Upprättade falska handlingar

ÖPPENHET2012-08-31

Den statliga myndigheten Centrala etikprövningsnämnden har i flera fall förfalskat offentliga handlingar innan de lämnats ut till Dagens Medicin, avslöjar tidningen.

Dagens Medicin hade begärt ut beslut som fattats av Centrala Etikprövningsnämnden. När tidningen fick kopior av nämndens beslut visade det sig att myndigheten daterat nyupprättade handlingar flera år tillbaka i tiden. Beslut som har skrivits i maj och juni i år har daterats upp till fyra år bakåt i tiden, skriver tidningen.

”Vi ville göra så att besluten såg riktiga ut, det var en ren administrativ åtgärd”, säger myndighetens kanslisamordnare till tidningen.

Myndigheten bytte adress i november 2009. För att ge intryck av att dokumenten verkligen upprättats vid de datum som angivits har man klippt och klistrat så att den gamla adressen finns med i sidfoten. Med den påklistrade adressen på handlingen var det tydligt att dokumenten var efterhandskonstruerade, skriver tidningen.

Nämndens ordförande Johan Munck vill inte hålla med om att besluten i tillsynsärendena är efterdaterade:

”Beslut har fattats. Men det har varit slarvigt, det kan jag hålla med om. Då har man valt att i efterhand göra så att det ser snyggt ut”, säger han till Dagens Medicin.

Regeringen vill inte kommentera nyheten förrän det finns mera fakta på bordet. Företrädare för Centrala etikprövningsnämnden kommer att kallas till Utbildningsdepartementet för samtal, enligt Eva-Marie Byberg, pressekreterare hos utbildningsminister Jan Björklund.

– Då får de redogöra för sin syn på de här uppgifterna. Det kommer att ske snarast, säger Eva-Marie Byberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA