Annons:
ORDNING OCH REDA
På jobbet
AVChristian Örjestål0 kommentarerTyck till!

Undvik oreda i din dator

Ordning och reda. Två gyllene ledord som hängt med bra länge. Och de gäller lika väl för din dator som för allt annat i livet.
Tänk dig ett bibliotek där alla böcker står i oordning. Du letar febrilt efter en viss bok men för att hitta den måste du söka av 100000 andra titlar. Så kan det se ut i din dator om du inte håller efter den och organiserar dina dokument. Här följer några enkla tips för att få ordning och reda i din pc. Observera att exemplen är gjorda för användare av Windows.

Filer och mappar

Moderna datorer får bara bättre och bättre lagringsmöjligheter. För att du som användare ska kunna hitta dina dokumentfiler måste de kunna ordnas efter ditt tycke och smak. Du bestämmer alltså i hög grad själv hur och var du ska spara dina filer.

Många sparar stora mängder filer på datorns skrivbord. Anledningen till att man gör det kanske är för att man snabbt ska kunna hitta filen. Men en annan orsak kan vara att man inte arbetat fram ett vettigt mappsystem i sin dator.

Mapparna är sorterade i ett slags trädstruktur med underliggande nya mappar. Som en rysk docka där varje skal avslöjar en ny docka med ett nytt innehåll. Och så kan det hålla på i evigheter.

Skapa mappar

I många program, som till exempel Microsoft Word, kan du skapa mappar direkt när du sparar ett dokument. Men det är kanske vanligare att bygga upp en mappstruktur i utforskaren eller direkt i mapparna.

Du kan radera eller flytta mappar genom att klicka och dra dem till antingen papperskorgen (för att radera) eller till en ny mapp (för att flytta). Du kan även kopiera eller klippa ut en mapp för att sedan klistra in den i en ny mapp.

Vad ska jag skapa för mappar?

Det bestämmer du så klart helt och hållet själv. Men ett enkelt system är att ordna saker efter ämnesområden. Mapparnas placering är viktig. Försök att hitta en logisk ordning när du sorterar.

Namnen på mapparna kan vara utförliga. Undvik att döpa dokument till förkortningar som du riskerar att glömma bort. »Budgetunderlag för enhet A inom myndigheten år 2005« är kanske ett bättre namn på en mapp än »BU 2005« som kan förväxlas med andra dokument och som dessutom inte berättar vad dokumentet innehåller.

På jobbet kan du även med fördel ha en mapp som du döper till »privat« där du sparar dokument som inte direkt har med ditt jobb att göra.

Ordning bland alla länkar

I webbläsaren är det vanligt att bokmärkena, eller favoriterna som de också kallas, hamnar huller om buller. För att ordna ett mappsystem bland dina favoriter finns det två sätt att gå till väga. Du kan använda kommandot »ordna favoriter« i Explorer. Där kan man enkelt skapa nya mappar och dra favoriter till respektive mapp.

Favoriterna samlas även på din hårddisk och det går bra att ändra bland dem även där. Det kan dessutom vara lite mer överskådligt att göra det den vägen.

Sortera e-post

Olika e-postprogram har olika lösningar för mappar. Men det finns alltid funktioner för att skapa mappar där man kan samla e-post för att enklare kunna lokalisera ett visst specifikt e-brev. Microsofts Outlook fungerar till exempel mer eller mindre som utforskaren i Windows, med en trädstruktur som alltid är synlig till vänster i programmet. Man kan även styra inkommande e-post till specifika mappar genom att göra vissa justeringar i e-postprogrammets inställningar. Här kan det finnas skillnader mellan program, men oftast är det ganska enkelt.

Om jag ändå inte hittar det där viktiga dokumentet?

Windows har ett inbyggt sökverktyg som du hittar i startmenyn. Men det programmet har fått kritik för att vara långsamt och för att det dessutom inte söker bland e-postmeddelanden, kontakter eller i kalendern.

Alternativet till det inbyggda sökprogrammet kan vara program som till exempel Google Desktop Search eller Yahoo Desktop Search. De är program som indexerar all information på din dator och därför blir mycket snabbare och effektivare än Windows sökfunktion.

Räkna med att sökfunktionen i nästa version av Windows, som kommer inom ett år, lär vara kraftigt förbättrad jämfört med dagens. Till dess kan det dock vara värt att ladda ned ett separat sökprogram.

OLIKA FORMER AV ORDNING

1. I Nick Hornbys bok High Fidelity startar huvudpersonen Rob ett enormt projekt när hans flickvän lämnar honom. Han bestämmer sig för att sortera om sina tusentals vinylskivor. Inte i bokstavsordning, inte i genreordning. Nej, Rob vill ha den ordning och reda i sin skivsamling som han inte kan få i sitt privatliv. Han sorterar därför skivorna i precis den ordning han köpt dem. Från den första singeln när han var barn till den senaste skivan som vuxen. Imponerande.

2. Pippi Långstrump bor utan föräldrar tillsammans med en häst och en apa i ett gammalt hus. Pippis honnörsord tycks vara oordning och oreda mer är något annat för hemma hos Pippi är det mer än bara hennes strumpor som är omaka.

3. Joakim Von Anka är världens rikaste och han förvarar alla sina pengar i sin pengabinge. Där dyker han omkring bland pengarna och även om det ser ut som att alla hans pengar ligger huller om buller så upptäcker Joakim alltid om några pengar saknas. Den logiska förklaringen är att Joakim har koll på varenda slant han äger och att han därför har en helt egen ordning som bara han kan tyda.

Bli den första att tycka till!
CORONAFördjupningRiksdag och regering gör just nu stora satsningar för att möta coronakrisen. På arbetsmarknaden har avtalsrörelsen skjutits upp till hösten. Men på frågan om vad som krävs av staten och parterna när pandemin är över ger ekonomer delvis olika svar.
POLISENNyhetEfter fyra år och sju månader tycker den tidigare chefen för nationella insatsstyrkan, Marie Jarnérus, att hon fått ”lite upprättelse” när Justitieombudsmannen nu riktar allvarlig kritik mot hur Polismyndigheten skötte tillsättningen av ny insatschef i samband med omorganisationen 2015.
HÖGSKOLANNyhetVid flera universitet har obehöriga tagit sig in på möten som hållits via programmet Zoom. På Linköpings universitet har man nu vidtagit åtgärder för att försvåra för inkräktare. ”Har du möten som behandlar känsliga ämnen så kan det vara klokt att inte använda Zoom eller liknande verktyg just nu”, säger Joakim Nejdeby, it-direktör vid Linköpings universitet.
TillväxtverketNyhetTillväxtverket fick in fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ha statligt stöd för korttidsarbete under det första dygnet som det var möjligt att ansöka. Myndighetens webbplats hade runt 100 000 besökare under samma dygn, uppger SVT.
Statens servicecenterNyhetUnder den senaste veckan har allt fler personer med covid-19 kommit in till Statens servicecenters kontor. Nu har två kontor i Stockholmsområdet stängt och myndigheten ser över säkerheten i hela landet. ”I efterhand kan jag säga att vi kanske skulle ha agerat fortare”, säger Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens servicecenter.
ArbetsförmedlingenNyhetAntalet nyinskrivna arbetslösa är rekordhögt, samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen. Han vill att regeringen åtminstone tillfälligt pausar reformeringen av myndigheten.
StatsförvaltningNyhetRegelbundna revisioner leder till bestående resultat, men det förekommer att brister inte rättas till, konstaterar Riksrevisionen i sin årliga uppföljningsrapport om förra årets granskningar.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig dock med att införa besöksförbud och minska antalet intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Det är en slutsats i forskningsstudien Diginord, som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
RiksantikvarieämbetetNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektivt, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.