Civila får leda förundersökningar

POLISEN2016-09-01
Enligt nya riktlinjer från Polismyndigheten får nu också civilanställda brottsutredare inom Polisen fungera som förundersökningsledare. Riktlinjerna kommunicerades på onsdagen.

”Avsikten med nya ändrade krav är en enhetlig kvalitetssäkrad kompetens som bygger på färdigheter, egenskaper, kunskaper och erfarenheter. Det blir också möjligt för alla polisanställda som uppfyller kraven att bli förundersökningsledare eftersom det tidigare kravet på polisutbildning försvinner”, skriver Tommy Kangasvieri vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, i ett pressmeddelande.

Den nya kravprofilen kommer att införas stegvis under två år. Innan juli 2018 ska polisregionerna och Noa inventera behoven av förundersökningsledning, utbilda nya och ompröva dagens förundersökningsledare i enlighet med de nya kraven. För att kvalificera sig som förundersökningsledare behövs en grundläggande brottsutredningsutbildning, erfarenhet från minst två års brottsutredande arbete, samt en extra utbildning inom juridik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.