Annons:
Den europeiska fackliga organisationen för offentliganställda, EPSU, stödjer med sin närvaro vid rättegången de turkiska fackliga aktivisterna. STs ordförande Britta Lejon i vit kappa. Till höger om henne STs internationella sekreterarare Karin Brunzell.Bild:Tomas Thorén
Turkiet
Nyhet
AVTomas Thorén0 kommentarerTyck till!

ST på plats när fackligt aktiva ställdes inför rätta

När 97 fackligt aktiva i Kesk, den turkiska fackliga organisationen för offentliganställda, ställdes inför rätta var ST på plats. »Vi är här för att visa vår lojalitet och att vi inte glömt bort våra kolleger i Turkiet«, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

Det är trångt och kvavt i den minimala rättssalen i Ankara. Några får följa rätte­gången stående eftersom bänkplatserna är fyllda. Stämningen är laddad när domaren inleder rättegången.

– Det framställs som att facklig verksamhet är något brottsligt, men att organisera anställda är en grundlagsskyddad rättighet, säger Civan Yıldırım, en av de åtalade.

Uttalandet går till handlingarna och domaren fortsätter beta av listan med de anklagades namn. Det tar sin tid, efter­som det handlar om totalt 97 personer, medlemmar i den fackliga organisationen Kesk som organiserar offentlig­anställda.

– Det är omskakande att se vad fackmedlemmarna här ställs inför. Deras sätt att arbeta är väldigt likt hur vi gör i Sverige. Därför blir det väldigt starkt att se hur de möts av sådana oerhörda svårigheter, säger Karin Brunzell, internationell sekreterare på ST.

Rättegången mot de 97 Kesk-medlemmarna har pågått sedan 2012, då turkisk polis grep ett stort antal framträdande fackligt aktiva, många av dem kurder. Samtliga anklagas för medlemskap i väpnade PKK – Kurdistans arbetar­parti, och KCK – Kurdistans förenade organisationer, båda terror­stämplade i Turkiet.

– Det är i princip omöjligt att svära sig fri från anklagelserna. Det turkiska rättssystemet är så godtyckligt och det krävs att den anklagade ska bevisa sin oskuld i stället för att åklagaren ska bevisa den anklagades brott, säger Öztürk Türkdoğan, Kesks advokat.

Många av de anklagade har suttit fängslade under lång tid trots att det inte fallit någon dom. Några av de åtalade har lämnat landet.

Känslan att vara bortglömd är just vad många av Kesks medlemmar beskriver för Publikt. Sedan försöket till militärkupp 2016 har det repressiva klimatet i Turkiet blivit ännu värre och fackföreningsrörelsen har drabbats hårt av gripanden och utrensningar.

En stor del av de fackligt aktivas tid och energi går åt till att ge stöd till de mer än 130 000 offentliganställda som förlorat jobbet i utrensningarna. De drabbades möjlighet att ens få sin sak prövad i den kommission som upprättats för ändamålet är minimal, visar en Amnesty-rapport från oktober 2018.

Men trots svårigheterna vägrar fackföreningsrörelsen att låta sig nedslås. Tack vare Kesk och andra förbunds påtryckningar stoppades nyligen ett lagförslag som skulle beröva de utrensade möjligheten att få jobb i den privata sektorn, berättar Gönül Erden från fackförbundet Ses, som representerar vårdpersonal och socialarbetare.

Feray Aytekin Aydoğan från lärarförbundet Eg˘itim Sen sprudlar av energi när hon pratar om fackets betydelse i dagens Turkiet.

– Att fortsätta organisera oss är den enda vägen framåt. När vi får besök från internationella systerorganisationer får vi kraft att fortsätta kämpa.

Hårdare repression efter kuppförsök
  • 15 juli 2016 försökte delar av militären gripa makten i Turkiet. Omkring 240 personer dödades när stridsvagnar och soldater intog strategiska platser i Istanbul och Ankara. Kuppmakarna bombade parlamentet i Ankara med stridsflygplan.
  • Turkiets regering pekar ut den muslimska predikanten Fethullah Gülen och hans anhängare för att ligga bakom kuppförsöket.
  • 130 000 statsanställda har hittills tagits ur tjänst, anklagade för samröre med Gülen­rörelsen, kurdiska PKK, och KCK, Kurdistans förenade organisa­tioner.
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.