Annons:
ORDNING OCH REDA
På jobbet
AVChristian Örjestål0 kommentarerTyck till!

Undvik oreda i din dator

Ordning och reda. Två gyllene ledord som hängt med bra länge. Och de gäller lika väl för din dator som för allt annat i livet.
Tänk dig ett bibliotek där alla böcker står i oordning. Du letar febrilt efter en viss bok men för att hitta den måste du söka av 100000 andra titlar. Så kan det se ut i din dator om du inte håller efter den och organiserar dina dokument. Här följer några enkla tips för att få ordning och reda i din pc. Observera att exemplen är gjorda för användare av Windows.

Filer och mappar

Moderna datorer får bara bättre och bättre lagringsmöjligheter. För att du som användare ska kunna hitta dina dokumentfiler måste de kunna ordnas efter ditt tycke och smak. Du bestämmer alltså i hög grad själv hur och var du ska spara dina filer.

Många sparar stora mängder filer på datorns skrivbord. Anledningen till att man gör det kanske är för att man snabbt ska kunna hitta filen. Men en annan orsak kan vara att man inte arbetat fram ett vettigt mappsystem i sin dator.

Mapparna är sorterade i ett slags trädstruktur med underliggande nya mappar. Som en rysk docka där varje skal avslöjar en ny docka med ett nytt innehåll. Och så kan det hålla på i evigheter.

Skapa mappar

I många program, som till exempel Microsoft Word, kan du skapa mappar direkt när du sparar ett dokument. Men det är kanske vanligare att bygga upp en mappstruktur i utforskaren eller direkt i mapparna.

Du kan radera eller flytta mappar genom att klicka och dra dem till antingen papperskorgen (för att radera) eller till en ny mapp (för att flytta). Du kan även kopiera eller klippa ut en mapp för att sedan klistra in den i en ny mapp.

Vad ska jag skapa för mappar?

Det bestämmer du så klart helt och hållet själv. Men ett enkelt system är att ordna saker efter ämnesområden. Mapparnas placering är viktig. Försök att hitta en logisk ordning när du sorterar.

Namnen på mapparna kan vara utförliga. Undvik att döpa dokument till förkortningar som du riskerar att glömma bort. »Budgetunderlag för enhet A inom myndigheten år 2005« är kanske ett bättre namn på en mapp än »BU 2005« som kan förväxlas med andra dokument och som dessutom inte berättar vad dokumentet innehåller.

På jobbet kan du även med fördel ha en mapp som du döper till »privat« där du sparar dokument som inte direkt har med ditt jobb att göra.

Ordning bland alla länkar

I webbläsaren är det vanligt att bokmärkena, eller favoriterna som de också kallas, hamnar huller om buller. För att ordna ett mappsystem bland dina favoriter finns det två sätt att gå till väga. Du kan använda kommandot »ordna favoriter« i Explorer. Där kan man enkelt skapa nya mappar och dra favoriter till respektive mapp.

Favoriterna samlas även på din hårddisk och det går bra att ändra bland dem även där. Det kan dessutom vara lite mer överskådligt att göra det den vägen.

Sortera e-post

Olika e-postprogram har olika lösningar för mappar. Men det finns alltid funktioner för att skapa mappar där man kan samla e-post för att enklare kunna lokalisera ett visst specifikt e-brev. Microsofts Outlook fungerar till exempel mer eller mindre som utforskaren i Windows, med en trädstruktur som alltid är synlig till vänster i programmet. Man kan även styra inkommande e-post till specifika mappar genom att göra vissa justeringar i e-postprogrammets inställningar. Här kan det finnas skillnader mellan program, men oftast är det ganska enkelt.

Om jag ändå inte hittar det där viktiga dokumentet?

Windows har ett inbyggt sökverktyg som du hittar i startmenyn. Men det programmet har fått kritik för att vara långsamt och för att det dessutom inte söker bland e-postmeddelanden, kontakter eller i kalendern.

Alternativet till det inbyggda sökprogrammet kan vara program som till exempel Google Desktop Search eller Yahoo Desktop Search. De är program som indexerar all information på din dator och därför blir mycket snabbare och effektivare än Windows sökfunktion.

Räkna med att sökfunktionen i nästa version av Windows, som kommer inom ett år, lär vara kraftigt förbättrad jämfört med dagens. Till dess kan det dock vara värt att ladda ned ett separat sökprogram.

