Välfärd hans uppgift i riksdagen

FÖRDJUPNING2003-12-03

Billy Gustafsson från Norrköping är vice ordförande för Försäkringsanställdas Förbund, FF. I och med att FF blir en del av ST passar Billy på att lägga det fackliga arbetet på hyllan – och blir riksdagsman för socialdemokraterna istället.

Av:  Christian Örjestål

Grattis till valframgångarna, förvånad?
– Ja, vi hade såklart hoppats på att det skulle gå bättre. Men i takt med alla opinionsundersökningar som presenterades sjönk förhoppningarna. Med tanke på omständigheterna är jag mycket nöjd.

Opinionsundersökningarna, ja de sa någonting helt annat.
– Verkligen, jag skulle vilja säga att de stora förlorarna i det här valet är företagen som arbetat med opinionsundersökningarna. Kortsiktigt kanske de tjänade lite pengar. Långsiktigt tror jag att deras förtroende sjunkit.

Hur påverkade undersökningarna kampanjarbetet?
– Det var en konstig känsla. För allt gick så bra. Vi träffade massor av människor och vi kände verkligen att vi hade vinden i ryggen. Alla var positiva men opinionsundersökningarna målade upp en bild av verkligheten som vi inte kände igen. Och i slutändan hade de fel också.

Vilka frågor vill du koncentrera dig på i riksdagen?
– Jag har framfört önskemål om att arbeta i socialförsäkringsutskottet. Jag vill vara med och utveckla och förnya välfärdssystemen och välfärdsstaten. Om jag inte hamnar där vill jag gärna arbeta i arbetsmarknadsutskottet. Jag tror jag har en bakgrund från mitt fackliga arbete som lämpar sig väl för frågor som dessa.

Men hur kom det sig att du började arbeta politiskt?
– Det politiska intresset har alltid funnits där och det är ett intresse som gått lite hand i hand med mitt fackliga engagemang. Jag hamnade i landstingsfullmäktige 1985 då en annan kille hoppade av. Sedan har det där bara rullat på och efter hand blev jag ordförande för arbetarkommunen i Norrköping. Och när provvalen kom ställde jag upp för att det lät spännande. På den vägen är det.

Och nu blir du riksdagsledamot.
– Ja, det känns ju oerhört spännande.

Ungefär som första dagen i skolan?
– Ha ha, ja vi kommer att ha upprop och allt. Det är ungefär samma sak.

Hur länge tänker du stanna i riksdagen?
– Jag har sagt att nu tar jag den här mandatperioden och känner efter om det passar mig. Vem vet, jag kanske inte trivs. Sedan tror jag inte att det är nyttigt att sitta i riksdagen för länge. Det finns andra saker att göra också. Jag ska göra mitt yttersta men jag vet inte om det här kommer att bli min livsuppgift.

Kommer du att bo i Stockholm nu?
– Ja, jag orkar inte pendla varje dag. Utan jag tänker nog övernatta i Stockholm under veckorna.

Kan inte kvällarna bli lite långtråkiga då?
– Det tror jag inte. Jag tycker mycket om att läsa böcker och jag kopplar av när jag läser. Sedan tycker jag om att gå på fotbollsmatcher – och det lär ju finnas några lag i Stockholm har jag hört.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA