Annons:
kultur
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Winter en utmaning för Gry

Åke Edwardsons populära kriminalromaner ska bli tv-serie. Kommissarie Erik Winter gestaltas av Johan Gry, till vardags skådespelare vid Göteborgs stadsteater. – Det här är det största jag gjort. Det känns verkligen som om jag sätts på prov, säger han.

Johan Gry dyker upp i ett snöslaskigt Göteborg iförd täckjacka och jeans, fjärran den snobbiga klädstil hans rollfigur Erik Winter har, dessutom är han orakad och håret skulle behöva klippas. De sistnämnda detaljerna beror på att kommissarien, när tv-inspelningarna återupptas efter helgledigheten, ska se lite sunkig ut.

Johan Gry är en erfaren skådespelare, en chosefri och sympatisk person. Han funderar en stund innan han besvarar frågorna, för att det han säger ska bottna. Det händer att han rättar sig med ett ”det lät för klichéartat”. Vårt samtal handlar mycket om moral, lust och demokrati. Tre ting som för honom är intimt förknippade med skådespeleri.

Innan Johan Gry provfilmade för rollen som Erik Winter hade han inte hört talas om Åke Edwardsons böcker. Nu har han läst dem flera gånger och tycker de har många kvalitéer.

– Jag känner igen mig i grubblerierna över ont och gott och upplever samma vånda inför hur samhället utvecklats. Att ekonomismen blivit vår enda ledstjärna och moralfrågorna kommer i andra hand. I tv-serien har man tyvärr inte med så mycket av detta, utan den fokuseras på mordfallen.

Åke Edwardson skriver långtifrån några mysdeckare. Stundtals är det extremt otäcka och blodiga scener. Hemskheterna finns med i tv-serien.

– Det är nödvändigt att visa vad våldet leder till, det farliga är när man förhärligar våldet, säger Johan Gry. Mycket lämnas också åt tittarnas fantasi. Man får inte se huvuden huggas av. 

Många läsare uppfattar Erik Winter som en dryg egotrippad typ. Johan Gry lyfter fram sidor som nyanserar bilden.

– Han är framförallt en oerhört kompetent polis och även om han har gott självförtroende kör han inte över folk. Att han har svårt med relationer beror på att han varit ungkarl så länge. Hans perfekta yttre ser jag som en kontrast mot det kaos han möter i arbetet.

Det är tre av Åke Edwardsons romaner – Dans med en ängel, Rop från långt avstånd och Sol och skugga – som filmas.

Björn Gunnarsson regisserar och har skrivit manus. Winters närmaste man, Ringmar, spelas av Krister Henriksson. Övriga kollegor görs av Lennart Jähkel, Niklas Hjulström och Maria Kuhlberg och hans särbo/sambo av Ulricha Johnson. Tv-serien på sex timslånga avsnitt sänds i höst.

Johan Gry har inte vågat se något av det inspelade materialet. För då kanske han upptäcker saker han skulle vilja ändra på och får problem med fortsättningen. Både regissören och Åke Edwardson har dock försäkrat att han är utmärkt i rollen.

– Behovet av bekräftelse är det tärande med skådespelaryrket. Det går inte att få tillräckligt med beröm. Även Krister Henriksson behöver nog höra att han är bra.

Att spela en så stor roll i tv fyller Johan Gry med lustfylld bävan.

– Som skådespelare vill man vara i fokus och tänja gränser. Samtidigt värjer jag mig mot kändisskapet det medför. Jag fick pröva på det när jag var med i Vita lögner. Det gjorde att jag kände mig ofri som person, började tänka på hur jag såg ut och betedde mig. 

Johan Gry har främst varit verksam inom teatern och framhåller att en filminspelning aldrig kan matcha den livsenergi det innebär att stå på scenen.

– Att spela teater tangerar masochism, det är njutbart att utsätta sig för. Film handlar mycket mer om prestation och det är åtskilligt tekniskt att hålla reda på. Det härligaste med att filma är cirkuskänslan, att man är ett team som svetsas ihop.

Johan Gry tycker det är kul att tv-serien huvudsakligen utspelas i hans hemstad Göteborg och att det visas andra miljöer än Avenyn och Götaplatsen. Inför rollen har han besökt polisstationer och åkt patrullbil. Han påpekar att poliser, liksom skådespelare, verkar ha en känsla av utanförskap som en sorts gemensam nämnare. 

Att ägna sig åt teater föll sig som ett naturligt val för Johan Gry. Hans pappa Alf Nilsson är också skådespelare, känd från tv-serien Hem till byn bl a.

Efter examen från Scenskolan 1987 sökte Johan Gry sig till Norrbottensteatern eftersom den var en av landets mest progressiva teatrar. Han gjorde kritikerrosad debut i urpremiären av Staffan Göthes En uppstoppad hund.

Några gyllene år ingick Johan Gry i det självständiga kollektiv som drev Angeredsteatern. Hans mest uppmärksammade insats var den våldsfixerade Alex  i Clockwork Orange.

Johan Gry har även hunnit med en sejour på Stockholms stadsteater och fick mycket beröm för sin roll i Fedra.

Numer tillhör han ensemblen vid Göteborgs stadsteater. Att få tjänstledigt för att göra tv var svårt. Teatern brottas med ekvationen att uppehålla den tidigare produktionen med en halverad ensemble.

– Det roligaste jag gjort på Stadsteatern är Closer. En pjäs om relationer som fokuserar på ordet och skådespelaren. Att den skulle spelas bestämdes under krisen, när teatern saknade chef och vi skådespelare la repertoaren.

I normala fall styr du väldigt lite som skådespelare på en institutionsteater. Men Johan Gry brukar nästan alltid känna entusiasm när regissören presenterar sin vision och det visas kostymskisser etc.

Johan Gry är också en person som tycker det är viktigt att engagera sig för att förbättra saker och inte bara snacka om hur illa allt är. Han sitter i fackstyrelsen på Stadsteatern och var innan tjänstledigheten även sammankallande i skådespelarklubben. Med hetta talar han om hur skamligt politikerna betedde sig i samband med diskussionen om teaterns framtid. ”Teatern utmålades bara som en skyddad verkstad som spenderade pengar”.

Ibland kan Johan Gry bli trött på bilden av sig själv som präktig och moralisk. Det var delvis därför han tog rollen i Vita lögner.

– Jag kände för att bara vara lättsinnig ett tag. Ingen kritiserade mig heller för det.

Man kan tro att teatern är Johan Grys allt, men mest tid ägnar han sin familj och sitt hem. Han har tre barn, en fru som han varit gift med rekordlänge och ett underbart hus.

Ämnen: Kultur
Johan Gry
  • l Började direkt efter Scenskolan 1987  som skådepelare på Norrbottensteatern, där han gjorde kritikerrosad debut i Staffan Göthes En uppstoppad hund.
  • Har Arbetat på Angeredsteatern i Göteborg och Stockholms stadsteater.
  • Nu anställd på Göteborgs stadsteater, där han också är fackligt aktiv.
  • F n tjänstledig för att spela kommissarie Erik Winter i tv-versionen av Åke Edwardsons kriminalromaner, som visas i sex timslånga avsnitt i höst.
Bli den första att tycka till!
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida när det gäller föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har svarat på kritiken, håller inte med och pekar på flera åtgärder.
Reportage: AlbanienFördjupningNär den albanska statsförvaltningen ska anpassas till EUs system bistår svenska myndigheter med sin expertis. Åtskilliga svenska statstjänstemän är på plats i Albanien för att bidra i arbetet med att utveckla landet. Publikt har rest till Tirana för att följa några av dem.
​SEXTRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier. Som inspiration kan man vända blickarna mot Kanadas fackföreningsrörelse, skriver juristen och förra Jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena idé.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och föreslår att mannen avskedas.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på vissa tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering tyckte facket som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
SCBNyhetI en rapport till regeringen konstaterar Statistiska centralbyrån, SCB, att påverkan på arbetskraftsundersökningarna, AKU, har varit stor och allvarlig på grund av bristande kvalitet i SCBs underlag.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. Utredningen ska också utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.
ArbetsmiljöNyhetDetaljstyrning och hinder för effektiv samverkan har motverkat den arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet som regeringen antagit, skriver Statskontoret i en utvärdering.
BrottslighetNyhetArbetsförmedlingens förre generaldirektör Mikael Sjöberg har fått regeringens uppdrag att utreda hur det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk och brottslighet kan breddas och fördjupas.
MigrationNyhetRegeringen vill ge Säkerhetspolisen, Säpo, tillgång till fler personuppgifter ur Migrationsverkets register. Syftet är att underlätta för Säpo att få information som behövs för att bekämpa terrorism.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar kraftig kritik mot Kriminalvårdens isolering av intagna i häkte. STs avdelningsordförande Per Sunneborn instämmer i kritiken och anser att utvecklingen går åt fel håll.
SpårtrafikNyhetST inom Spårtrafiken ser positivt på att Arbetsmiljöverket nu ska göra en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation vad gäller hot och våld. ”Hot eller våld är mer eller mindre vardagsmat nuförtiden”, säger Måns Wallin, styrelseledamot i branschavdelningen.
ArbetsförmedlingenNyhetEn anställd vid Arbetsförmedlingen i Östergötland avskedas efter att han följt med en arbetssökande kvinna hem och lovat henne förmåner som körkort eller praktikplats i utbyte mot sex.
STNyhetST flyttar förbundets kongress i maj från Djurönäset i Stockholms skärgård till Infra City i Upplands Väsby. ”Det är ett helt kostnadsneutralt byte för att få en större lokal” säger Dag Andersson, STs förbundssekreterare.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att lokalkontoren i Härnösand och Arvidsjaur ska få fast bemanning. Härnösandskontoret kommer därmed inte att läggas ned, som myndigheten tidigare meddelat.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDe långa handläggningstiderna för ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning ledde till att Försäkringskassan beordrade övertid för runt 250 anställda under vintern. Nu har övertidsinsatsen stoppats, eftersom myndigheten inte längre har råd.
MigrationsverketNyhetMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vill ha hårdare regler för personer som har fått avslag på sin asylansökan. Sverige behöver ett bättre skydd mot potentiella terrorister, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans it-avdelning ställde in sin konferens på ett hotell i Sundsvall eftersom den upphandlats på fel sätt. Hotellnotan på över 1,2 miljoner kronor fick myndigheten betala ändå. ”Det är inte så lätt att hantera en konferens för tusen personer”, säger Försäkringskassans it-direktör Stefan Olowsson till Publikt.
ArbetsmiljöNyhetMånga upplever att det finns mycket som stör i arbetet, som exempelvis prat, andra avbrott eller bristfälliga instruktioner. Nu visar ett finländskt forskningsprojekt att det går att förbättra den så kallade kognitiva ergonomin genom enkla åtgärder.
spårtrafikNyhetNu drar Arbetsmiljöverket igång en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation. Bakgrunden är att yrkesgrupperna är särskilt utsatta för hot och våld på jobbet.
ArbetsförmedlingenNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ändringar i lagstiftningen för att ge Arbetsförmedlingen bättre möjligheter att hindra felaktiga utbetalningar inom arbetsmarknadspolitiken.
AVTALNyhetArbetstiden blir en viktig fråga för båda parter i avtalsförhandlingarna om nya kollektivavtal inom spårtrafikbranschen. När det gäller löneökningarna har fack och arbetsgivare närmat sig varandra, enligt STs förhandlingsledare Marita Larsson.
KRIMINALVÅRDENNyhetI ett öppet brev till ledningen ställer de fackliga organisationerna inom Kriminalvården frågan om vart myndigheten är på väg. Facken är bland annat kritiska till förmågan att behålla och rekrytera personal.