OLIKA FORMER AV ORDNING

1. I Nick Hornbys bok High Fidelity startar huvudpersonen Rob ett enormt projekt när hans flickvän lämnar honom. Han bestämmer sig för att sortera om sina tusentals vinylskivor. Inte i bokstavsordning, inte i genreordning. Nej, Rob vill ha den ordning och reda i sin skivsamling som han inte kan få i sitt privatliv. Han sorterar därför skivorna i precis den ordning han köpt dem. Från den första singeln när han var barn till den senaste skivan som vuxen. Imponerande.

2. Pippi Långstrump bor utan föräldrar tillsammans med en häst och en apa i ett gammalt hus. Pippis honnörsord tycks vara oordning och oreda mer är något annat för hemma hos Pippi är det mer än bara hennes strumpor som är omaka.

3. Joakim Von Anka är världens rikaste och han förvarar alla sina pengar i sin pengabinge. Där dyker han omkring bland pengarna och även om det ser ut som att alla hans pengar ligger huller om buller så upptäcker Joakim alltid om några pengar saknas. Den logiska förklaringen är att Joakim har koll på varenda slant han äger och att han därför har en helt egen ordning som bara han kan tyda.

Bli den första att tycka till!
RättsväsendetNyhetLagrådet ställer sig bakom regeringens förslag om en ny lag om dataavläsning. Lagrådet konstaterar dock att det nya tvångsmedel som regeringen föreslår är mycket integritetskränkande och därför bara kan få tillämpas vid allvarlig brottslighet.
NyhetArbetstagarna vid migrationsdomstolarna måste få en acceptabel arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning. Skjut till mera pengar, kräver ST och Saco-S i en gemensam skrivelse till socialförsäkringsutskottet.
KronofogdenNyhetKronofogden har fått ett extra anslag på 65 miljoner kronor för att öka indrivningen riktad mot kriminellas lyxvaror, uppger SVT. Avsikten är bland annat att fler brottsoffer ska få ut sina skadestånd.
TillitsreformenFördjupningFör fem år sedan aviserade regeringen en ”tillitsreform” som utlovade större frihet och en minskad administ­rativ börda för offentlig­anställda. Men kritiker varnar för att förändringen kan bli kosmetisk, och facken tycks stå vid sidan om.

Läs mer

Dansk reform med förhinder

ArbetsförmedlingenNyhetNär arbetslösa tvingas åka till grannkommunen för att söka jobb kan det ses som en arbetsmarknadspolitisk insats, tycker Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg i en intervju med Arbetet.
ArbetsmarknadNyhetDet är stora skillnader mellan nyanländas etablering i Arbetsförmedlingens regi, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en studie. Nyanlända män klarar sig dubbelt så bra som nyanlända kvinnor.
SWEDAVIANyhetEn man utan svenskt arbetstillstånd och en efterlyst man har jobbat på Arlanda flygplats, trots att de båda har säkerhetsprövats, enligt Aftonbladet. ”Jag har inte fått någon mer information än att ingen av dem är anställd av Swedavia”, säger STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl till Publikt.
POLISENNyhetCivilanställda som går den särskilda polisutbildningen ska ha aspiranttjänstgöring i ett halvår, föreslår regeringen i en promemoria. Remissinstanserna är överlag positiva till förslaget, men akademikerförbunden vill se en mer flexibel utbildningsmodell, visar Publikts genomgång av remissvaren.
StatsförvaltningNyhetDet finns stora brister i ledning och styrning av verksamheten vid Nationalmuseum, konstaterar Statskontoret efter en analys. Myndigheten behöver en omstart för att kunna genomföra sitt uppdrag på ett effektivt sätt.
SpårtrafikenNyhetTrafikverket får regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för att underhålla järnvägen. Bakom beslutet ligger att brister i underhåll påverkar tillförlitligheten i järnvägstrafiken.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetI september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
POLISENNyhetAtt civilanställda inom Polisen ska få använda sig av den logga som poliser har på uniformen är en fråga som ST har drivit en tid. Arbetsgivaren närmar sig nu ett beslut. ”Vi har en positiv inställning till det”, säger Tomas Rosenberg, chef på myndighetens HR-avdelning, till Publikt.
SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
StatsförvaltningNyhetArbetsgivarverket har tagit fram två nya webbutbildningar för ledare och medarbetare i staten. Utbildningarna är tillgängliga för alla på myndighetens webbplats.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
UPPHANDLINGSMYNDIGHETENNyhetLiten, men smart och modern. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten i juryns motivering till priset som Sveriges modernaste myndighet.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. "Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell", skriver partsföreträdarna.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor, enligt en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, skriver Statskontoret.