Annons:
Ölet har klivit in i finrummet, konstaterar Nadja Karlsson på Spritmuseum. Medan valet på krogen förut stod mellan stor eller liten stark, kan öldrickaren numera välja bland ett stort utbud. Och ofta är ölet lokalt producerat.Bild:Colourbox
Öl
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Småskaliga bryggare slår ut stor stark

Trenden med hantverksöl bara växer. Efterfrågan på att dricka lokalproducerat är större än någonsin och branschen pratar om en ölrevolution. Kanske är begreppet »stor stark« snart historia.

Öldoften är tydlig bland montrarna på Nacka Strand-mässan utanför Stockholm. Till höger och vänster skummar glas när de många besökarna provar utbudet bland alla öltillverkare. Stockholm Beer & Whisky Festival är inne på sitt tjugoandra år. Grundaren
Marianne Wallberg har märkt att intresset för hantverksöl – alltså lokalproducerad öl av små oberoende så kallade mikrobryggerier runt om i landet – exploderat de senaste åren.

– Jag var med och öppnade dammluckorna. Nästan alla som i dag driver mikrobryggerier började en gång som besökare på mässan. Här fick de lära sig mer, säger hon.

När Marianne Wallberg startade dryckesfestivalen i början av nittio­talet kunde man nästan bara välja mellan en stor eller liten stark på krogen. I dag har varje lyxrestaurang en separat ölmeny och varje pub med självaktning har åtminstone en tappkran med närproducerad öl.

Nadja Karlsson på Spritmuseum i Stockholm konstaterar att ölet har klivit in i finrummet.

– Det är en ölrevolution som nu pågår runt om i världen och vi är med i förs­ta vågen, säger hon.

Sverige är historiskt sett mer förknippat med sprit än med öl. Men nu pratar svenskar om humlesorter, fatkaraktär och India Pale Ale som aldrig förr.

Nadja Karlsson menar att öl är en alkoholdryck som är förknippad med kristider.

– Tidigare sålde Systembolagets vinkällarbutiker champagne för 1 500 kronor flaskan på löpande band. Det är vad samtliga nyheter i ett ölsläpp från´Systembolaget kan kosta nu. Samtidigt kan du själv rätt billigt brygga hemma vid spisen.

Öl har också blivit en symbol – många vill tillverka sin egen mat och dryck.

– Se på president Obama, även han tillverkar sin egen öl i Vita Huset, säger Nadja Karlsson.

Intresset för mat och öl går ofta hand i hand. De som nu gillar att botanisera bland nya ölsorter är ofta samma personer som återupptäcker den svenska husmanskosten och vill baka och laga den själv, menar Nadja Karlsson.

– Man försöker erövra något som gått förlorat. Under en period har Ica och Konsum dominerat helt. Men nu finns det ett surdegsbageri i varje kvarter. Och salt husmanskost passar bra till öl, säger hon.

Det finns ytterligare en förklaring till den nya öltrenden.

För några år sedan ändrades lagen så att godkända bryggare nu får sälja sitt öl på de tre systembolag som geo­grafiskt ligger närmast bryggeriet. Det är en stor anledning till att så många mikrobryggerier i dag fått luft under vingarna, menar Jonas Henningsson, journalist och medförfattare till boken Mikrorebellersom porträtterar några av de många nykomlingarna i den svenska bryggeribranschen.

– Du går inte in i en klädaffär och säger »Jag vill ha kläder«, eller hur? I dag är det samma sak med öl, du vill veta vad som finns i flaskan och var den kommer ifrån. Många är trötta på själlös och massproducerad öl, säger han.

De senaste två årenhar System­bolaget märkt att intresset för öl från småskaliga bryggerier har ökat tydligt. Men mikrobryggerierna kan än så länge inte alls konkurrera med öljättarna. Mindre än en halv procent av System­bolagets försäljningsvolym kommer från lokalt producerad öl. Om branschen ska kunna växa måste det svenska ölet därför söka sig ut i världen.

Stora aktörer som Carlsberg och Spendrups har förstås märkt av intresset för hantverksöl och de gör sitt bästa för att haka på trenden. De lanserar nya ölsorter med en etikett och känsla som påminner om småproducenternas och har också försökt sig på samarbeten med mer alternativa bryggerier. I vinter öppnar till exempel Nya Carnegiebryggeriet i en gammal fabriksbyggnad i Hammarby sjöstad i Stockholm, ett gemensamt projekt mellan Carlsberg och det i Sverige populära mikrobryggeriet Brooklyn Brewery i New York.

Samarbetet är typiskt för dagens svenska mikrobryggare, som ofta sneglar på ölsorter från USA. Vi i Sverige har egentligen en ganska spännande öl­historia själva, men vi är dåliga på att ta till oss den, menar Nadja Karlsson:

– Historiskt sett har vi mörka lager­öl samt det man kallade svagdricka och dricka som i Gotlandsdricka. Dess­utom har vi längre bak i tiden en intressant dryck som mjöd. Kulturhistoriskt har vi begrepp som gravöl. I dag vågar vi inte riktigt omfamna vår ölhistoria, i stället tittar vi lite för långt bort. Jag hoppas att även de gamla svenska öl­traditionerna kan komma tillbaka.

  

Bli den första att tycka till!
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.