Polisen vill anställa fler civila

POLISEN2010-03-10

Rikspolisstyrelsen vill anställa fler med civil kompetens de närmaste åren. Men det förutsätter ökade anslag. Annars måste i stället antalet civilanställda minska, skriver myndigheten i budgetunderlaget för 2011-2013.

Under förra året var Polisen i riktig knipa. Ekonomin var i botten och Rikspolisstyrelsen, RPS, tvingade länspolismyndigheterna till besparingar och avrapportering varje månad.

Besparingsarbetet gav dock resultat. I budgetunderlaget för 2011-2013 redovisas att år 2009 avslutades i balans. Myndigheten uppger också att man kommer att nå regeringens uppsatta mål om 20 000 poliser 2010.

Rikspolisstyrelsen gör dock bedömningen att Polisen under 2010 och kommande år kommer att gå med underskott. Myndigheten menar också att om man ska ha nytta av de nya poliserna måste verksamheten utvecklas och kompetensen breddas.

Positiva till civila utredare

Exempelvis vill man anställa fler poliser med specialistkompetens, men Rikspolisstyrelsen understryker också behovet av att öka antalet anställda med civil kompetens. Det gäller både specialister, som exempelvis IT-forensiker, och administrativ personal. Dessutom vill man se att utvecklingen med civilanställda i utredningsverksamheten fortsätter, eftersom det gett goda resultat.

Myndigheten begär därför ökade anslag och varnar för att ett oförändrat anslag i kombination med kravet på 20 000 poliser kan leda till att antalet civilanställda i stället måste minska kommande år.

En sådan utveckling ”…riskerar att allvarligt försvåra arbetet med att förbättra Polisens verksamhetsresultat”, skriver man.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA