Annons:
kultur
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Winter en utmaning för Gry

Åke Edwardsons populära kriminalromaner ska bli tv-serie. Kommissarie Erik Winter gestaltas av Johan Gry, till vardags skådespelare vid Göteborgs stadsteater. – Det här är det största jag gjort. Det känns verkligen som om jag sätts på prov, säger han.

Johan Gry dyker upp i ett snöslaskigt Göteborg iförd täckjacka och jeans, fjärran den snobbiga klädstil hans rollfigur Erik Winter har, dessutom är han orakad och håret skulle behöva klippas. De sistnämnda detaljerna beror på att kommissarien, när tv-inspelningarna återupptas efter helgledigheten, ska se lite sunkig ut.

Johan Gry är en erfaren skådespelare, en chosefri och sympatisk person. Han funderar en stund innan han besvarar frågorna, för att det han säger ska bottna. Det händer att han rättar sig med ett ”det lät för klichéartat”. Vårt samtal handlar mycket om moral, lust och demokrati. Tre ting som för honom är intimt förknippade med skådespeleri.

Innan Johan Gry provfilmade för rollen som Erik Winter hade han inte hört talas om Åke Edwardsons böcker. Nu har han läst dem flera gånger och tycker de har många kvalitéer.

– Jag känner igen mig i grubblerierna över ont och gott och upplever samma vånda inför hur samhället utvecklats. Att ekonomismen blivit vår enda ledstjärna och moralfrågorna kommer i andra hand. I tv-serien har man tyvärr inte med så mycket av detta, utan den fokuseras på mordfallen.

Åke Edwardson skriver långtifrån några mysdeckare. Stundtals är det extremt otäcka och blodiga scener. Hemskheterna finns med i tv-serien.

– Det är nödvändigt att visa vad våldet leder till, det farliga är när man förhärligar våldet, säger Johan Gry. Mycket lämnas också åt tittarnas fantasi. Man får inte se huvuden huggas av. 

Många läsare uppfattar Erik Winter som en dryg egotrippad typ. Johan Gry lyfter fram sidor som nyanserar bilden.

– Han är framförallt en oerhört kompetent polis och även om han har gott självförtroende kör han inte över folk. Att han har svårt med relationer beror på att han varit ungkarl så länge. Hans perfekta yttre ser jag som en kontrast mot det kaos han möter i arbetet.

Det är tre av Åke Edwardsons romaner – Dans med en ängel, Rop från långt avstånd och Sol och skugga – som filmas.

Björn Gunnarsson regisserar och har skrivit manus. Winters närmaste man, Ringmar, spelas av Krister Henriksson. Övriga kollegor görs av Lennart Jähkel, Niklas Hjulström och Maria Kuhlberg och hans särbo/sambo av Ulricha Johnson. Tv-serien på sex timslånga avsnitt sänds i höst.

Johan Gry har inte vågat se något av det inspelade materialet. För då kanske han upptäcker saker han skulle vilja ändra på och får problem med fortsättningen. Både regissören och Åke Edwardson har dock försäkrat att han är utmärkt i rollen.

– Behovet av bekräftelse är det tärande med skådespelaryrket. Det går inte att få tillräckligt med beröm. Även Krister Henriksson behöver nog höra att han är bra.

Att spela en så stor roll i tv fyller Johan Gry med lustfylld bävan.

– Som skådespelare vill man vara i fokus och tänja gränser. Samtidigt värjer jag mig mot kändisskapet det medför. Jag fick pröva på det när jag var med i Vita lögner. Det gjorde att jag kände mig ofri som person, började tänka på hur jag såg ut och betedde mig. 

Johan Gry har främst varit verksam inom teatern och framhåller att en filminspelning aldrig kan matcha den livsenergi det innebär att stå på scenen.

– Att spela teater tangerar masochism, det är njutbart att utsätta sig för. Film handlar mycket mer om prestation och det är åtskilligt tekniskt att hålla reda på. Det härligaste med att filma är cirkuskänslan, att man är ett team som svetsas ihop.

Johan Gry tycker det är kul att tv-serien huvudsakligen utspelas i hans hemstad Göteborg och att det visas andra miljöer än Avenyn och Götaplatsen. Inför rollen har han besökt polisstationer och åkt patrullbil. Han påpekar att poliser, liksom skådespelare, verkar ha en känsla av utanförskap som en sorts gemensam nämnare. 

Att ägna sig åt teater föll sig som ett naturligt val för Johan Gry. Hans pappa Alf Nilsson är också skådespelare, känd från tv-serien Hem till byn bl a.

Efter examen från Scenskolan 1987 sökte Johan Gry sig till Norrbottensteatern eftersom den var en av landets mest progressiva teatrar. Han gjorde kritikerrosad debut i urpremiären av Staffan Göthes En uppstoppad hund.

Några gyllene år ingick Johan Gry i det självständiga kollektiv som drev Angeredsteatern. Hans mest uppmärksammade insats var den våldsfixerade Alex  i Clockwork Orange.

Johan Gry har även hunnit med en sejour på Stockholms stadsteater och fick mycket beröm för sin roll i Fedra.

Numer tillhör han ensemblen vid Göteborgs stadsteater. Att få tjänstledigt för att göra tv var svårt. Teatern brottas med ekvationen att uppehålla den tidigare produktionen med en halverad ensemble.

– Det roligaste jag gjort på Stadsteatern är Closer. En pjäs om relationer som fokuserar på ordet och skådespelaren. Att den skulle spelas bestämdes under krisen, när teatern saknade chef och vi skådespelare la repertoaren.

I normala fall styr du väldigt lite som skådespelare på en institutionsteater. Men Johan Gry brukar nästan alltid känna entusiasm när regissören presenterar sin vision och det visas kostymskisser etc.

Johan Gry är också en person som tycker det är viktigt att engagera sig för att förbättra saker och inte bara snacka om hur illa allt är. Han sitter i fackstyrelsen på Stadsteatern och var innan tjänstledigheten även sammankallande i skådespelarklubben. Med hetta talar han om hur skamligt politikerna betedde sig i samband med diskussionen om teaterns framtid. ”Teatern utmålades bara som en skyddad verkstad som spenderade pengar”.

Ibland kan Johan Gry bli trött på bilden av sig själv som präktig och moralisk. Det var delvis därför han tog rollen i Vita lögner.

– Jag kände för att bara vara lättsinnig ett tag. Ingen kritiserade mig heller för det.

Man kan tro att teatern är Johan Grys allt, men mest tid ägnar han sin familj och sitt hem. Han har tre barn, en fru som han varit gift med rekordlänge och ett underbart hus.

Ämnen: Kultur
Johan Gry
  • l Började direkt efter Scenskolan 1987  som skådepelare på Norrbottensteatern, där han gjorde kritikerrosad debut i Staffan Göthes En uppstoppad hund.
  • Har Arbetat på Angeredsteatern i Göteborg och Stockholms stadsteater.
  • Nu anställd på Göteborgs stadsteater, där han också är fackligt aktiv.
  • F n tjänstledig för att spela kommissarie Erik Winter i tv-versionen av Åke Edwardsons kriminalromaner, som visas i sex timslånga avsnitt i höst.
Bli den första att tycka till!
NyhetArbetstagarna vid migrationsdomstolarna måste få en acceptabel arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning. Skjut till mera pengar, kräver ST och Saco-S i en gemensam skrivelse till socialförsäkringsutskottet.
KronofogdenNyhetKronofogden har fått ett extra anslag på 65 miljoner kronor för att öka indrivningen riktad mot kriminellas lyxvaror, uppger SVT. Avsikten är bland annat att fler brottsoffer ska få ut sina skadestånd.
ArbetsförmedlingenNyhetNär arbetslösa tvingas åka till grannkommunen för att söka jobb kan det ses som en arbetsmarknadspolitisk insats, tycker Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg i en intervju med Arbetet.
TillitsreformenFördjupningFör fem år sedan aviserade regeringen en ”tillitsreform” som utlovade större frihet och en minskad administ­rativ börda för offentlig­anställda. Men kritiker varnar för att förändringen kan bli kosmetisk, och facken tycks stå vid sidan om.

Läs mer

Dansk reform med förhinder

ArbetsmarknadNyhetDet är stora skillnader mellan nyanländas etablering i Arbetsförmedlingens regi, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en studie. Nyanlända män klarar sig dubbelt så bra som nyanlända kvinnor.
SWEDAVIANyhetEn man utan svenskt arbetstillstånd och en efterlyst man har jobbat på Arlanda flygplats, trots att de båda har säkerhetsprövats, enligt Aftonbladet. ”Jag har inte fått någon mer information än att ingen av dem är anställd av Swedavia”, säger STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl till Publikt.
POLISENNyhetCivilanställda som går den särskilda polisutbildningen ska ha aspiranttjänstgöring i ett halvår, föreslår regeringen i en promemoria. Remissinstanserna är överlag positiva till förslaget, men akademikerförbunden vill se en mer flexibel utbildningsmodell, visar Publikts genomgång av remissvaren.
StatsförvaltningNyhetDet finns stora brister i ledning och styrning av verksamheten vid Nationalmuseum, konstaterar Statskontoret efter en analys. Myndigheten behöver en omstart för att kunna genomföra sitt uppdrag på ett effektivt sätt.
SpårtrafikenNyhetTrafikverket får regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för att underhålla järnvägen. Bakom beslutet ligger att brister i underhåll påverkar tillförlitligheten i järnvägstrafiken.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetI september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
POLISENNyhetAtt civilanställda inom Polisen ska få använda sig av den logga som poliser har på uniformen är en fråga som ST har drivit en tid. Arbetsgivaren närmar sig nu ett beslut. ”Vi har en positiv inställning till det”, säger Tomas Rosenberg, chef på myndighetens HR-avdelning, till Publikt.
SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
StatsförvaltningNyhetArbetsgivarverket har tagit fram två nya webbutbildningar för ledare och medarbetare i staten. Utbildningarna är tillgängliga för alla på myndighetens webbplats.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
UPPHANDLINGSMYNDIGHETENNyhetLiten, men smart och modern. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten i juryns motivering till priset som Sveriges modernaste myndighet.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. "Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell", skriver partsföreträdarna.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor, enligt en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, skriver Statskontoret.