, men nu tidigareläggs denna satsning.

”De civila ska främst arbeta med utredningsverksamhet och migrationsrelaterade frågor som gränskontroller och verkställigheter av de som fått avslag på sin asylansökan”, skriver rikspolischefen Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Dessutom anser regeringen att Polismyndighetens uppgifter måste renodlas. Därför får Kustbevakningen ett utökat ansvar för brottsbekämpningen till sjöss. Kriminalvården ska lägga mer resurser på handräckning

Säkerhetspolisen får 650 miljoner kronor extra under perioden 2017-2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA