TCO vill restaurera a-kassan

A-KASSAN2012-10-10

Två av tre arbetslösa saknar a-kassa. Och TCO-medlemmar med a-kassa får oftast ut mindre än hälften av sin tidigare lön. Systemet har kommit till vägs ände, anser TCO, som nu presenterar ett förslag till ny arbetslöshetsförsäkring.

TCO har länge kritiserat regeringens försämringar av a-kassan och de sjunkande ersättningsnivåerna. Skyddsnätet vid arbetslöshet är nu så utglesat att det inte längre fungerar som en försäkring, anser TCO. Man har därför utarbetat ett heltäckande förslag till en ny arbetslöshetsförsäkring, som presenterades på en presskonferens i dag.

– En bra arbetslöshetsförsäkring bidrar till att trygga människors inkomster mellan två jobb, underlätta rörlighet och omställning på arbetsmarknaden och till att upprätthålla köpkraften i lågkonjunktur. Därför är frågan om en bättre arbetslöshetsförsäkring viktig inte bara för individen utan också för Sveriges framtid, sade TCOs ordförande Eva Nordmark på presskonferensen.

TCOs främsta krav är en höjning av taket i a-kassan. Tanken har varit att a-kassan ska ge 80 procent av den tidigare inkomsten, men i dag får de flesta TCO-medlemmar ut mindre än hälften av sin tidigare lön. TCO vill därför höja ersättningstaket från nuvarande 18 700 kronor till 26 750 kronor per månad i ett första steg.

Problemet att så få får ut ersättning från arbetslöshetsförsäkringen vill TCO angripa genom att sänka avgiften till a-kassan. Dagens avgifter är differentierade och kan ligga på över 400 kronor i månaden. Enligt TCOs förslag ska alla betala 150 kronor och avgiften ska vara avdragsgill.

För att fler ska omfattas av försäkringen vill TCO också mildra kraven på hur mycket man ska ha arbetat för att få ut ersättning. Det gäller inte bara medlemmar i a-kassan, utan även de som står utanför och därför bara kan få ut en grundförsäkring. Många unga arbetslösa är inte med i a-kassan och tvingas ofta söka socialbidrag, försörjningsstöd.
 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA