Annons:
Debatt: TCO
Debatt
0 kommentarerTyck till!

Ställ krav på en ny TCO-ordförande

Snart ska TCO välja en ny ordförande. Den som vill leda den fackliga centralorganisationen måste avkrävas besked om sin syn på dess prioriteringar, skriver Per Erik Boivie, tidigare chef för TCOs utvecklingsenhet, som vill se ett större fokus på framtidsfrågor som hållbar utveckling, klimatet och arbetsmiljön.

Snart ska en extrakongress välja en ny ordförande för TCO. Det är ett viktigt val. För nu handlar det inte om något mindre än om organisationens överlevnad efter många års utförslöpa.

Visst har TCO haft framgångar som fortfarande har stor betydelse för medlemmarnas arbetsvillkor. Framgångar med räckvidd till arbetsplatser långt utanför Sveriges gränser. Och det har skett genom en bred ansats som inkluderat hållbar utveckling, klimatfrågan och arbetsmiljön.

Men under 2000-talet har det blivit tystare från TCO om dessa frågor – samtidigt som de nu dominerar samhällsdebatten såväl i Sverige som i världen i övrigt. Inte minst tack vare 16-åriga Greta Thunbergs storartade och gränslösa opinionsarbete.

Locket lades på när TCO-styrelsen för fem år sedan fattade det anmärkningsvärda beslutet att organisationen i fortsättningen inte skulle arbeta med frågor inom de nämnda områdena. Borde inte ett sådant beslut ansetts handla om "verksamhetens inriktning" och därmed fått avgöras genom kongressbeslut?

Efter styrelsebeslutet skrev jag i maj 2014 en debattartikel i Publikt med rubriken ”TCOs walk over i miljöfrågan”. Den möttes av total tystnad. Kan denna avsaknad av respons ses som en del i den tystnadskultur och historielöshet som präglat organisationen under senare år?

Nu gäller det att finna ny ordförande som vill "ge järnet" för TCO. Det behövs en person som kan göra skillnad, som kan visa vad facket förmår. Och inte ser uppdraget som ett steg uppåt i karriären.

Under såväl mina 26 år som anställd inom "TCO-familjen" som tiden därefter har min övertygelse stärkts att ledarskapet är avgörande för verksamhetens framgång. Liksom för medarbetarnas arbetsmiljö och engagemang. En bra ordförande ska genom sin närvaro och sina handlingar tjäna som förebild och inspirationskälla. Och inte minst stimulera till nytänkande. En dålig ledare gynnar "ja-sägare" och skapar osäkerhet.

Kanske är det dags att välja en TCO-ordförande utifrån, i stället för att som traditionellt utse en förbundsordförande?

Och varför inte hämta inspiration från EU inför valet av TCO-ordförande? Jag tänker på EU-parlamentets tuffa utfrågning som skedde av alla de 27 föreslagna EU-kommissionärerna, där de fick de precisera vad de ville uppnå som EU-kommissionärer.

Jag skulle önska att kandidaterna till ordförandeposten innan ordförandevalet fick besvara några centrala frågor:

  • Vad är din agenda för den kommande mandatperioden?
  • Vad vill du göra långsiktigt för att TCO ska bli en stark samhällskraft som såväl medlemsförbunden som dess medlemmar kan känna sig stolta över?
  • Om och när kommer hållbar utveckling, klimatfrågan och arbetsmiljön upp på dagordningen igen, och vad vill du göra inom dessa områden?

Min förhoppning är att en ny TCO-ordförande förstår att prioritera de verkliga framtidsfrågorna för en facklig organisation i dag.

 

Per Erik Boivie

Tidigare chef för TCOs utvecklingsenhet

Bli den första att tycka till!
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft enligt årets Konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och behålla personal.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med året innan, konstaterar organisationen Sveriges museer.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen kritiserar en polis sedan denna använt hot om indraget körkort för att förmå en bilförare att acceptera en ordningsbot för att ha underlåtit att stanna vid stopplikt.
HögskolanNyhetI de flesta fall lönar det sig med en högskoleutbildning. Men vissa utbildningar ger mer i lönekuvertet än andra. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
DigitaliseringNyhetÖkad användning av artificiell intelligens, AI, kan skapa ekonomiska värden inom offentlig förvaltning motsvarande cirka 140 miljarder kronor per år, enligt en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
ArbetsmarknadNyhetValidering är viktigt för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Det är en av de slutsatser som dras i Valideringsdelegationens slutbetänkande till regeringen.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket varslar om uppsägning av 146 anställda i Skåne, Stockholms, Västerbottens, Västernorrlands och Östergötlands län. ”Jag tycker att det är olyckligt att varsla just nu, samtidigt som vi ska göra en stor omorganisation”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. Både ST och Saco-S på myndigheten är kritiska till förändringen. I intranätets kommentarsfält rasar missnöjet, berättar anställda som Publikt varit i kontakt med.
KriminalvårdenNyhetÄndrade regler kommer att innebära omfattande förändringar av Kriminalvårdens frivård. Villkorligt frigivna ska följas upp hårdare och fler drogtestas och få fotboja, skriver Dagens Nyheter.
DomstolarnaNyhet Domstolshandläggarna vid Värmlands tingsrätt har under flera år haft en dålig arbetsmiljö. Arbetsbelastningen är hög och många mår dåligt, enligt den anmälan som huvudskyddsombudet har gjort till Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetNär Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från Stockholms innerstad till Solna krymper kontorsytan med mer än en tredjedel. ”Det är klart att det kan komma att påverka arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson till Publikt.
KriminalvårdenNyhetRiksrevisionen har fått indikationer på att verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter inte bedrivs på effektivast möjliga sätt, och har därför beslutat att inleda en granskning, skriver man i ett pressmeddelande. Anstalterna kostar cirka fem miljarder kronor per år.
PensionsmyndighetenNyhetPensionärernas riksorganisation, PRO, riktar skarp kritik mot de långa väntetiderna hos Pensionsmyndigheten. Den som söker bostadstillägg får vänta fem månader på besked, och ändringar tar ännu längre tid.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts till två års fängelse för vapenbrott. När mannen greps av polisen på allmän plats bar han skyddsväst och hade en skarpladdad pistol innanför byxlinningen. Den anställde har också anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd.