Poliser känner sig kränkta av förslag

POLISEN2013-04-03

Poliserna i Göteborg protesterar mot att Rikspolisstyrelsen vill ge civilanställda möjligheter att göra visst polisarbete. ”En medveten kränkning av polisyrket” anser fackliga företrädare för Göteborgspoliserna.

I februari publicerade Rikspolisstyrelsen, RPS, två promemorior. RPS föreslår bland annat att det ska bli möjligt för civilanställda inom Polisen att utföra en del av de sysslor som enbart polisutbildade i nuläget får utföra.

Men utspelet möter hårda reaktioner. Ett 50-tal fackliga företrädare inom Polisförbundets centralsektionsstyrelse i Storgöteborg enades nyligen på årsmötet om ett uttalande.

Dokumenten från RPS ”präglas av generellt nedvärderande syn på dagens poliser” skriver centralsektionsstyrelsen i uttalandet.

Årsmötet anser att det är märkligt att RPS lanserar idén att akademiker ska kunna snabbutbildas till poliser. ”Att dessutom ge civilanställda än mer av polismans befogenhet kan bara uppfattas som en ytterligare medveten kränkning av polisyrket” skriver centralsektionsstyrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA