Personalbrist sinkar Polisens beslut

POLISEN2014-08-26
På flera polismyndigheter tar det för lång tid att handlägga ansökningar om vapentillstånd. Personalbrist är en av förklaringarna, enligt Rikspolisstyrelsen.

Det bör det inte ta mer än 30 dagar för en polismyndighet att utreda och ta ställning till en ansökan om så kallat vapentillstånd. Det anser Rikspolisstyrelsen.

Men enligt en tillsynsrapport som blev klar i augusti klarar flera av polismyndigheterna inte målet. Den genomsnittliga handläggningstiden i landet är 40 dagar. I de stora polismyndigheterna i Skåne, Västra Götalands och Stockholms län är handläggningstiden över 70 dagar.

Rikspolisstyrelsen, som har fått flera klagomål på handläggningstiderna, konstaterar att det finns flera orsaker. Dels tog förra årets vapenamnesti stora resurser, dels saknas utbildade handläggare. Flera polismyndigheter arbetar med att ta fram bättre IT-stöd som kan effektivisera handläggningen.

Rikspolisstyrelsen konstaterar att både Stockholm och Västra Götaland har rekryterat personal. Där väntas handläggningstiderna minska.

Skåne har valt en annan väg. Där har man upprättat ett ”snabbspår” för okomplicerade ärenden.

Men polismyndigheten i Skåne meddelar Rikspolisstyrelsen att personalbristen fortsätter att vara ett så stort problem att handläggningstiderna troligtvis inte kommer att minska i närtid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.