SiS-chefen ville sudda kritik i protokoll

SIS2017-04-28

Kent Ehliasson, generaldirektör vid Statens institutionsstyrelse, försökte förmå tillsynsmyndigheten IVO att ta bort kritiska anmärkningar i IVOs minnesanteckningar från ett möte. Det framgår av ett mejl som Sveriges Television publicerat.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gör en bred granskning av de statliga ungdomshem och hem för missbrukarvård som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS. Resultatet väntas vara klart inom kort.

När IVO mötte företrädare för SiS i en dialog under granskningen medgav SiS generaldirektör Kent Ehliasson att vissa institutioner ”fått leva sina egna liv” och att en del avdelningsföreståndare saknar tillräcklig kompetens och är alltför frånvarande, enligt minnesanteckningar som SVT tagit del av.

Men när anteckningarna skickades till Kent Ehliasson för faktagranskning ville han ta bort de negativa uttalandena. I ett svarsmejl ifrågasatte han IVOs utformning av protokollet ”med tanke på att det så småningom kommer att bli en allmän handling och tillgänglig för envar som vill ta del av den”.

Han bifogar också ett förslag på alternativ text, där de kritiska omdömena är borta, rapporterar SVT.

Enligt Ewa Sunneborn, avdelningschef på IVO, är minnesanteckningarna en upprättad handling som inte går att ändra i efterhand.

– Det går inte till så, säger hon till Publikt. Men däremot tar vi tacksamt emot besked om eventuella faktafel och använder det när vi skriver våra beslut, så att de blir korrekta.

Kent Ehliasson, generaldirektör SiS. Foto: SiS.
Kent Ehliasson, generaldirektör SiS. Foto: SiS.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA