Civilanställda i kläm när polisen sparar

POLISEN2009-05-12
När polisen i Södermanland sparar ligger 40 civila tjänster i farozonen. Samtidigt ska 100 nya poliser anställas de närmaste åren. Många av de civila med­arbetarna känner oro inför framtiden.

På kort tid har ett plusresultat i budgeten förvandlats till ett stort underskott. Polisen i Södermanland ligger flera miljoner kronor back. Ett nytt radiosystem och höga kostnader för övertid är några av de poster som har slukat pengar.

– Och då är det oss civila man spelar med. Det är oss de sparar in på, säger Ann Gustafsson, civil brottsutredare och vice ordförande för ST på polisen i Södermanland.

Länspolismästare Mats Kirestam instämmer.

– Poliskåren är fredad på ett annat sätt, jag kan inte dra in på dem. Det finns regeringsbeslut på att de ska bli fler.

100 nya poliser till länet

Regeringen vill att poliserna i landet ska öka till 20 000 de närmaste åren. I Södermanland ska kåren växa med 100 poliser fram till år 2011. I år kommer 40 nya polisaspiranter till myndigheten.

– Att anställningen av polisaspiranterna sker på bekostnad av de civila medarbetarna är naturligtvis helt oacceptabelt, tycker ST-ordföranden Ricken Svensson Nyqvist.

Mats Kirestam hoppas klara besparingarna genom frivilliga avgångar. Myndigheten kommer inte heller att ersätta de vakanser som uppstår efter pensions­avgångar.

– Vi har dragit in på konferenser, utbildningar och våra fordon. Men personalkostnaderna motsvarar 80 procent av budgeten och därför måste vi börja titta på den civila sidan.

Hårdnande klimat

Delar av länets ST-styrelse har samlats i ett mötesrum hos Nyköpingspolisen. De ser allvarligt på utvecklingen. Många av de civila medarbetarna mår dåligt och känner oro för framtiden.

– De nya poliserna kan få ta över delar av administrationen. Det är inget bra sätt att utnyttja polisens resurser, säger Ricken Svensson Nyqvist.

I höstas gick Polisförbundet ut med ett remissvar som av­visade Rikspolisstyrelsens förslag om att ge civila utredare större befogenheter. I Södermanland anar man ett långsamt hårdnande klimat mellan yrkesgrupperna.

– Värderingarna har spridit sig till lunchborden. Egentligen borde man prata om polis­anställda, i stället för att dela upp oss i civila och poliser. Då kunde man fråga sig »här har vi en arbetsuppgift, vem har egentligen bäst kompetens för att lösa den?« säger Ann Gustafsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.