Polisen vill anställa fler civila

POLISEN2010-03-10
Rikspolisstyrelsen vill anställa fler med civil kompetens de närmaste åren. Men det förutsätter ökade anslag. Annars måste i stället antalet civilanställda minska, skriver myndigheten i budgetunderlaget för 2011-2013.

Under förra året var Polisen i riktig knipa. Ekonomin var i botten och Rikspolisstyrelsen, RPS, tvingade länspolismyndigheterna till besparingar och avrapportering varje månad.

Besparingsarbetet gav dock resultat. I budgetunderlaget för 2011-2013 redovisas att år 2009 avslutades i balans. Myndigheten uppger också att man kommer att nå regeringens uppsatta mål om 20 000 poliser 2010.

Rikspolisstyrelsen gör dock bedömningen att Polisen under 2010 och kommande år kommer att gå med underskott. Myndigheten menar också att om man ska ha nytta av de nya poliserna måste verksamheten utvecklas och kompetensen breddas.

Positiva till civila utredare

Exempelvis vill man anställa fler poliser med specialistkompetens, men Rikspolisstyrelsen understryker också behovet av att öka antalet anställda med civil kompetens. Det gäller både specialister, som exempelvis IT-forensiker, och administrativ personal. Dessutom vill man se att utvecklingen med civilanställda i utredningsverksamheten fortsätter, eftersom det gett goda resultat.

Myndigheten begär därför ökade anslag och varnar för att ett oförändrat anslag i kombination med kravet på 20 000 poliser kan leda till att antalet civilanställda i stället måste minska kommande år.

En sådan utveckling ”…riskerar att allvarligt försvåra arbetet med att förbättra Polisens verksamhetsresultat”,  skriver man.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.