Annons:
Den europeiska fackliga organisationen för offentliganställda, EPSU, stödjer med sin närvaro vid rättegången de turkiska fackliga aktivisterna. STs ordförande Britta Lejon i vit kappa. Till höger om henne STs internationella sekreterarare Karin Brunzell.Bild:Tomas Thorén
Turkiet
Nyhet
AVTomas Thorén0 kommentarerTyck till!

ST på plats när fackligt aktiva ställdes inför rätta

När 97 fackligt aktiva i Kesk, den turkiska fackliga organisationen för offentliganställda, ställdes inför rätta var ST på plats. »Vi är här för att visa vår lojalitet och att vi inte glömt bort våra kolleger i Turkiet«, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

Det är trångt och kvavt i den minimala rättssalen i Ankara. Några får följa rätte­gången stående eftersom bänkplatserna är fyllda. Stämningen är laddad när domaren inleder rättegången.

– Det framställs som att facklig verksamhet är något brottsligt, men att organisera anställda är en grundlagsskyddad rättighet, säger Civan Yıldırım, en av de åtalade.

Uttalandet går till handlingarna och domaren fortsätter beta av listan med de anklagades namn. Det tar sin tid, efter­som det handlar om totalt 97 personer, medlemmar i den fackliga organisationen Kesk som organiserar offentlig­anställda.

– Det är omskakande att se vad fackmedlemmarna här ställs inför. Deras sätt att arbeta är väldigt likt hur vi gör i Sverige. Därför blir det väldigt starkt att se hur de möts av sådana oerhörda svårigheter, säger Karin Brunzell, internationell sekreterare på ST.

Rättegången mot de 97 Kesk-medlemmarna har pågått sedan 2012, då turkisk polis grep ett stort antal framträdande fackligt aktiva, många av dem kurder. Samtliga anklagas för medlemskap i väpnade PKK – Kurdistans arbetar­parti, och KCK – Kurdistans förenade organisationer, båda terror­stämplade i Turkiet.

– Det är i princip omöjligt att svära sig fri från anklagelserna. Det turkiska rättssystemet är så godtyckligt och det krävs att den anklagade ska bevisa sin oskuld i stället för att åklagaren ska bevisa den anklagades brott, säger Öztürk Türkdoğan, Kesks advokat.

Många av de anklagade har suttit fängslade under lång tid trots att det inte fallit någon dom. Några av de åtalade har lämnat landet.

Känslan att vara bortglömd är just vad många av Kesks medlemmar beskriver för Publikt. Sedan försöket till militärkupp 2016 har det repressiva klimatet i Turkiet blivit ännu värre och fackföreningsrörelsen har drabbats hårt av gripanden och utrensningar.

En stor del av de fackligt aktivas tid och energi går åt till att ge stöd till de mer än 130 000 offentliganställda som förlorat jobbet i utrensningarna. De drabbades möjlighet att ens få sin sak prövad i den kommission som upprättats för ändamålet är minimal, visar en Amnesty-rapport från oktober 2018.

Men trots svårigheterna vägrar fackföreningsrörelsen att låta sig nedslås. Tack vare Kesk och andra förbunds påtryckningar stoppades nyligen ett lagförslag som skulle beröva de utrensade möjligheten att få jobb i den privata sektorn, berättar Gönül Erden från fackförbundet Ses, som representerar vårdpersonal och socialarbetare.

Feray Aytekin Aydoğan från lärarförbundet Eg˘itim Sen sprudlar av energi när hon pratar om fackets betydelse i dagens Turkiet.

– Att fortsätta organisera oss är den enda vägen framåt. När vi får besök från internationella systerorganisationer får vi kraft att fortsätta kämpa.

Hårdare repression efter kuppförsök
  • 15 juli 2016 försökte delar av militären gripa makten i Turkiet. Omkring 240 personer dödades när stridsvagnar och soldater intog strategiska platser i Istanbul och Ankara. Kuppmakarna bombade parlamentet i Ankara med stridsflygplan.
  • Turkiets regering pekar ut den muslimska predikanten Fethullah Gülen och hans anhängare för att ligga bakom kuppförsöket.
  • 130 000 statsanställda har hittills tagits ur tjänst, anklagade för samröre med Gülen­rörelsen, kurdiska PKK, och KCK, Kurdistans förenade organisa­tioner.
Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.