Vad har dessa direktörer gjort för sin lön?

DEBATT: INSÄNT2003-12-09

Läste Jan-Åke Porseryds ledare i Statstjänstemannen nr 7/01 och håller fullkomligt med. Ingen kan vara värd så mycket i lön. I synnerhet när det händer ganska ofta att företag säljs till utlandet.

Vad har då dessa direktörer gjort för sin lön, jo svikit Sverige. Det är ju så modernt med ”tak och maxtaxa”, så varför inte införa detta inom alla arbetsområden. Ingen kan vara värd mer än 75 000 kr i månaden, där vill jag att taket ska stanna. Eller, kan man tänka sig, att högste chefen inte har mer än tre gånger så mycket som den lägst betalda arbetaren.

Så till en annan känslig fråga, det är det här att våra politiker inte vågar pröva nya djärva grepp när det gäller pensionstiden. Om alla som ville, hade möjlighet att gå i pension vid 55 år med 80 procent av lönen i behåll, ingen jobbade mer än sextimmarsdag, alla hade valfri arbetstid, en del är ju morgonpigga och andra inte, om invandrare så fort som möjligt fick komma ut i arbetslivet och gå jämte och lära sig yrket på halvtid och den andra halvan av dagen lära sig svenska, ja då är jag övertygad om att vi skulle vara ett lyckligt Sverige, ingen utbrändhet och inga långa sjukskrivningar, alltså summasumarum, ingen belastning i statskassan.

Dessvärre vågar våra politiker inte se nyttan av helt omtänkande, därför att 40-talisterna är stora proppar i vårt gamla Svedala, det är därför de inte vågar. Men våga är ju hälften vunnet. Om alla i arbetsför ålder kan betala skatt, så blir staten också lycklig.

Det här med vuxendagis för att få pengar är rena rama kränkningen och blir man inte sjuk av det, så blir man det aldrig. Jag hade hellre svultit eller tiggt om jag hade hamnat i den situationen. Vi är människor av kött och blod och inga slavar åt staten.

På alla arbetsplatser ska man numera bara se till profit. Regeringen ger besked om att t ex en myndighet, varför inte polisen, ska löna sig och då är det bara personalkostnader man kan skära i, vad händer, jo resten som är kvar jobbar så mycket att de blir utbrända med långa sjukskrivningar till följd. Om politikerna vågade pröva mitt, eller andras bra förslag, skulle det bli riktigt bra. Det är jag övertygad om.
Tack för ordet.

EH

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA