Civila arrestvakter försvinner

POLISEN2009-11-19

Polisen i Dalarna säger upp civila arrestvakter och ersätter dem med uniformerad personal för att ha råd med regeringens satsning på fler poliser. Men poliserna behövs på gatan, tycker ST-sektionen.

Vid årsskiftet avslutar nio visstidsanställda arrestvakter sin tjänstgöring vid den dygnet-runt-öppna arresten i Borlänge. Orsaken är att Polismyndigheten i Dalarnas län måste dra in på civil personal för att ha råd att bidra till regeringens satsning på fler uniformerade poliser – 20 000 i slutet av nästa år.

Vakttjänsten låg tidigare på entreprenad, men sköts sedan några år i myndighetens egen regi. När Borlänges civila vakter nu försvinner ersätts de av uniformerad personal. Det är en märklig prioritering och ett slöseri med civil kompetens, anser STs sektionsordförande Jari Lönn.

– Det allvarligaste är att man inte använder poliser till det de är tänkta för, säger han. Satsningen hör ju ihop med ökad synlighet, men den möjligheten kommer inte att finnas. Det är väldigt beklagligt att myndigheten tvingas ta till det här.

Arresten i Borlänge är den enda i länet som är reguljärt bemannad dygnet runt. På andra orter finns möjlighet att ta in timanställda vakter vid behov, men oftast transporteras gripna och omhändertagna personer till Borlänge om de måste hållas kvar över natt.

Besparingen innebär att totalt 13 civila visstidsanställda nu försvinner från myndigheten. Majoriteten är ST-medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA